כתבות: המסת קרחונים

גם בחורף, הקרח בקוטב ממשיך לסגת (16.3.06)

מקור: הארץ 16/03/06

חשש: גובה פני הים יגיע השנה לשיא חדש

מאת אנדרו רבקין ניו יורק טיימס


  • מארק סרז, מדען במרכז המידע האמריקאי לשלג וקרח בבולדר, קולורדו, שעוקב אחר המצב באזור באמצעות לוויינים. :"אנחנו ממשיכים לבדוק אם הקרח חזר, אבל הוא לא",אם לא יהיו תנאים בלתי רגילים של קור באביב ובקיץ הקרובים, ייתכן שאנחנו ניצבים בפני אובדן קרח ב-2006 שיתחרה עם 2005".
  • נסיגת הקרח שנרשמה בחודש ספטמבר האחרון היתה הגדולה ביותר מאז שהחל הפיקוח הלווייני השגרתי ב-1979, והיא כנראה הגדולה ביותר ב-100 השנים האחרונות - כך דיווחה קבוצת המחקר של ד"ר סרז וצוות עצמאי מהאוניברסיטה של אילינוי.
  • מומחים אחדים לחקר הקטבים, ובכללם ג'יימי מוריסן מאוניברסיטת ואשינגטון, חושבים שהגורם העיקרי שקובע את כמות הקרח באוקיינוס הקרח הצפוני הוא דפוסי הרוח. לדבריהם, הרוחות גורמות לחלק משטחי הקרח להסתובב סביב עצמם, מה שמביא לזרימת נהר של גושי קרח הצפים מעבר לגרינלנד, לתוך האוקיינוס האטלנטי. לדברי ד"ר מוריסון, הסיבה לעלייה בטמפרטורות מעל לאוקיינוס הקרח הצפוני קשורה יותר בהשפעותיה של הרוח, מאשר לאובדן של קרח בגלל עלייה בטמפרטורות. אולם ד"ר סרז ואחרים אינם מקבלים עמדה זו. לדבריהם, לא ניתן להסביר את השינויים בשטח כיפות הקרח בלי להתייחס לההתחממות הרחבה יותר של האטמוספירה והאוקיינוסים. לגבי התחממות זו, יש הסכמה כמעט מוחלטת של מומחי האקלים שהיא קשורה לאפקט החממה המתגבר.

ירידה דרסטית בקרח הקטבים (14.9.06)

לווין של נאסא תיעד שינויים דרסטיים בשטח המכוסה בקרח בים הארקטי בין 2004 ו-2005. (מקור בי בי סי) http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/5344208.stm

המסת הקוטב הצפוני עשויה להתרחש מוקדם מהצפוי

הנתונים שהוצגו בוועידת איגוד הגאופיזיקה האמריקאי מצביעים על ירידה בכמות הקרח בקוטב. יש חשש לשינוי מהיר עקב מספר לולאות משוב מחזקות - אחת מהן היא שמזג אוויר חם יותר מאפשר כניסה של זרמים חמים יותר אל האזור הצפוני הקר, דבר שיחמם עוד יותר אזור זה. השניה היא שמים הינם כהים יותר מקרח ולכן גורמים לחימום גדול יותר של פני השטח. יש חשש שגם עקב התחממות נוספת קטנה ותוך כ-40 שנה תעלם כיפת הקרח הצפונית לחלוטין. דבר זה יאפשר שיט דרך הקוטב הצפוני אבל יהיה בעל השפעה עצומה על בעלי החיים (כמו כלבי ים, דובי קרח וכו'), ויכול להיות בעל השפעה דרמטית על דפוסי האקלים העולמי.

http://time.blogs.com/eye_on_science/2006/12/goodbye_arctic_.html טיימס 12.12.06