שינויים

אין תקציר עריכה
שורה 3: שורה 3:  
הדף עוסק בהשפעת ה[[התחממות עולמית]] ו[[שינוי האקלים]] על [[מדינת ישראל]] בהשפעות של ישראל על התחממות העולמית, בדיון הציבורי בישראל על התחממות עולמית, ובמאמצים שעושה ישראל להקטין את תרומתה להתחממות העולמית ולהתאים את עצמה במידת האפשר לשינויי אקלים.  
 
הדף עוסק בהשפעת ה[[התחממות עולמית]] ו[[שינוי האקלים]] על [[מדינת ישראל]] בהשפעות של ישראל על התחממות העולמית, בדיון הציבורי בישראל על התחממות עולמית, ובמאמצים שעושה ישראל להקטין את תרומתה להתחממות העולמית ולהתאים את עצמה במידת האפשר לשינויי אקלים.  
   −
'''ההשפעות של ישראל על שינויי האקלים''' ישראל מדינה קטנה ואפילו אם לכלול פליטות מקידוחי הגז בים, תרומתה לכמות הפליטות העולמית תהיה קטנה מ-0.5%. לעומת זאת הפליטות לנפש בישראל גבוהות יחסית והיא יכולה להשפיע הרבה בזירה הבין לאומית, להשפיע על מדינות הנחשבות כידידים שלה כמו ארצות הברית ועוד.  
+
'''ההשפעות של ישראל על שינויי האקלים''' - באופן ישיר ההשפעה היא קטנה יחסית-  תרומתה לכמות הפליטות העולמית של [[גזי חממה]] קטנה מ-0.5%. לעומת זאת הפליטות לנפש בישראל גבוהות יחסית והיא יכולה להשפיע הרבה בזירה הבין לאומית, על ידי הובלה של טכנולוגיות ויוזמות חברתיות או כלכליות, ועל ידי השפעה על אליטה חברתית במדינות כמו ארצות הברית.  
   −
'''ההשפעות של שינויי האקלים על ישראל''' ישראל נמצאת במזרח התיכון - אזור רגיש מאוד לשינויי אקלים, אשר הטמפרטורות בו עולות יותר מפי 2 יותר מהר מהממוצע, חצי ממנה הוא מדבר, ולכן הרגישות שלה לשינויי אקלים גבוהה. נכון ל-2018 ייתכן וההשפעות חמורות יותר מהשפעות [[זיהום אוויר בישראל|זיהום האוויר בישראל]]. ההשפעות העיקריות הן עלייה בעומס החום, שינוי במשטר המשקעים ועלייה בזיהום האוויר בגלל סופות חול ואבק(ראה מידע בסעיפים המתאימים בתוכן העניינים, למטה). בעתיד, ללא הפחתת פליטות, הטמפרטורות הממוצעות של יולי בישראל עד 2100 תהיה כ-40 מעלות, טמפרטורה שהיום מאפיינת את מדבר סהרה{{הערה|ירון דרוקמן [https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4669157,00.html ישראל 2100: 40-45 מעלות בממוצע ביולי] 16.06.2015, ויינט}}{{הערה|עודד כרמלי [https://www.haaretz.co.il/magazine/the-edge/.premium-MAGAZINE-1.7647591 הים יהיה יותר חם מג'קוזי: כך ייראו החיים בישראל בשנת 2100] 07 לאוגוסט 2019, הארץ}}. כמו כן, צפויים תזוזת משקעים לכיוון צפון, והגברת האידוי בגלל החום, מה שיכול להביא למדבור של החלק הלא מדברי של המדינה{{הערה|מכון ויצמן [http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-5042352,00.html מחקר: התחממות כדור הארץ תגביר את תנועת סופות הגשם לעבר הקטבים] 13.11.2017, ויינט}}{{הערה|1=בועז דיין [https://www.israelweather.co.il/news-weatherview.asp?id=17770 שינויי האקלים יגבירו את תנועת סופות הגשם לעבר הקטבים וישראל תתייבש] 28.11.2017, IsraelWeather , תחזית מזג האוויר בישראל מאת בועז דיין}}. באופן כללי , יש מעט מחקר והבנה של ההשפעות החברתיות הכלכליות והמערכתיות של שינויי אקלים, ובמיוחד קשה לדעת מה עלולות להיות ההשלכות על ישראל דרך מנגנונים חברתיים כלכליים ופוליטיים דרך השפעה על מדינות אחרות - לדוגמה אפשרות של [[פליטי סביבה|גלי פליטים]] או מתיחות צבאית על רקע [[השפעות ההתחממות העולמית על המזרח התיכון]]. השפעות אפשרויות אחרות הן דרך [[השפעות של התחממות עולמית]] על אזורים אחרים בעולם - לדוגמה [[התחממות עולמית וחקלאות|השפעה של התחממות עולמית על החקלאות]] ברחבי העולם ודרכה השפעה של [[שוק המזון העולמי]]
+
'''ההשפעות של שינויי האקלים על ישראל''' ישראל נמצאת במזרח התיכון - אזור רגיש מאוד לשינויי אקלים, אשר הטמפרטורות בו עולות יותר מפי 2 יותר מהר מהממוצע, חצי ממנה הוא מדבר, ולכן הרגישות שלה לשינויי אקלים גבוהה. נכון ל-2018 ייתכן וההשפעות חמורות יותר מהשפעות [[זיהום אוויר בישראל|זיהום האוויר בישראל]]. ההשפעות העיקריות הן עלייה בעומס החום, שינוי במשטר המשקעים ועלייה בזיהום האוויר בגלל סופות חול ואבק. בעתיד, ללא הפחתת פליטות, הטמפרטורות הממוצעות בחודש יולי בישראל עד 2100 תהיה כ-40 מעלות, טמפרטורה שהיום מאפיינת את מדבר סהרה{{הערה|ירון דרוקמן [https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4669157,00.html ישראל 2100: 40-45 מעלות בממוצע ביולי] 16.06.2015, ויינט}}{{הערה|עודד כרמלי [https://www.haaretz.co.il/magazine/the-edge/.premium-MAGAZINE-1.7647591 הים יהיה יותר חם מג'קוזי: כך ייראו החיים בישראל בשנת 2100] 07 לאוגוסט 2019, הארץ}}. כמו כן, צפויים תזוזת משקעים לכיוון צפון, והגברת האידוי בגלל החום, מה שיכול להביא לכך שכל ישראל [[מדבור|תהפוך למדבר]]{{הערה|מכון ויצמן [http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-5042352,00.html מחקר: התחממות כדור הארץ תגביר את תנועת סופות הגשם לעבר הקטבים] 13.11.2017, ויינט}}{{הערה|1=בועז דיין [https://www.israelweather.co.il/news-weatherview.asp?id=17770 שינויי האקלים יגבירו את תנועת סופות הגשם לעבר הקטבים וישראל תתייבש] 28.11.2017, IsraelWeather , תחזית מזג האוויר בישראל מאת בועז דיין}}. באופן כללי , קשה יותר להבין  את ההשלכות החברתיות, הכלכליות והמערכתיות של שינויי אקלים, ובמיוחד קשה לדעת מה עלולות להיות ההשלכות על ישראל דרך מנגנונים אלה בעקבות על מדינות אחרות - לדוגמה אפשרות של [[פליטי סביבה|גלי פליטים]] או מתיחות צבאית על רקע [[השפעות ההתחממות העולמית על המזרח התיכון]]. השפעות אפשרויות אחרות הן דרך [[השפעות של התחממות עולמית]] על אזורים אחרים בעולם - לדוגמה [[התחממות עולמית וחקלאות|השפעה של התחממות עולמית על החקלאות]] ברחבי העולם ודרכה השפעה של [[שוק המזון העולמי]].
    
