לחץ דם גבוה
לחץ דם גבוה או יתר לחץ דם היא מחלה כרונית בה לחץ הדם גבוה במיוחד. לחץ דם גבוה הוא מצב הופכי ללחץ דם נמוך (תת לחץ דם). המחלה מכונה לעתים "הרוצח השקט", מפני שהאדם הסובל ממנה לעתים קרובות אינו מודע לכך. ועל כן לחץ דם גבוה נחשב גורם סיכון בריאותי מרכזי בעולם. יתר לחץ דם יכול לגרום לפגיעה מתמשכת בכלי דם של רקמות רגישות כגון הלב, כלי הדם בעין, ורקמת העצבים במוח והוא אחד מגורמי הסיכון להתקף לב, לאי-ספיקת לב ולמפרצת והוא גורם הסיכון המוביל למחלת כליות כרונית (CKD). מעריכים כי בישראל ישנם בין מיליון[1] לשני-מיליון[2] והוא גורם למוות של אלפי ישראלים בכל שנה.
צריכה מופרזת של מזונות מעובדים המכילים מלח כמו סלטים מוכנים, בשר מעובד, דגני בוקר, ועוד, היא אחת הסיבות המרכזיות ללחץ דם גבוה שעולה עם הגיל.
צריכת מלח בישול ולחץ דם גבוה
כמות מופרזת של מלח עלולה לגרום ללחץ דם גבוה שהוא גורם סיכון בריאותי מסוכן שיש לו השלכות חמורות. הוא מגביר את הסיכון לחלות בשבץ מוחי, מחלות לב וכלי דם, אי ספיקת כליות ועוד. לפי הערכת ארגון הבריאות העולמי משנת 2009, יתר לחץ דם הוא גורם הסיכון מספר אחת ביחס למוות ברחבי העולם, לפני כל גורם אחר. יתר לחץ דם גורם למותם של כ-7.5 מיליון אנשים בשנה (לעומת כ-5 מיליון אנשים הנפטרים מעישון - גורם הסיכון השני בחשיבותו ביחס לכלל העולם). ביחס לכל אוכלוסיית העולם לחץ דם גבוה תורם לכ-12.8% מסך התמותה. במדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית לחץ דם גבוה מוביל ל-12% מסך מקרי המוות, במדינות עשירות (כמו ארה"ב, מדינות אירופה וישראל) לחץ דם גבוה מוביל ל-16.8% מסך מקרי המוות - במדינות עשירות לחץ דם גבוה הוא גורם הסיכון השני בחשיבותו לאחר עישון.[3] אם מניחים כי הערכה זו נכונה לגבי ישראל, ובהינתן שבשנת 2012 נפטרו בישראל כ-40 אלף אנשים בשנה, יוצא כי יתר לחץ דם מוביל למוות של 6,400 מתושבי ישראל בכל שנה.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- הערך יתר לחץ דם - Hypertension, באתר ויקירפואה
- יתר לחץ דם ושבץ מוחי
- ד"ר ארז גרטי, יתר לחץ דם – הרוצח השקט, באתר "דוידסון Online", 2 ספטמבר 2009
- טיפים להורדת לחץ דם מתוך אתר "שאל את הרופא"
- שוקי לשם, הצעירים שנמצאים בסיכון ליתר לחץ דם, באתר הארץ, 14 ביוני 2015
הערות שוליים
- ^ עידו אפרתי, מחקר מקיף: "לחץ הדם התקין" - גבוה מדי ומסוכן, באתר הארץ, 12 בספטמבר 2015
- ^ * אריאל נוי, שני מיליון ישראלים לוקים ביתר לחץ דם, באתר וואלה! NEWS, 24 במאי 2010
- ^ Global health risks גורמי סיכון עולמיים - ארגון הבריאות העולמי, 2009
הבהרה: המידע באקו-ויקי נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה ייעוץ רפואי.