לא הכל זה כסף
מאת נמרוד הלפרן, פורסם באתר הארץ, 15.3.2006
בכל רחבי תבל, ממבוך עצי המנגרובה של הדלתא של נהר הניז'ר ועד ליערות הגשם של פפואה, נשמעת לאחרונה בקול גובר והולך תביעתם של קהילות ותושבים מקומיים לערבות הדדית ולצדק כלכלי וחברתי. תושבי כפרים בהודו מפגינים נגד קוקה קולה בשל זיהום מקורות מים, קהילות בארצות הברית נאבקות על הגנת עסקים מקומיים לנוכח הדורסנות של ענקית הקמעונות וול-מארט, בני שבטים חמושים בקשתות ובחצים משביתים מכרות זהב באינדונזיה במחאה על הפרת זכויות אדם, ותושבים בניגריה מחבלים במתקני נפט של רויאל דאץ'-של בגין גזילת אדמותיהם עתירות הזהב השחור.
התביעה המהדהדת מכל קצות העולם היא לשוויון ברמה בסיסית יותר מאשר שוויון הזדמנויות בלבד או שוויון במשאבים בסיסיים. מדובר בשאיפה לשוויון אפשרויות בחירה אמיתי, בזכות שלא להיות רעב, חסר בית וחינוך, ללא בגדים וחולה. חירות המאפשרת את פריחתו של הפרט והגשמת מאווייו. תביעה זו מבקשת לקרוא תיגר על תפישת השוויון הליברלי מבית מדרשם של חסידי כלכלת השוק, אשר הולכת ומתפוררת לנוכח תביעות גוברות והולכות מצד קבוצות אתניות, נשים ומיעוטים להכרה בפלורליזם של תפישות לגבי מהו ה"טוב".
חתן פרס נובל לכלכלה, אמרטיה סן, נחשב לאחד ממבטאיה הבולטים של תביעה זו. סן, פרופסור לכלכלה ופילוסופיה באוניברסיטת הרווארד, מבקר את ההנחה של הכלכלנים הקלאסיים לפיה ניתן לנסח תועלת כלכלית רק במונחים כספיים, ומציע גישה כלכלית שונה מהגישה הכלכלית התועלתנית. לתפישתו, יש לשקלל במשוואה הכלכלית גם שיקולים מוסריים רחבים יותר שאינם עונים ל"רציונל" הכלכלה הקלאסית - כמו אקולוגיה, מחויבות הדדית בין בני אדם וחירות. לדבריו, התאוריה הכלכלית הקלאסית, שמתייחסת רק למוצרים כלכליים שעולים כסף, נכשלה במילוי התפקיד המרכזי של כל תאוריה מדעית - תיאור מלא של התמונה הכלכלית.
אין זה מקרה כי חלק ניכר מההתקוממויות המתרחשות כיום ברחבי העולם קשורות לנזקים סביבתיים, שכן התאוריה הכלכלית הקלאסית מתעלמת משיקולים אקולוגיים ומהצורך בכלכלה בת קיימא. לשיטתה, אסונות טבע (כמו גם מלחמות) מצטיירים כצמיחה כלכלית משום שההוצאות גדלות ויותר עבודה נעשית.
בעולם ההפוך על ראשו של כלכלת השוק בו התמ"ג כולל בחישובו ייצור אך לא הרס, רכיבה על אופניים לעבודה תורמת פחות לצמיחת התוצר מאשר נסיעה במכונית, וכך גם לבישת סוודר במקום הגברת החימום. בכל פעם שמתרחשת תאונת דרכים או שאדם מאובחן כחולה בסרטן, התמ"ג צומח, וכאשר מגדלים ירקות בגינה במקום לקנות אותם בסופרמרקט, או כאשר נשארים בבית כדי לבלות יותר זמן עם הילדים במקום לעבוד במשרה חלקית נוספת, הדבר פוגע בתוצר.
התאוריה הכלכלית הקלאסית, אשר מתעלמת מהמימד הפוליטי של הכלכלה, מניחה שבעיות הסביבה ייפתרו אם רק יהיה למשאבים טבעיים מחיר. בין אם נרצה בכך ובין אם לאו, לא הכל זה כסף.