'''הצעדים שישראל נוקטת כדי להיאבק בשינויי האקלים''' בינתיים, ישראל לא נקטה בצעדים משמעותיים ברמה הבין לאומית כמו שעושים מדינות אחרות הרגישות לשינויי אקלים כמו מדינות איים באוקיינוס השקט. בתוך המדינה נעשו צעדים מסוימים להפחתת פליטות והסתגלות לשינויי אקלים, למרות שרוב ארגוני הסביבה מסכימים שהצעדים האלה לא מספיקים כדי לפתור את הבעיה והרבה פחות ממה שישראל יכולה לעשות. כדי להשפיע על הממשלה כך שתעשה את הדרוש כדי לעצור את משבר האקלים עושים ארגוני הסביבה פעולות רבות בין היתר מארגנות [[מצעד האקלים|מצעדי אקלים]].
 
'''הצעדים שישראל נוקטת כדי להיאבק בשינויי האקלים''' בינתיים, ישראל לא נקטה בצעדים משמעותיים ברמה הבין לאומית כמו שעושים מדינות אחרות הרגישות לשינויי אקלים כמו מדינות איים באוקיינוס השקט. בתוך המדינה נעשו צעדים מסוימים להפחתת פליטות והסתגלות לשינויי אקלים, למרות שרוב ארגוני הסביבה מסכימים שהצעדים האלה לא מספיקים כדי לפתור את הבעיה והרבה פחות ממה שישראל יכולה לעשות. כדי להשפיע על הממשלה כך שתעשה את הדרוש כדי לעצור את משבר האקלים עושים ארגוני הסביבה פעולות רבות בין היתר מארגנות [[מצעד האקלים|מצעדי אקלים]].
 
