שינויים

הוסרו 139 בתים ,  00:47, 10 באוקטובר 2007
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1: −
'''כלכלה אקולוגית''' (ecological economics) היא זרם בכלכלה שמטפל בתלות ההדדית וה [[קו-אבולוציה]] בין הכלכלה האנושית לבין האקו סיסטמה הטבעית. יש לה קווי דמיון ל[[כלכלה ירוקה]] ול[[תאוריית ההתפתחות האנושית]]. זרמי מחשבה אלה מאמצים גם אינטגרציה בין תחומי מחקר ומחשבה מגוונים, וסבורים כי ה[[כלכלה נאו קלאסית|כלכלה הנאו קלאסית]] הינה קצרת רואי וסגורה לרעיונות חדשים; כלכלה אקולוגית מחפשת קשרים אינטר דיסילפירנים רחבים יותר כדי לפתור בעיות חשובות העומדים בפני האנושות.  
+
'''כלכלה אקולוגית''' (ecological economics) היא זרם מחשבה בכלכלה שמטפל בתלות ההדדית וה[[קו-אבולוציה]] בין הכלכלה האנושית לבין המערכת האקולוגית הטבעית. מטרתה של הכלכלה האקולוגית היא לתת תאוריה כלכלית וכלים מעשיים לפיתוחה של [[כלכלה מקיימת]].
 +
 
 +
הכלכלה האקולוגית קרובה ל[[כלכלה ירוקה]] ול[[תאוריית ההתפתחות האנושית]]. זרמי מחשבה אלה מאמצים גם שילוב בין תחומי מחקר ומחשבה מגוונים, וסבורים כי ה[[כלכלה נאו קלאסית|כלכלה הנאו קלאסית]] הינה קצרת רואי וסגורה לרעיונות חדשים; כלכלה אקולוגית מחפשת קשרים אינטר-דיסילפירנים רחבים יותר כדי לפתור בעיות סביבתיות וחברתיות קיומיות העומדות בפני האנושות.  
    
==מטרה==
 
==מטרה==
המטרה של הכלכלה האקולוגית (כ"א) היא להציב את בסיס הניתוח והמדיניות הכלכלית בהתאם למציאות הפיסית, במיוחד בחוקי הפיסיקה (במיוחד חוקי התרמודינמיקה), ולחוקי המערכות הביולוגיות. היא מאמצת כמטרה את שיפור רווחת בני האדם דרך פיתוח כלכלי, ומחפשת להבטיח דבר זה על ידי תכנון של [[פיתוח מקיים]] של מערכות סביבה וחברה.  
+
מטרתה העיקרית של הכלכלה האקולוגית היא לתת תאוריה כלכלית וכלים מעשיים לפיתוחה של [[כלכלה מקיימת]]. במובן זה היא במוצר זרם [[נורמטיבי]] בניגוד ל[[פפוזיטיבי|פוזיטיביות]] עליה מכריזה הכלכלה הנאו קלאסית.
 +
 
 +
כדי להשיג מטרה זו משלבת הכלכלה האקולוגית כלי ניתוח ומדיניות קיימים, יחד עם נסיונות לחדש ולהרחיב את ההבנה שלנו לגבי אופיין של מערכות חברתיות-כלכליות-וסביבתיות וקשרי הגומלין בינהן. במישור התאורטי שואפת הכלכלה האוקולגית  להציב את בסיס הניתוח והמדיניות הכלכלית בהתאם למציאות הפיסית, במיוחד בחוקי הפיסיקה וה[[תרמודינמיקה]], ובהתאם לחוקי המערכות הביולוגיות.  
    
