שינויים

הרחבה
שורה 1: שורה 1: −
'''קואופרטיב אנרגיית רוח''' (wind energy cooperative) או '''קואופרטיב טורבינת רוח''' הוא [[קואופרטיב]] שמשקיע בהקמה ובתפעול של [[טורבינות רוח]] או [[חוות רוח]].  
+
'''קואופרטיב אנרגיית רוח''' ('''wind energy cooperative''') או '''קואופרטיב טורבינת רוח''' הוא [[קואופרטיב]] שמשקיע בהקמה ובתפעול של [[טורבינות רוח]] או [[חוות רוח]].  
   −
מודל קואופרטיב הרוח פותח בדנמרק, כאשר הממשלה הציעה הקלות במס למשקי בית שייצרו אנרגיה בעצמם בביתם שלהם או במסגרת שיתופית. עד שנת 2001, 100,000 משפחות היו שותפות לקואופרטיבים של אנרגיית רוח, אשר התקינו נכון לאותה שנה 86% מטורבינות הרוח בדנמנק, שמובילה (בזכוות פוטנציאל רוח טוב, ובזכות יוזמות שכאלה) את הנושא של התקנת אנרגיית רוח.  
+
==היסטוריה==
 +
מודל קואופרטיב הרוח פותח בדנמרק, שבה יש מסורת של קואופרטיבים חקלאיים. הממשלה הדנית הציעה [[מיסוי ירוק|הקלות במס]] למשקי בית שייצרו [[אנרגיה מתחדשת]] בעצמם במסגרת ביתית או במסגרת שיתופית. הדנים יישמו את מודל הקואופרטיב - תחילה על טורבינות בינוניות (עשרות קילו-וואטים) ואחר על טורבינות גדולות יותר (מאות קילו-וואטים).  
   −
קואופרטיבים דומים ניתן למצוא בגרמניה, הולנד, קנדה ובמדינות נוספות.  
+
עד שנת 2001, 100,000 משפחות היו שותפות לקואופרטיבים של [[אנרגיית רוח]], אשר התקינו נכון לאותה שנה 86% מטורבינות הרוח בדנמנק, שמובילה (בזכוות פוטנציאל רוח טוב, ובזכות יוזמות שכאלה) את הנושא של התקנת אנרגיית רוח.  
   −
קואופרטיבים לאנרגיית רוח מאפשרים לאנשים פרטיים לקדם את נושא אנרגיית הרוח, כמו גם מקדמים את ההתקנה של טורבינות רוח. הקמת טורבינת רוח עירונית אישיות היא דבר חדש יחסית, ובשל גודלה הקטן יחסית ומגבלות נוספות של רעש, ויברציות הגודל שלה מוגבל מה שאומר שיעילותה פחותה יותר יחסית לטורבינות הגדולות יותר.  
+
קואופרטיבים דומים ניתן למצוא כיום בגרמניה, הולנד, קנדה , בריטניה, ארצות הברית ובמדינות נוספות.  
   −
לעומת זאת, [[קואופרטיב|קואופרטיבים]] להפקת אנרגיית רוח מאפשרים לכמה אנשים להתאגד, וליזום הקמת טורבינות רוח גם אם אין להם בעלות על שטח מסויים. כמו כן הדבר מאפשר לבנות טורבינות גדולות יותר, שיעילותן גבוה יותר ולכן החזר ההשקעה שלהן מהיר יותר.  
+
==תכונות של קואופרטיב רוח==
 +
קואופרטיבים לאנרגיית רוח מאפשרים לאנשים פרטיים לקדם את הנושא של אנרגיית רוח ואת ההתקנה של טורבינות רוח. הקמת [[טורבינת רוח עירונית]] אישית היא דבר חדש יחסית, ויש לה מגבלות נוספות: גודלה הקטן יחסית פירושו יעילות אנרגטית וכלכלית נמוכה יותר. ובנוסף קיימות לפעמים בעיות של רעש, ויברציות או תקנות עירונית.  
   −
בנוסף, כאשר אנשים הם הבעלים של טורבינת רוח או חברים בקאופרטיב רוח, יש להם מודעות גדולה יותר לנושא, דבר שגורם לחסכון בחשמל מצד אחד, ולהתנגדות פחותה יותר לטורבינות רוח מצד שני. במדינות כמו דנמרק, גרמניה וקנדה יש כמה קואופרטיבים שזכו להצלחה רבה בנושא זה[http://www.climaton.co.il/Article_Details.asp?Article_Id=728]
+
לעומת זאת, [[קואופרטיב|קואופרטיבים]] להפקת אנרגיית רוח מאפשרים לכמה אנשים להתאגד, וליזום הקמת טורבינות רוח גם אם אין להם בעלות על שטח מסויים. הדבר מאפשר גם לבנות טורבינות גדולות יותר, שיעילותן גבוה בהרבה ולכן החזר ההשקעה שלהן מהיר יותר.
 +
 
 +
כאשר אנשים הם הבעלים של טורבינת רוח או חברים בקאופרטיב רוח, יש להם מודעות גדולה יותר לנושא האנרגיה, דבר שגורם לחסכון בחשמל ובאנרגיה. 
 +
 
 +
יתרון של קואופרטיב רוח מול חברות מסחריות להתקנת טורבינות רוח הוא שיש תמיכה רחבה יותר מצד תושבים ואזרחים להקמת טורבינות רוח וחוות רוח. בהנתן שאחת הטענה העיקרית נגד טורבינות רוח היא שהן פוגמות בנוף ושעמדה זו היא סובייקטיבית, יש לדבר זה משקל משמעותי.  
 +
 
 +
במדינות כמו דנמרק, גרמניה וקנדה יש כמה קואופרטיבים שזכו להצלחה רבה בנושא זה[http://www.climaton.co.il/Article_Details.asp?Article_Id=728]
    
==קואופרטיב אנרגיית רוח בישראל==
 
==קואופרטיב אנרגיית רוח בישראל==