==השפעת ישראל על התחממות העולמית==
 
==השפעת ישראל על התחממות העולמית==
כמדינה קטנה, ההשפעה הישירה של ישראל על ההתחממות העולמית היא קטנה למדי. [[אוכלוסיית ישראל]] מונה כ-8 מיליון בני אדם שהם כפרומיל אחד (עשירית האחוז) מ[[אוכלוסיית העולם]]. לפי הנתונים שמסרה ישראל לארגון האומות המאוחדות בהתחייבויות שלה בהסכם פריז היא אחראית על כ-0.2% מפליטות גזי החממה בעולם{{הערה|מדינת ישראל [http://www4.unfccc.int/ndcregistry/PublishedDocuments/Israel%20First/Israel%20INDC.pdf ISRAEL'S INTENDED NATIONALLY DETERMINED CONTRIBUTION (INDC)] 29.09.2015, interim NDC Registry}}, זה גם הנתון מ-2010 {{הערה|ויקיפדיה [https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_greenhouse_gas_emissions List of countries by greenhouse gas emissions]}}. [[טביעת רגל פחמנית|טביעת הרגל הפחמנית]] לנפש של תושבי ישראל גבוה ביחס לממוצע העולמי ודומה לטביעת רגל של אזרחי מדינות מערביות אחרות. לפי נתוני המכון למשאבי העולם בוושינגטון, פליטות גזי החממה לנפש בישראל ב-2013 היו כ-1 1.46, באקוויוולנט של טונות [[פחמן דו חמצני]], ולכן ישראל הייתה במקום ה-29 בעולם במדד הזה, כאשר הממוצע הוא 6.27 - נתון זה לא כולל פליטות מכריתת יערות וחקלאות {{הערה|ויקיפדיה [https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_greenhouse_gas_emissions_per_capita List of countries by greenhouse gas emissions per capita]}}. לפי נתוני המשרד להגנת הסביבה בישראל ב-2006 הפליטות לנפש בישראל היו כ-9 .15 טון גזי חממה כאשר ספרה זו יחסית גבוהה ביחס למדינות הפולטות הכי הרבה באופן אבסולוטי{{הערה|המשרד להגנת הסביבה [http://www.sviva.gov.il/InfoServices/ReservoirInfo/DocLib2/Publications/P0501-P0600/P0519.pdf פליטות גזי חממה בישראל
+
כמדינה קטנה, ההשפעה הישירה של ישראל על ההתחממות העולמית היא קטנה למדי. [[אוכלוסיית ישראל]] מונה כ-8 מיליון בני אדם שהם כפרומיל אחד (עשירית האחוז) מ[[אוכלוסיית העולם]]. לפי הנתונים שמסרה ישראל ל[[ארגון האומות המאוחדות]] בהתחייבויות שלה ב[[הסכם פריז]] היא אחראית על כ-0.2% מפליטות גזי החממה בעולם{{הערה|מדינת ישראל [http://www4.unfccc.int/ndcregistry/PublishedDocuments/Israel%20First/Israel%20INDC.pdf ISRAEL'S INTENDED NATIONALLY DETERMINED CONTRIBUTION (INDC)] 29.09.2015, interim NDC Registry}}, זה גם הנתון מ-2010 {{הערה|ויקיפדיה [https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_greenhouse_gas_emissions List of countries by greenhouse gas emissions]}}.  
סקירת המצב הקיים ובחינת אמצעים להפחתה] ינואר 2009}}. ב-2014 לפי נתוני המשרד להגנת הסביבה הפליטות לנפש בישראל היו כ-9 .3 טון באקוויולנט של טונות פחמן דו חמצני{{הערה|המשרד להגנת הסביבה [http://www.sviva.gov.il/infoservices/reservoirinfo/doclib2/publications/p0801-p0900/p0856.pdf הפחתת פליטות
  −