==מי מכיל את מי==
 
==מי מכיל את מי==
הכלכלה האקולוגית מבחינה בינה לבין הכלכלה הנאו קלאסית (כנ"ק), במיוחד על סמך הטענה שהכלכלה היא ענף של האקולוגיה, במובן שהאקולוגיה דנה בטרסנאקציות של חומר ואנרגיה של החיים על פני כדור הארץ, והכלכלה האנושית, היא על פי הגדרה, מוכלת בתוך מערכת זו.  
+
הכלכלה האקולוגית מבחינה בינה לבין הכלכלה הנאו קלאסית (כנ"ק), במיוחד על סמך הטענה שהכלכלה היא ענף של האקולוגיה, במובן שהאקולוגיה דנה בהעברות של חומר ואנרגיה של החיים על פני כדור הארץ, והכלכלה האנושית, היא על פי הגדרה, מוכלת בתוך מערכת זו.  
   −
בניגוד לכך, כנ"ק הניחה באופן היסטורי באופן משתמע (ולאחרונה באופן מפורש) שהסביבה היא תת תחום בכלכלה האנושית.על פי גישה זו, אם הטבע הוא בעל ערך לכלכלה שלנו, דבר זה הוא בגלל שאנשים מוכנים לשלם תמורת השרותים אותם הוא מספק: אוויר נקי, מים נקיים, מפגשים עם הטבע הפראי וכו'). הנחה זאת בעיקר, היא זו שמאפשרת לכנ"ק לטעון שבאופן תאורטי צמיחה כלכלית אינסופית היא דבר אפשרי וגם רצוי. אבל, אמונה זו לא עומדת בקנה אחד עם הרבה ממה שמדעי הטבע למדו על העולם, ולפי הכלכלה האקולוגית, מתעלם לחלוטין מהתרומות של ההון הטבעי ביצירת השפע (הון טבעי יכול להחשב כתשומה הפלנטרית של חומר ואנרגיה המצויים במחסור, יחד עם המערכות הסביבתיות המורכבות והמגווונות שמספקות שרותים וטובין ישירות לקהילות האנושיות: בקרת אקלים ברמת המיקרו והמאקרו, טיהור מים, בקרה של מי סופות, ספיגת זבל, האבקה, הגנה מפני קרינה סולארית וקוסמית וכו').
+
בניגוד לכך, כנ"ק הניחה באופן היסטורי באופן משתמע (ולאחרונה באופן מפורש) שהסביבה היא תת תחום בכלכלה האנושית. על פי גישה זו, אם הטבע הוא בעל ערך לכלכלה שלנו, דבר זה הוא בגלל שאנשים מוכנים לשלם תמורת השרותים אותם הוא מספק: אוויר נקי, מים נקיים, מפגשים עם הטבע הפראי וכו'). הנחה זאת בעיקר, היא זו שמאפשרת לכנ"ק לטעון שבאופן תאורטי [[צמיחה כלכלית]] אינסופית היא דבר אפשרי וגם רצוי.
 +
 
 +
אבל, אמונה זו לא עומדת בקנה אחד עם הרבה ממה שמדעי הטבע למדו על העולם, ולפי הכלכלה האקולוגית, מתעלם לחלוטין מהתרומות של ההון הטבעי ביצירת השפע (הון טבעי יכול להחשב כתשומה הפלנטרית של חומר ואנרגיה המצויים במחסור, יחד עם המערכות הסביבתיות המורכבות והמגווונות שמספקות שרותים וטובין ישירות לקהילות האנושיות: בקרת אקלים ברמת המיקרו והמאקרו, טיהור מים, בקרה של מי סופות, ספיגת זבל, האבקה, הגנה מפני קרינה סולארית וקוסמית וכו').
 +
 
 +
עולם ללא עבודה הוא, עבור הכלכלנים "[[כתבה - כלכלה בעולם מלא|עולם ריק]]". לעומת זאת האקולוגיה והכלכלנים האקולוגים רואה בעולם כזה את ה[[ביוספרה]] – מערכת התומכת בהספקת משאבים ו[[שרותים תומכי חיים]] כמו ייצור חמצן, מים, מזון, טמפרטורה נוחה, הגנה מקרינה ועוד - כל זה ללא קיום של עבודה או הון אנושי.
 +
 
 +
לעומת זאת, פעילות יתר לא זהירה של הכלכלה האנושית מזיקה למערכת האוקולית ומפריעה לתפקוד שלה. הרחבה גדולה מידי של הפעילות הכלכלית (מבחינת סחורות והשפעה על הסביבה) הורסת את הביוספרה. לא רק שדבר זה יוצר נזק כלכלי (שכן מוצר או שירות שלא היה במחסור נמצא כעת במחסור וחלק מהאנשים אינם מקבלים אותו) אלא שבשל העובדה שהמערכת הכלכלית אינה מחשיבה את השירותים של מערכות סביבה וחברה, הרס שלהן, ונסיונות להפקת תחליפים באמצעות ב"[[מוצרי שוק]]" תורמת ל[[צמיחה כלכלית]]".  
    
