נוספו 5,876 בתים
, 06:10, 24 במאי 2022
'''פשע מחשבה''' הוא הרעיון לפיו עצם החשיבה על רעיון מסויים או בצורה מסויימת היא דבר לא-חוקי שיש להעניש אדם עליו. ראון זה הודגש בביטוי '''"חושבפשע"''' (Thoughtcrime) שטבע [[ג'ורג' אורוול]] ברומן הדיסטופי שלו [[1984]]. ביטוי זה מתאר מחשבות לא שגרתיות מבחינה פוליטית של אדם, כגון אמונות וספקות שלא נאמרו, הסותרים את עקרונותיו של אינגסוק (סוציאליזם אנגלי), האידיאולוגיה השלטת של המדינה בה הוא חי - אוקיאניה. בשפה הרשמית של מדינה זו - [[שיחדש]] , המילה crimethink מתארת את הפעולות האינטלקטואליות של אדם המחזיק במחשבות לא מקובלות מבחינה פוליטית; לפיכך ממשלת המפלגה שולטת בנאום, במעשים ובמחשבותיהם של אזרחי אוקיאניה. בשימוש רווח העכשווי, המילה חושבפשע מתארת אמונות המנוגדות ל[[נורמה חברתית|נורמות המקובלות בחברה]], בדרך כלל עם התגנשות באמונות המופצות על ידי מדינות, דתות, תאגידים גדולים. "חושבפשע" משמשת לתיאור מושגים תיאולוגיים, כגון חוסר אמונה (אתאיזם) פוליתאיזם ודחייה של אידיאולוגיות שונות - במיוחד במשטרים דיקטטורים.
בסיפור 1984, קיימת משטרת המחשבות ( Thinkpol ) שאחראית לאיתור וחיסול פשעי מחשבה, ולשליטה חברתית על אוכלוסיות אוקיאניה , בדרך של מעקב אור-קולי ופרופיל עבריינים . ניטור פסיכולוגי כזה מאפשר למשטרת המחשבות לזהות, לעצור ולהרוג פושעי מחשבה, אזרחים שעצמאותם (אינטלקטואלית, נפשית ומוסרית) מאתגרת את האורתודוקסיה הפוליטית של המדינה, ובכך את הסמכות הממשלתית הלגיטימית של המפלגה . זיהוי פשעי מחשבה - וכדי להתגבר על חוסר האפשרות הפיזית של משטרה בו-זמנית של כל אזרח באוקיאניה - ה-Thinkpol מרגל אחר האוכלוסייה באמצעות מסכי טלפון דו-כיווניים בכל מקום, וכך יכול לנטר את שפת הגוף , הדיבור הרפלקסיבי והבעות הפנים של התושבים.
הוגים שונים הצביעו על כך ש"פשע-מחשבה" אינו מתקיים רק ברומן 1984 אלא הוא קיים גם בחברות אנושיות אמיתיות. לדוגמא בנצרות הקתולית קיים הרעיון לפנו יש להעניש אנשים על מחשבות פשע ולא רק על מעשים. לפיכך הכנסייה רדפה כלאה והרגה אנשים רבים בעוון מחשבות "לא נכונות". דוגמה לדבר זה הן התנגשויות בין הכנסיה לבין מדענים שונים, שהואשמו בכך שהפיצו "דברי כפירה". זו דוגמה להתגשות בין [[מדע ודת]].
פשע מחשבה שנחשב נפוץ בעבר היה ערעור על סמכותו של המלך. אחת השאלות בשלטון מלכוני היא "מדוע דווקא אדם X ראוי להיות המלך" - השלטון המלוכני היה צריך להתגונן בפני טוענים אחרים לכתר, או בפני רעיונות אחרים כמו שלטון של קבוצה של אצילים - אריסטוקרטיה. כדי לבצר את שלטון המלכים היתה טענה נפוצה לפיה המלך הוא שליחו של האל וטענה זו נתמכה הן בעצם האידאולוגיה ה[[מלוכנית]] ונציגי השלטון והן על ידי נציגי הכנסיה ונציגי דתות בכלל. לפיכך פשע מחשבה חמור היה ערעור על מעמדו של המלך וקללות נגדו. דוגמה לכך היא הוצאותו של ישו להורג בטענה שהוא קילל את קיסר.
בספר "[[יש אלוהים?]]" מבקר דוקינס דתות רבות בכך שהן דגלו ולפעמים עדיין דוגלות ברעיון של פשע-מחשבה. דוגמה לכך קיימות גם באיסלם וביהדות הקדומה. לדוגמה ביהדות אליהו מתאמת עם נביעי הבעל ולאחר שהוא מוכיח שהוא נביא אמת והם נביאי שקר הוא רוצח אותם. טיב ההוכחות בדתות בעבר הוא קיומם של ניסים, ובכך דתות שונות ממדע - אם מישהו דובר אמת יודעים זאת על ידי כך שהוא מסוגל לחולל משהו שנראה "על-טבעי" , דבר זה מעיד על כך שהוא שליחו של האל. היות והאל הוא בהכרח ישות טובה שתמיד אומרת אמת, והיות והיא בוחרת שליחים לאנושות בצורת נביאים שמבצעים ניסים - ביצוע נס הוא דרך לאותת שאתה מדבר אמת. רק שליחו של האל יכול לבצע את הנס ובכך הוא נבדל מ"נביאי שקר". במדע לעומת זאת יש רעיון של ביסוס האמת על שילוב של לוגיקה וביצוע ניסויים. הניסוי הוא דבר מעשי, שתואם את חוקי הטבע, והוא דבר שצריך לתאר אותו בצורה מדוייקת מספיק כך שכל אדם בעל השכלה מספקת וציוד מתאים יוכל לשחזר אותו בעצמו.
[[קטגוריה:תרבות]]