מהו כסף

רובנו מקדישים חלק ניכר מחיינו כדי להשיג עוד כסף. אלך לא עוצרים לחשוב מהו הדבר הזה שאנו רודפים אחריו? מה ההבדל בין ערך לכסף, ומה זה מטבע מקומי. ואיך בעצם, המידע הזה נוגע לכל אחד מאיתנו?

מהו כסף

לכאורה הכסף כיום הוא לא יותר מאשר חתיכת נייר משובח עם ציור מורכב שהונפק על ידי הממשלה; מספר במחשב הבנק ותו לא. לכסף שלנו אין ערך מלבד ההבנה המשותפת שאחרים יקבלו אותו בתמורה למוצרים ושרותים אמיתיים. כסף הוא מוסכמה חברתית. הוא טוב כל עוד כולם מאמינים בו.

אוצר המילים עצמו של תחומי הכלכלה והכספים הוא עולם של כפל משמעות, שמטשטש הבחנות חיוניות. לדוגמה, אנו מחליפים בין המונחים כסף, הון, נכסים, ועושר (wealth), ולא נותר בידנו אמצעי פשוט להבחנה בין כסף – נייר שהוסמך על ידי מוסכמה חברתית, אשר אנו מסכימים להחליף בתמורה לדברים בעלי ערך אמיתי - לבין עושר אמיתי - שכולל דברים כמו עצים, אוכל, העבודה שלנו, אדמה פוריה, בניינים, מכונות, טכנולוגיה - ואפילו אהבה וחברות - דברים שנושאים ותומכים בחיינו ומגבירים את התפוקה שלנו. מצב זה מותיר אותנו חשופים להנחה שגויה בצורה קטלנית- כאשר אנחנו עושים כסף, אנחנו בהכרח מייצרים עושר או ערך.

מה רע בכסף הרגיל

את מושג הכסף, כמו כל מוסכמה חברתית או אמונה עיוורת אחרת, ניתן לנצל לרעה. וזה אכן מה שמתבצע. נכסיהם של 447 האנשים העשירים בעולם שווים להכנסה השנתית של 2.5 מיליארד אנשים - 41% מהאנושות! חלק מכך הוא תוצאה של רמאות ושוד בחסות החוק והמוסכמות.

המוצר העיקרי בשוק העולמי הוא כסף. בכל יום מהמרים על סכום של כ-1.3- טריליון דולר (1,300,000,000,000$) בשווקי המטבע הבינלאומיים. על פי הבנק העולמי, 95% מפעילות זו היא אך ורק ספקולציה. מדובר פשוט בהימור מושכל על הפרשים בין שערי מטבעות. אם לדוגמה, מיליארדר כמו ג'ורג' סורוס מבצע עסקאות ומרוויח בדרך זו מיליארד דולר זה לא בגלל שהוא יצר משהו בעל ערך של מיליארד דולר.

הכסף הנ"ל אינו משוייך לאיזשהו ערך אמיתי. הוא מבוסס על גידול דימיוני בכמות הכסף שזורם במערכת הכספים העולמית, ללא איזושהי תלות בגידול תפוקת מוצרים ושירותים אמיתיים. כשגידול זה קורה, הכוח הכספי – או כוח הקניה של אלה הנהנים מיצירת הכסף החדש גדל בהשוואה לאחרים בחברה שמיצרים ערך, אבל התגמול הריאלי והיחסי שלהם קטן. גם הבנקים "מייצרים" כסף על ידי מערכת של הלוואות וחובות וזה גם המצב שנוצר על ידי מערכת המניות. הכסף הדמיוני הזה הוא לא סתם מתנה נפלאה לבעליו - פירושו גם שהשקלים שבידנו "שווים" פחות.

סוגי כסף

את הכסף ניתן לחלק לשני סוגים כסף מבוסס חוב וכסף ללא חוב. כיום בכל העולם נעשה שימוש בכסף מבוסס חוב, למעט בקהילות קטנות או סגורות.

ראו גם

קישורים חיצוניים