מדד החופש הכלכלי

מדד החופש הכלכלי (באנגלית: Index of Economic Freedom) הוא מדד שנתי שנוצר בשנת 1995 על ידי מכון הריטאג' ועיתון ה"וול-סטריט-ג'ונרל" כדי למדוד את מידת החופש הכלכלי של מדינות שונות בעולם. היוצרים של המדד טוענים כי הם נקטו בגישה דומה לזו של ספרו של אדם סמית עושר האומות. קיים מדד דומה של "החופש הכלכלי של העולם" מטעם מכון פרייזר ביחד עם מכון קאטו שנותן דירוג שונה למדינות שונות.

מפת מדד החופש הכלכלי 2018

המדד משמש לעיתים תכופות גופים בימין הכלכלי (ליברטלרים, שמרנים) כדי לטעון טענות בעד קפיטליזם ושוק חופשי כמו הצורך בהפחתת מיסים, הפחתת רגולציה וכו'. אף כי המדדים לא תמיד מסכימים ביניהם לגבי איזו מדינה היא באמת חופשית מבחינה כלכלית. במדד 2018 קנדה, דנמרק, איחוד האמירויות ואיסלנד ממקומות במדד במקומות גבוהים עם ציון של 76-77 -גבוהים יותר מאשר ארצות הברית (75), גרמניה (74) או ישראל (72). החופש הכלכלי של בוטסואנה (69) גבוה יותר מזה של בלגיה(67), ספרד וצרפת (63). במקומות הראשונים של המדד נמצאות ערי- המדינה סינגפור והונג-קונג אף שקיימים הבדלים משמעותיים בין כלכלה של עיר-מדינה לבין כלכלה לאומית הכוללת גם ישובים כפריים (בעלי הכנסות נמוכות יותר) ואשר מחזיקות צבא ותשתיות נוספות.

מבקרים של המדדים האלה טוענים כי מדובר במדדים שרירותיים. דוגמה להבדלים הגדולים בין המדדים היא מדינת ירדן - שמופיעה במדד החופש הכלכלי במקום 63 ואילו במדד השני מופיעה במקום החמישי. כמו כן ניתן להכניס לסל אחד מדינות בעלות מדיניות שונה למדי כמו דנמרק, קנדה, יפן או ארצות הברית, ולטעון כי מדיניות של "חופש כלכלי" היא תמיד עדיפה. האפשרות לשימוש במדדים שונים (בעלי שם דומה) שכל אחד מהם נותן דירוג שונה, מאפשר לטעון טענות לפי הנוחות של הדובר. [1]

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ אבי קליין, מדד החופש הכלכלי וטעויותיו, דבר ראשון, 06.12.2016