שינויים

נוספו 5,211 בתים ,  12:55, 29 באוקטובר 2022
שורה 99: שורה 99:  
בקרב מבקרי ריבית ותומכי רעיון ה[[אנטי ריבית]] עלו לא אחת פתרונות אפשריים המיושמים במידת מה ל'''התמודדות כלכלית ללא ריבית''' או לחלופין לפתרון בעיות מימון ללא צורך בריבית.
 
בקרב מבקרי ריבית ותומכי רעיון ה[[אנטי ריבית]] עלו לא אחת פתרונות אפשריים המיושמים במידת מה ל'''התמודדות כלכלית ללא ריבית''' או לחלופין לפתרון בעיות מימון ללא צורך בריבית.
   −
* [[מימון דיור ללא ריבית]]
+
===מימון דיור ללא ריבית===
* [[בנקאות ללא ריבית]]
+
חסידי הגישה מצדדים בפתרונות חברתיים וטכנולוגיים לבעיות מימון יסודיות כגון מימון רכישת דירה:{{ש}}
* [[מערכות כלכליות ללא ריבית בתוך מערכות כלכליות מבוססות ריבית]]
+
במקום [[משכנתה]] שהיא הלוואה בריבית ארוכת טווח לרכישת דירה (עשרות שנים), תומכים חסידי הגישה למשל ב:
 +
 
 +
סבסוד ממשלתי של פרויקטיי דיור מסוגים מוגדרים (בתנאי ואלה עומדים בסטנדרטים בסיסיים וסבירים של איכות וצפיפות מעטה ובביקורת ארכיטקטורית בלתי-תלויה) כחלק מסל שירות בסיסי של מדינה הדואגת לאזרחיה (אחרת, תוהים חלקם, מה הטעם בכלל במושג המדינה); דומה הדבר למצב בו בשבטים בעולם העתיק (בהם הכלכלה הייתה מבוססת בעיקר על [[סחר חליפין]] ללא מוצרי [[כסף]]), היו חברי שבט מסייעים לבן שבטם להקים את ביתו החדש בטריטוריה השבטית שלהם כסיוע חברתי (בעולם המודרני בו הכלכלה מבוססת על כסף ולא על סחר חליפין ובו אנשי מקצוע ייעודיים לבנייה ניתן בהחלט לדבר על סבסוד מדיני בענף הבנייה).
 +
 
 +
* הרחבת מושג {{המ|שירות לאומי}} גם לתחום הבנייה בתנאי והרחבה כזו תיעשה עם פיקוח מפוקח בעצמו על בני הנוער למנוע מקרים של הטרדה מינית או ניצול מצד קבלנים ועובדים מבוגרים.
 +
* חקיקה לטובת שוכרי דירות (להבדיל מחקיקה לטובת משכירי דירות).
 +
* השקעה בפתרונות טכנולוגיים להקמת דיור איכותי בכמות גבוהה כגון הכנסה מתונה של [[רובוטיקה]] לענף הבנייה.
 +
* עידוד צורות שונות של הגבלת ילודה - שיח ומחקר על הנושא
 +
 
 +
===בנקאות ללא ריבית===
 +
בנקאות נטולת ריבית כוללת למשל מאפיינים אלה:
 +
 
 +
* '''היעדר ריבית גורף:''' כל עסקה בנקאית הכוללת ריבית באיזה שהוא אופן אסורה בהחלט (כולל ב"משכנתה" שהיא מימון לדירה ו"ליסינג" שהוא מימון לרכב).
 +
* '''היעדר עמלה מהוונת:''' גביית עמלה חד-פעמית המחושבת כסך כל הריביות של תקופה נתונה של הלוואה בריבית אסורה בהחלט.
 +
* '''היעדר עמלת פירעון מוקדם:''' הלוואה ללא ריבית מבטלת את יכולתו של גוף מלווה לדרוש {{המ|עמלת פירעון מוקדם}} שכן ריבית כלל איננה {{המ|ביטחון כלכלי}}{{הערה|מונח הנובע מן המונח "בטחונות"}} וממילא אין למלווה ריבית להרוויח עליה עד תקופת פירעון ההלוואה.
 +
 
 +
ישנם בנקים אשר פתחו תוכניות נטולות ריבית המבוססות על עמלות בלבד. למרות שייתכן {{המ|אשראי נטול ריבית}} כאשר ריבית כלל איננה נחשבת לבטחון כלכלי;{{ש}}
 +
יש מתנגדים לריבית המעדיפים חיוב {{המ|דביט}} בלבד; כלומר, ניתן לחייבם דרך אפליקציית בנק או כרטיס חיוב מוחשי רק אם יש כסף בחשבון בתשלום בודד (שמואשר לרוב עד שבוע מביצוע העסקה ושיש סייגים בדרך להשלמתו), אך לא דרך חוב במסגרת {{המ|אשראי ריביתי}}.
 +
 
 +
===מערכות כלכליות ללא ריבית בתוך מערכות כלכליות עם ריבית===
 +
במדינת ישראל, חברת {{המ|בנק הדואר}} מציעה שירותי בנקאות ללא ריבית (למעט מקרים בהם היא משמשת כתווך בין לקוחה לבין חברה המספקת הלוואה בריבית).{{ש}}
 +
כמו כן, בישראל פועלים גם מספר ארגוני חסד ("גמח"ים") אשר מלווים כסף ללא ריבית, על בסיס בטחונות כלכליים שונים כגון הוכחת הכנסה לתקופה נתונה, {{המ|ערבויות בנקאיות}}, המלצות רשמיות ועוד; כך למשל, {{המ|האגודה הישראלית להלוואות ללא ריבית}} אותה הקים העובד הסוציאלי והפעיל החברתי פרופסור {{וה|אליעזר דוד יפה}} ([http://www.israelfreeloan.org.il/ אתר האגודה]).
 +
 
 +
דוגמה לבנק (לא אסלאמי) אשר צוותו מחזיק באידאולוגיית אנטי ריבית הינו {{המ|בנק החברים JAK}} בשוודיה הפועל משנת 1965{{הערה|[https://monneta.org/en/the-jak-bank-model/ monneta.org, The JAK Bank Model]}}{{הערה| JAK lockar folk som ogillar ränta, e24.se 2010-08-18 ("JAK attracts people who dislike interest") (in Swedish)}}. הכלכלנית אנה קרי הציגה ניתוח של המודל של בנק זה, אותו היא מצאה כיעיל{{הערה|[http://www.feasta.org/documents/review2/carrie2.htm How interest-free banking works: The case of JAK Ana Carrie]}}.
    
==ראו גם==
 
==ראו גם==
6,923

עריכות