גזי חממה בישראל] מאי 2017}}. ישראל שונה ממדינות מערביות אחרות בכך שהן טביעת הרגל האישית והן [[גידול אוכלוסיית ישראל|גודל האוכלוסייה עולה]]. עד כה הממשלה נקטה בצעדים מסוימים בהקטנת פלמיטות גזי החממה של שישראל במחיוחד בתחום התחבורה(ראו בהמשך), אבל מצד שני מקדמת קידוחי גז ונפט בים התיכון במאגרים שונים, אשר יכולים להעלות משמעותית את הפליטות.  
     −
לישראל יכולות להיות השפעות עקיפות על נושא ההתחממות העולמית במגוון צורות אחרות, מלבד השפעתה על התחממות עולמית על ידי הצריכה האנרגטית שלה: על ידי השפעה תרבותית, השפעה פוליטית, והשפעה טכנולוגית. מבחינה טכנולוגית ישראל הייתה בעבר מובילה של קידום [[אנרגיות מתחדשות]], למרות שיש בה עדיין מחקר רב בנושא, מחסור ביישום של הטכנולוגיות פגע בהובלה זו וכיום מחקר רב בנושא מקודם במדינות אחרות. מבחינה תרבותית, פוליטית ותקשורתית לישראל יש נוכחות רבה בתקשורת, והשפעה על יהדות ארצות הברית וקשרים טובים עם ממשלת ארצות הברית. עם זאת ישראל לא ניצלה מעמד זה כדי לקדם קריאה בנושא, למרות שתהליכים כאלה עשויים להחליש מדינות אויבות של ישראל שפרנסתם העיקרית היא מכירת נפט, ישראל גם לא ניצלה את מעמדה לעורר את המודעות בעולם [[השפעות גאופוליטיות של נפט וגז טבעי|לקשרים בין הפקת נפט לבין אלימות וטרור]].
+
[[טביעת רגל פחמנית|טביעת הרגל הפחמנית]] לנפש של תושבי ישראל גבוה ביחס לממוצע העולמי, ודומה לטביעת רגל של אזרחי מדינות מערביות אחרות. לפי נתוני המכון למשאבי העולם בוושינגטון, פליטות גזי החממה לנפש בישראל ב-2013 היו כ- 11.46, באקוויוולנט של טונות [[פחמן דו חמצני]], ולכן ישראל הייתה במקום ה-29 בעולם במדד הזה, כאשר הממוצע הוא 6.27 - נתון זה לא כולל פליטות מ[[כריתת יערות]] ו[[חקלאות]] {{הערה|ויקיפדיה [https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_greenhouse_gas_emissions_per_capita List of countries by greenhouse gas emissions per capita]}}. לפי נתוני [[המשרד להגנת הסביבה]] ב-2006 הפליטות לנפש בישראל היו כ-9 .15 טון גזי חממה כאשר ספרה זו יחסית גבוהה ביחס למדינות הפולטות הכי הרבה באופן אבסולוטי{{הערה|המשרד להגנת הסביבה [http://www.sviva.gov.il/InfoServices/ReservoirInfo/DocLib2/Publications/P0501-P0600/P0519.pdf פליטות גזי חממה בישראל סקירת המצב הקיים ובחינת אמצעים להפחתה], ינואר 2009}}. ב-2014 לפי נתוני המשרד להגנת הסביבה הפליטות לנפש בישראל היו כ-9 .3 טון באקוויולנט של טונות פחמן דו חמצני{{הערה|המשרד להגנת הסביבה [http://www.sviva.gov.il/infoservices/reservoirinfo/doclib2/publications/p0801-p0900/p0856.pdf הפחתת פליטות גזי חממה בישראל] מאי 2017}}. ישראל שונה ממדינות מערביות אחרות בכך שהן טביעת הרגל האישית והן [[גידול אוכלוסיית ישראל|גודל האוכלוסייה עולה]]. עד כה הממשלה נקטה בצעדים מסוימים בהקטנת פלמיטות גזי החממה של שישראל במחיוחד בתחום התחבורה (ראו בהמשך), אבל מצד שני מקדמת [[גז טבעי בישראל|קידוחי גז ונפט]] בים התיכון במאגרים שונים, אשר יכולים להעלות משמעותית את הפליטות.
 +
 
