שינויים

נוספו 2,725 בתים ,  22:35, 24 בנובמבר 2005
אין תקציר עריכה
כלכלנים נאו קאלסיים מניחים שכל דבר הוא הפיך בזמן.

לדוגמא, נניח שאנו יוצאים ממצב בו המשק כולו מייצר 10 קערות חימר, ו20 זוגות גרביים. ההנחה היא שאם אנחנו עוברים למצב בו אנו מייצרים קערת חימר נוספת על חשבון 2 זוגות גרביים (כלומר כעת נוכל לייצר 11 קערות חימר , ו18 זוגות גרביים), אזי אין בעיה לחזור למצב המקורי.

חוסר היכולת של הכלכלה להבחין בנקודה זו, יכול לנבוע מכמה סיבות:
* הדבר מהווה תנאי מתמטי נוח - היות והניתוח הכלכלי הנאו קלאסי מתבסס על ניתוח שולי, היינו על נגזרות, שלשם חישובן, יש להניח רציפות וחלקות של הפונקציות - היינו הפיכות בזמן).
* שימוש בניתוח ססטי (אם הגענו ממצב A למצב B בניתוח ססטי, אין בעיה לחזור בכוחות הפוכים למצב A). זמן הוא דבר מאוד לא הפיך. ניתוח דינמי אינו מאפשר חזרה אחורה בזמן, ולפיכך יתכנו מצבים שאינם הפיכים.
* אי התייחסות לתרמודינמיקה - הסיבה לכך שאנו חווים את הזמן כדבר לא הפיך הוא החוק השני של התרמודינמיקה, והמשמעות החשובה של מערכות בחיינו.(החוק קיים גם לגבי התנגשות של כדורי ביליארד, אבל אנו לא נחווה את הזמן במערכת זו כמו במערכות מורכבות יותר כמו מנוע, צלחת, עץ או אדם). צלחת נשברת אינה דבר הפיך במיוחד (ולעיתים ניתן להתקרב למצב המקורי על ידי השקעה של כמות אנרגיה גדולה).
* אי התייסחות לגדלים איכותיים ולמערכות. הפיכות המצבים הינה אבסורדית ככל שאנו עוברים למערכת תרמודינמית מורכבת יותר: גם בהשקעת כל הכסף, האנרגיה והמאמץ האנושי איננו יודעים כיצד לקיים מערכת מורכבת כמו האדם אפילו שבלול במצב של תפקוד מתמשך ללא זקנה, מחלות ומוות- שהיא המשמעות של הפיכות בהקשר זה. כל יצור חי בסוף ימות. מערכות מורכבות אחרות, כמו משפחה, הביוספרה, או הנפש או החברה, גם הן אינן נוטות לחוות מצב של הפיכות (מאותן סיבות).