חוף פלמחים

חוף פלמחים הוא חוף ליד קיבוץ פלמחים. החוף ידוע בשקט היחסי השורר בו ובנופו הסלעי. הוא מושך רוחצים ומבקרים מכל אזור המרכז, בעיקר מאזור רחובות והסביבה, ובכל עונות השנה. בחוף נמצא אתר עתיקות ארכאולוגי, אשר מרבית ממצאיו נאספו למוזיאון השוכן בקיבוץ.

המאבק בבניה בחוף פלמחים

בשנת 2004 יזמה המועצה המקומית גן רווה, שבשטחה ממוקם החוף, את הקמתו של כפר נופש בחוף. הפרוייקט, שעבר את כל הליכי התכנון, צפוי להבנות על שטח של 72 דונם במרחק של 100 מטר מקו החוף. הוא צפוי להכיל 350 חדרים, חנויות, בריכה ועוד. תמורת השטח שילמו היזמים (אופיר אשר מנכ"ל חברת אוולון, ופיני מלכה- מחברת מעוז דניאל) סכום של 8 מיליון ש"ח.

פעילי סביבה ודייגים המשתמשים בחוף זועמים על מכירת נכס ציבורי לידיים פרטיות. בשנת 2008 החלה מחאה במקום ומפברואר 2008 יש במקום אוהל מחאה. המתנגדים לבניה טוענים שהכפר יפקיע מהם ומהציבור את פיסת החוף הטבעית היחידה כמעט שנותרה באזור המרכז. כמו כן הם מתרעמים על בנייה של גדר במרחק 30 מטרים מהחוף.

אלמוג מזרחי, תושב קיבוץ פלמחים, שמוביל את ההתנגדות לפרויקט:

יש לבדוק מדוע וכיצד נמכרה האדמה הזו במחיר כל-כך נמוך בהיותה חוף ציבורי ואתר עתיקות היסטורי.. זאת בגידה של המדינה בחוזה שלה עם האזרחים

גיל יודפת ראש עמותת "ישראל אקולוגית":

איך 70 דונם נמכרו במחיר של שמונה מיליון שקלים? אם מחשבים את זה מדובר בסכום נמוך ולא הגיוני לדונם. יש פה קומבינה

המפגינים כי בדיקה מקצועית שבוצעה מטעמם מצביע כי הבנייה תחרוג מתוכנית הבנייה שאושרה. כמו כן, לטענתם ניתן כבר כעת ניתן לראות את הפגיעה בתל ארכיאולוגי עתיק במקום.

היזמים מצידם טענו כי עלות הקרקע אינו מענינו של הציבור. לטענתם הם מתכוונים לשתף פעולה עם רשות העתיקות ולהקים במקום מוזיאון תת ימי לצוללנים לשם שימור העתיקות. גם נושא סגירת החוף אינו רלוונטי לטענת היזמים. אופיר אשר:

החוק לא מחייב אותנו לאפשר גישה ציבורית דרך כפר הנופש, אבל אנו מוכנים לעשות זאת - משום שאין לנו כוונה לסגור את החוף ולמנוע זאת מאנשים

המאבק עורר הד ציבורי נרחב. ועדת הפנים והגנת הסביבה, בראשותו של ח"כ אופיר פינס, קיימה שני דיונים בנושא, וחבריה ביקרו באוהל המחאה שהוקם באתר. הוועדה פנתה גם למבקר המדינה, השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס, בבקשה שזהי יערוך ביקורת על תוכנית התכנון והבנייה במקום.

ב-11.6.2008 פנה מבקר המדינה, לשר הפנים מאיר שטרית בבקשה לפעול לעצירת פרויקט הקמת כפר הנופש, וביקש ממנו להורות למנהל מקרקעי ישראל ולמינהל התכנון במשרד הפנים לעצור בשלב זה את הבנייה באתר, על מנת שלא ייווצר מצב בלתי הפיך שבמסגרתו הבנייה תחל בטרם נבדק הנושא. [1]

ראו גם

קישורים חיצוניים