יוזמות מזון מקומי - יוזמת הטרנזישן

יוזמות מזון מקומי הוא אחד המרכיבים במודל יוזמת הטרנזישן. המודל נוצר כדי לעזור לפעילים להפעיל את יוזמת הטרנזישן בקהילתם. המודל מחולק לחמישה שלבים. "יוזמות מזון מקומי" הוא אחד המרכיבים בשלב השני "מעמיקים".

האתגר

ב-50 השנים האחרונות אנו מעדיפים נוף עירוני חסר כל שימוש ולא מניב, במקביל לכך שאנו תלויים באספקת מזון שמגיע ממרחקים רבים ודורש נפט רב. למרות זאת בתוך המרחב הרגיש הזה יש הזדמנות גדולה מאוד לחשוב על הדרך בה אנחנו מזינים את עצמנו.

תיאור

מזון הוא לעתים המפתח להתחלת יוזמות טרנזישן, הוא מציע הזדמנות מצוינת ליצירת קרקע משותפת מכיוון שכולם צורכים מזון על בסיס יומי! הנה טעימה של מספר פרוייקטים שניתן להתחיל איתם.

פתרון

יש יוזמות מזון רבות אשר יוזמות טרנזישן יכולות להתחיל מהן, משיתוף של גינות ועד קהילות שתומכות בחקלאים (CSA). יוזמות מזון אשר משתפות בתי ספר או ארגונים מקומיים אחרים או כל מי שרוצה להיות שותף לדרך הן פוטנציאל מצוין ליוזמות טרנזישן נוספות.

תיאור מלא

יש אלו שמתחילים בנטיעת עצי מאכל במרחבים עירוניים. סביב המבנה של יוזמת הטרנזישן בפינסבוקי פארק נטעו עצי פרי ויוזמת הטרנזישן בטאונטון בשיתוף עם המועצה המקומית נטעו עצי תפוחים מזנים שונים ברחבי העיר.

יוזמת הטרנזישן בעיר טוטינג מארגנת כל שנה את ה"מזוניבל" שזוהי דרך נפלא להגיע לאנשים רבים וליצור גשר תרבותי בין התושבים השונים. מגדלים מהאזור מביאים את המוצרים שלהם, המוצרים מבושלים על ידי טבחים מקומיים בסגנונות אתנים שונים. אחת מהמטרות של הפסטיבל היא יצירת מסורות חדשות בקהילה.

יוזמות טרניזשן נוספות כמו Tunbridge Wells, Bramcote and Wollaton יוצרים חלקות קהילתיות שבהן את כל מי שחושש לטפל בחלקה לבדו יכול לעבוד עם יחד עם אנשים נוספים. אחד הגלגולים הראשונים לפרוייקט כזה היה ביוזמת הטרנזישן ב-Canterbury שבו הם ניהלו בלוג על הדברים שהם למדו וכיצד הפרוייקט מתקדם.

ביוזמות טרנזישן אחרות כמו Wandsworth שבלונדון או Louth קמו גינות קהילתיות בהן אנשים לומדים כיצד לגדל מזון יחד ולתמוך אחד בשני. במספר מקומות יש ניסיון לאכילת מזון עונתי ומקומי.

במספר מקומות יש פרויקטים של קהילות תומכות חקלאים (CSA) למשל ב-Glastonbury, Matlock, Stroud and Kippax. במודל זה הקהילה בעלת מניות בחווה מקומית ומעורבת בתהליך גידול המזון. בטרנזישן טאון Kinsale הקהילה תומכת בחקלאי אשר מגדל עבורם את תפוחי האדמה ושיבולת השועל. במקומות רבים מייצרים מדריך מזון מקומי בכדי לעודד קנייה של מזון מקומי.