==חלוקה וגודל אופטמילי==
 
==חלוקה וגודל אופטמילי==
שורה 21: שורה 31:  
זאת ועוד, כלכלנים אקולוגים טוענים כי מעבר להיקפים צנועים, צריכה לנפש (הגרסה הכלכלית ל"איכות חיים"), לא בהכרח מובילה לשיפור של הרווחה האנושית, בעוד שאותה צריכה יכולה לגרור השפעות שליליות על הסביבה וכן על הרווחה החברתית הרחבה יותר.
 
זאת ועוד, כלכלנים אקולוגים טוענים כי מעבר להיקפים צנועים, צריכה לנפש (הגרסה הכלכלית ל"איכות חיים"), לא בהכרח מובילה לשיפור של הרווחה האנושית, בעוד שאותה צריכה יכולה לגרור השפעות שליליות על הסביבה וכן על הרווחה החברתית הרחבה יותר.
   −
==תאור חליפי==
+
==הדמיון בין כלכלה ואקולוגיה==
הביקורת על ה[[צמיחה]] ונסיון לחפש לה חלופות (כמו [[GPI]]) נתנה דחיפה לזרם (או אוסף הזרמים) של הכלכלה-אקולוגית (לא לבלבל עם [[כלכלה סביבתית]]). זו כלכלה "[[נורמטיבי|נורמטיבית]]" ששואלת "איך אפשר לקיים כלכלה בת-קיימא" . אקולוגיה וכלכלה נגזרות ממילים יווניות דומות (בית, משק בית בהתאמה). כלכלה אמורה לחקור את היחסים האנושיים והגורמים המשפיעים על הזרמים החומריים בין בני-האדם (כמו מוסדות חברתיים, כסף וכו'). אקולוגיה אמורה לחקור את אותו הנושא כשהמילה "יצורים-חיים" מחליפה את המילה "בני אדם" (וכיום אקולוגים מכלילים את בני האדם במסגרת המחקר).  
+
אקולוגיה וכלכלה נגזרות ממילים יווניות דומות (בית, משק בית בהתאמה). כלכלה אמורה לחקור את היחסים האנושיים והגורמים המשפיעים על הזרמים החומריים בין בני-האדם (כמו מוסדות חברתיים, כסף וכו'). אקולוגיה אמורה לחקור את אותו הנושא כשהמילה "יצורים-חיים" מחליפה את המילה "בני אדם" (וכיום אקולוגים מכלילים את בני האדם במסגרת המחקר).  
 
  −
להבדיל מכלכלה, אקולוגיה רחוקה יותר ממרכז הכוח, ולכן התפתחה ללא הפרעה תאולוגית. בניגוד לענפים אחרים של המדעים  החברתיים, קשה להגיד שהאקולוגיה אינה משתווה לרמה המדעית של הכלכלה. כמו כן, אם הכלכלה "תפשל" בתחום החברתי, ניתן אולי לתקן את הדברים בדור הבא. אם הכלכלה "תפשל" בתחום האקולוגי, אולי לא יהיה "הדור הבא". 
  −
 
  −
השקפת העולם של האקולוגיה והכלכלה על אותם הנושאים היא שונה. עולם ללא עבודה הוא, עבור הכלכלנים  [[כתבה - כלכלה בעולם מלא|עולם ריק]] (זו הנחה מוסווית אחת מיני רבות). לעומת זאת האקולוגיה רואה ביוספרה – מערכת התומכת בהספקת משאבים ושרותים תומכי חיים כמו ייצור חמצן, מים, מזון, טמפרטורה נוחה, הגנה מקרינה ועוד – כל זה עוד לפני ש"[[רובניזון קרוזו]]" נוקף אצבע. אם רוביזנון עובד יותר מידי העצים באי מתחילים למות. הרחבה גדולה מידי של הפעילות הכלכלית (מבחינת סחורות) הורסת את הביוספרה וגורמת להחלפת "[[מוצרים לא כלכליים]]" ב"[[מוצרי שוק]]" – כלומר תחת כסות של צמיחה (שכן כסף מתחיל לעבור ידיים) יש מעבר לפתרון תת-אופטימלי (שכן עודף טוב יותר אפילו מפתרון השוק, שגם בו תמיד חלק מהאנשים רוצה, אבל לא יכול להרשות לעצמו).
  −
 
  −
 
      
==ראו גם==
 
==ראו גם==