 +
לישראל יכולות להיות השפעות עקיפות על נושא ההתחממות העולמית במגוון צורות אחרות, מלבד השפעתה על התחממות עולמית על ידי הצריכה האנרגטית שלה: על ידי השפעה תרבותית, השפעה פוליטית, והשפעה טכנולוגית. מבחינה טכנולוגית ישראל הייתה בעבר מובילה של קידום [[אנרגיות מתחדשות]], למרות שיש בה עדיין מחקר רב בנושא, מחסור ביישום של הטכנולוגיות פגע בהובלה זו וכיום מחקר רב בנושא מקודם במדינות אחרות. גם טכנולוגיות אחרות כולל הי-טק וביו-טק יכולות לעזור לדוגמה על ידי [[עבודה מרחוק]], תובלה ברחפנים, [[כלכה שיתופית]], [[כלכלה מעגלית]], [[כימיה ירוקה]] ועוד.
 +
 
 +
מבחינה תרבותית, פוליטית ותקשורתית לישראל יש נוכחות רבה בתקשורת, והשפעה על יהדות ארצות הברית וקשרים טובים עם ממשלת ארצות הברית. עם זאת ישראל לא ניצלה מעמד זה כדי לקדם קריאה בנושא, למרות שתהליכים כאלה עשויים להחליש מדינות אויבות של ישראל שפרנסתם העיקרית היא מכירת נפט, ישראל גם לא ניצלה את מעמדה לעורר את המודעות בעולם ל[[השפעות גאופוליטיות של נפט וגז טבעי]] וחיזוק כלכלת הנפט לדיקטטורה, [[התנגדות למדע]], חוסר סובלנות, [[נפט דמים|אלימות וטרור]].
 
{{התחממות עולמית}}
 
{{התחממות עולמית}}
 
==השפעות התחממות עולמית על ישראל כיום==
 
==השפעות התחממות עולמית על ישראל כיום==