דוגמאות מתוך ניסיונן של יוזמות טרנזישן מהעולם

השוק המקומי והאורגני של יוזמת הטרנזישן בעיר פורטובלו השוק המקומי והאורגני של יוזמת הטרנזישן בעיר פורטובלו מתקיים בכל שבת הראשונה של החודש. היוזמה התחילה בתמיכה של קרן שינוי האקלים (CCF) אבל עכשיו היא יוזמה מקיימת שמנוהלת על ידי מנהל במשרה וצוות קטן של מתנדבים. בשנת 2009 בעזרת כספים מתמיכת הקרן התבצע "סקר מדלת לדלת" בו נשאלו מספר שאלות כדי לברר אילו פרוייקטים של מזון המקומי יקבלו את האהדה הגדולה ביותר מצד התושבים. כל הפרוייקטים קיבלו דירוג גבוה והצביעו על להיטות גדולה של התושבים בנוגע לקיום קורסים לגידול מזון, הקמת חוות קהילתיות ושוק מקומי. בעזרת המסקנות מן הסקר הוחלט להעסיק אדם שיתניע את הקמת והפעלת השוק המקומי האורגני של העיר פורטובלו. הקמת השוק האורגני בפורטבלו דרשה יותר זמן משציפו בהתחלה. מציאת המקום הנכון מבחינת רישוי דרש אדם בחצי משרה. אך למרות כל העיכובים, השוק נפתח ביום שמשי ב-4 בספטמבר 2009, ותושבים רבים מהעיר הגיעו אליו, או לפחות כך זה היה נראה. השוק הראה את חוזקותיו הרבות ואת החשיבות של מזון מקומי, בייחוד בימי החורף המושלגים של דצמבר כאשר הספקים לא יכלו להגיע לסופרמרקט אבל בשוק היה אפשר למצוא לחם, ירקות, פירות, בשר ועוגות! היינו מודאגים לגבי ההשפעה על הסוחרים המקומיים ואכן היו השפעות. דאגנו מהמשך הקשר שלנו איתם במידה והשוק יצליח לנו. אז הרצנו פיילוט. התגובות שקיבלנו העידו על כך שהשוק תרם למכירות שלהם או לא השפיע עליהן בכלל והפחדים שלנו התפוגגו. אפילו אחת החנויות מהרחוב הראשי פתחה דוכן בשוק. אנחנו מצפים למכור מוצרים מהמטעים הקהילתיים והחוות ומקווים שיהיו עוד מוצרים ופרוייקטים נוספים!

תוכניות "גינות משותפות" ביוזמות הטרנזישן בערים Stirling, Cambridge, Bristol, Stratford, Clitheroe, Totnes and Falmouth התחילו להפעיל תוכניות "גינות משותפות" שבהן יוצרים קשר בין מגדלים מחוייבים ונלהבים לבין בעלי גינות מקומיים ששמחים לחלוק את השטח שלהם ולאפשר לגינות שלהם להניב יותר. היתרונות עבור בעלי הגינות הינם שהם מקבלים מהתוצרת, ההנאה שבצפייה בצמיחה של חלקת ירק ותחושת הקהילתיות שבלקיחת חלק ביוזמה משותפת. שאלתי את לו בראון מיוזמת הטרנזישן בעיר Totnes , הראשון שהשתתף בתוכנית "גינה משותפת" מהן המחשבות שלה אחרי שלוש שנים שבהן מתקיימת התוכנית:

“All I can say is that the experience has been profoundly positive and there have honestly been no drawbacks. All the gardeners and the many garden owners have worked and shared their spaces with respect and commitment. Sure, there have been a couple of gardeners who haven’t put in the work and have been disappointed, but inexperience and lack of time has been the worst of it – and these cases are astonishingly rare!...

The idea is a very basic one, and humans are so good at cooperating and working together beautifully as long as everyone knows what to expect. People don’t tend to take advantage of each other when they are working together on this kind of project – it's about sharing, community, and a bit of hard work. I find that seeing how people cooperate like this and how happy it makes them to do so really inspires me to believe in our potential for community living.”

ראו גם

קישורים חיצוניים