דיכטומיה כוזבת בפוליטיקה

דיכוטומיה כוזבת בפוליטיקה היא תופעה של חלוקת הוויכוח הפוליטי לשני מחנות מובחנים כמו "שמאל וימין" או "שמרנים וליברלים" או "דתיים וחילונים" וטענה כי שתי האפשרויות היחידות הן בחירה בין שתי עמדות אלה. זהו סוג של כשל לוגי משום שבדרך כלל בפוליטיקה יש מספר זרמים ואפשרויות ולא רק שני זרמים. הזיהוי של רעיון מסויים או ערך חברתי מסויים כשייך לעמדה פוליטית מסויימת וזר לחלוטין לעמדות פוליטיות אחרות הוא לרוב שגוי. כמו כן דברים כמו "שמאל" ו"ימין" בפוליטיקה תכופות מערבות זרמי מחשבה שונים זה מזה שלאו דווקא מסכימים על שאלות עקרוניות. לדוגמה השמאל בתחילת המאה ה-20 מכיל זרמים של ליברלים-חברתיים, סוציאל-דמוקרטיים, סוציאליסטים, "ירוקים" (סביבתנים ואנשי קיימות), וכן פמיניסטיות, פרוגרסיבים, תומכי זכויות בעלי חיים וזרמים נוספים. הימין מורכב מזרמים כמו שמרנים-דתיים (בישראל - חרדים ודתיים לאומיים וכן מסורתיים יהודים וכן דתיים ערבים), ליברטנים, ליברלים-כלכליים, לאומיים, לאומנים, שומרי מסורת ו"מזרחיים". זרמים אלה לא מסכימים על סוגיות רבות ומייצרים ביניהם קואליציות אד הוק עם חברי כנסת מפלגות ותנועות "מהצד השני" של המתרס.

דיכוטומיה כוזבת בפוליטיקה היא בדרך כלל חלק מטיעון רחב יותר שמערב גם כשלים לוגיים של קטיף דובדבנים, או טיעון איש קש. הטיעון הרחב יותר הוא - הנה דוגמאות לכך שבצד השני יש אנשים רעים / מושחתים או שהצד השני קידם מדיניות לא טובה כלשהי. מכאן שכל מה שאומר הצד השני הוא פסול טיפשי או מושחת - אתם צריכים לתמוך רק בשמאל / בימין.

בתחום המדע ויכוח מתמשך בין שתי עמדות מצביע בדרך כלל על כך שיש נקודות ועובדות שעדיין לא התגלו ולא קיבלו משקל מספיק. בהרבה מקרים ההסבר הוא הסבר אחר, שאולי מסכים עם חלק מהטיעונים של צד אחד ועם חלק מהטיעונים של צד שני ומצביע בסופו של דבר על הסבר אחר לגמרי, שבו מושגי היסוד שונים או שמתברר ששני הצדדים המקוריים התווכחו על שאלה לא מספיק מדוייקת והסכימו שניהם לגבי הנחות מוצא שהתבררו כלא נכונות.

ראו גם