שינויים

נוספו 4,609 בתים ,  12:27, 21 ביולי 2008
דף חדש: '''מריון קינג האברט''' (Marion King Hubbert), (1903-1989) היה פטרו-גיאולוג שעבד במעבדות חברת הדלק של ביוסטון, טקסס. הו...
'''מריון קינג האברט''' (Marion King Hubbert), (1903-1989) היה פטרו-גיאולוג שעבד במעבדות חברת הדלק [[של]] ביוסטון, טקסס. הוא תרם מספר תרומות חשובות לתחום הגיאולוגיה והגאופיזיקה, שהבולטת מהן היא '''[[תאוריית השיא של האברט]]''' או '''[[שיא תפוקת הנפט]]''' שיש לה השלכות רבות על הציבליזציה האנושית.

==שיא התפוקה בארצות הברית==
בשנות ה-50 האברט היה מומחה בעל שם בתחום הנפט, עם נסיון עשיר בגילוי שדות נפט. אך הוא בין כי משאבים מחצביים הם סופיים, וניסה לבנות מודל שינבא את קצב ההידלדלות שלהם, על סמך נתוני שאיבה וגילוי של מדינות 48 מדינות ארצות הברית (לא כולל הוואי ואלסקה).

בשנת 1956, בכנס אנשי נפט בארה"ב, נשא האברט נאום פורץ דרך שזיעזע את שומעיו. האברט חזה כי שאיבת הנפט בגבולות ארה"ב תגיע לשיא בתחילת שנות ה-70, בלי קשר למחיר הנפט בשווקים, או להשקעות בתשתית. ולאחר מכן תחל ירידה בלתי נמנעת בהפקת הנפט. רוב האנשים התנגדו לא רצו להאמין באפשרות כזו, והאברט זכה לקיתונות של ביקורת ולהתעלמות.

אולם, בתחילת שנות ה-70, החלה המודל של האברט להוכיח את עצמו: לא נמצאו כמעט שדות נפט חדשים , והתפוקה של השדות הקיימים ירדה בהתמדה, בהתאם לתחזית של האברט.

שיא תפוקת הנפט ב-48 המדינות הדרומיות בארצות הברית התרחש ב-1970, עם תפוקה שנתית של 3.5 מיליארד חביות. בשנת 2005 ארה"ב הפיקה 1.5 מילאירד חביות, או פחות מחצי. מספר שנים מועטות לאחר שיא התפוקה המקומי, החלה ארה"ב לייבא דלקים בשיעור גובר, ולהסתמך יותר ויותר על נפט ממדינות שתושביהן עויינים אותה כמו מדינות ערב, ונצולאה ודרום אמריקה.

==שיא תפוקת הנפט העולמי==
בשלב מאוחר יותר, בשנת 1969, האברט רצה לנסות ליישם את המודל שלו לגבי כלל העולם. לשם כך הוא נעזר בנתונים שהיו בידיו לגבי אזורים שונים בעולם, ומהם בנה הערכה של סך רזרבות הנפט הזמינות בכדור הארץ (לא כולל רזרבות שהפקתן קשה יותר ויקרה יותר מבחינה אנרגטית כמו חולות זפת או מאגרים בלתי מוכחים). מתוך המודל הגיע האברט למסקנה שנקודת השיא העולמית צפויה להתרחש בשלהי שנות ה-90. דבר שנתברר כשגוי.

בתקופה בה עבד על המודל העולמי, האברט לא היה יכול לדעת על משברי הנפט שעתידים היו להגיע בשנות ה-70, ושהיו פוליטיים במהותם, לא גאופיזיים. משברים אלה גרמו לירידה של 5% בתפוקת הנפט העולמית לשנים מספר, וכן לצעדי התייעלות אנרגטית, ולכן תאריך שיא התפוקה התאחר בזמן מה.

כיום ברור כי המגנון הכללי של שיא תפוקת הנפט מתאר בצורה די מדוייקת את שהתרחש במדינות רבות (שכבר עברו את שיא ההפקה). יש גם הסכמה גדלה והולכת כי אנו עומדי בפני מנגנון שיא תפוקת נפט עולמי, אם כי אין בהכרח הסכמה לגבי התאריך של שיא כזה או לגבי השלכותיו והיכולות להתמודד איתו או למתן את השפעותיו על ידי מעבר לאנרגיות חלופיות לנפט או על ידי צעדי [[שימור אנרגיה]].

==ראו גם==
* [[שיא תפוקת הנפט]]
* [[תאוריית השיא של האברט]]

==קישורים חיצוניים==
* [http://en.wikipedia.org/wiki/M._King_Hubbert מ. קינג האברט] בויקיפידה האנגלית

[[קטגוריה:אישים|האברט, קינג]]
[[קטגוריה:אנרגיה|האברט, קינג]]
[[קטגוריה:שיא תפוקת הנפט|האברט, קינג]]