שינויים

נוספו 4,383 בתים ,  00:30, 15 בנובמבר 2007
דף חדש: '''מרחב משותף''' (Shared Space ) בתחבורה עירונית הוא רעיון לפיו כדי לגרום לרחובות העירוניים להפוך לבטוחים יותר...
'''מרחב משותף''' (Shared Space ) בתחבורה עירונית הוא רעיון לפיו כדי לגרום לרחובות העירוניים להפוך לבטוחים יותר , למתפקדים יותר כמקומות חברתיים ולנעימים יותר לשהייה יש לבטל את ההפרדה הברורה בין הולכי רגל לבין מכוניות, להוריד שילוט וכדומה ועל ידי כך להאיט את מהירות הנסיעה של מכוניות.


לרבים הרעיון נשמע דבר לא אינטואיטיבי ואף מסוכן.

באופן היסטורי רחובות עירוניים שימשו ל-2 תפקודים עיקריים. האחד הוא לשם תחבורה של אנשים ושל סחורות ממקום אחד למקום שני. השני הוא כמקום מפגש חברתי. אפילו בתחילת המאה ה-20 כשהיתה תחבורה לא מעטה של מכוניות בערים, ניתן לראות שאין הפרדה ברורה בין התעבורה לבין אופניים והולכי רגל.

התומכים ברעיון של מרחב משותף מפרידים בין דרכים מהירות שבהן יש כללים ממושטרים המתאימים לשילוט ולהכוונה מטעם המדינה הריכוזית, לבין דרכים עירונית בתוך מרחב ציבורי שלדעתם הן בעלות מאפייינים הפוכים לגמרי.

דרכים מהירות דורשות מאפיינים יש להם רק תפקוד אחד (תחבורה), הן לינאריות, סיסטמטיות, המדינה שוטלת בדרך בה הן משמשות, וכו'. [[מרחב ציבורי|המרחב הציבורי]] הוא בעל מאפיינים הפוכים הוא לא מתפקד טוב תחת התערבות ממשלתית אלא עובד טוב דווקא מתוך תרבות שעולה מלמטה, הוא אישי, הוא ממלא תפקודים רבים בו זמנית, הוא לא לינארי אלא מרחבי, הוא תלוי הקשר ומשתנה כל הזמן, בלתי צפוי, תפקודו תלוי בכישורי תקשורת סבוכים של אנשים דבר שמתנגש באופן ישיר עם סימונים פשוטים של שלטים. השילוב בין מרחב ציבורי לבין דרכים הוא דבר לא מוצלח - הוא מתפקד גרוע בתור מרחב ציבורי והוא גם לא בטוח בתפקוד התחבורתי שלו.

[[דיוויד אינגוויצ'']] כתב כי ניתן לשים לב שאנשים משנים את התנהגותם כשהם בסביבה שונה, ובמיוחד לכך שהם זהירים כאשר הם בסביבה לא מוכרת. לדגומה אם הם נכנסים לבית ויש ערימה של נעליים בכניסה, סביר שהם גם יחלצו את הנעליים, ומצד שני אנשים נוהגים בבטחון רב יותר בסביבה מוכרת להם. לפי רעין זה, אנשים נוהגים בבטחון רב מידי בסביבת נהיגה "מוכרת" שבה כביכול הכל חזוי. אלא שדבר זה יוצר רושם מוטעה של בטחון משולל יסוד.

לדוגמה אם כתוב שיש לנהוג במהירות של 50 קמ"ש בעיר, אזי הנהג לא מצפה שילד יקפוץ לכביש במקום כזה, למרות שילד יכול לקפוץ לכביש במקום כזה.

בצומת בעיר הולנדית, Drachten de kaden, בעל קיבולת של 12 אלף מכוניות מכביש אחד הפוגש כביש אחר שעליו נוסעות 6000 מכוניות, ובו עוברת גם תנועה של רוכבי אופניים, ניסו שיטה זו והורידו את השלטים, תוך שמאפשרים לנהגים ולמשתמשי הדרך האחרים להסתדר בדרך על דעת עצמם. במשך 3 שנים שעברו מאז לא היו פציעות.

==ראו גם==
* [[מסה קריטית]]

==קישורים חיצוניים==
* [http://www.youtube.com/watch?v=RLfasxqhBNU סרטון ביו טיוב חלק 1]
* [http://www.youtube.com/watch?v=wuxMuMrXUJk סרטון ביו טיוב חלק 2]
* [http://www.notes.co.il/yodan/37744.asp להפוך צומת סואן למקום אנושי] בלוג "סביבות", יודן רופא, באתר רשימות.

[[קטגוריה:תחבורה]]