אקסוגניות

משתנה אקסוגני (Exogenous) בא ממקור חיצוני - פירושו דבר מה שהינו חיצוני למערכת או למודל מסויים. לדוגמה בכלכלה נאו-קלאסית מניחים לרוב שהעדפות של צרכנים לגבי המוצרים נקבעות באופן אקסוגני, בלי קשר לתפקודה של הכלכלה, לפרסומות וכו'. ברפואה אקסוגני מתאר דבר מה שבא מחוץ לגוף.

משתנה אנדוגני (Endogenous) לעומת זאת פירושו דברים שנקבעים בתוך המודל, משתנים פנימיים.

בכלכלה נאו-קלאסיתמודל הנאו-קלאסי, לדוגמה, מקובל להניח כי טכנולוגיה, העדפות, וחלוקת מקורות היא דבר שנקבע באופן אקסוגני, ולפי דברים אלה והנחות נוספות (כמו קיום של שיווי משקל, או רציונליות של הצרכנים) מגיעים לכך שהמחירים של המוצרים נקבעים באופן אנדוגני.

עם השנים נמתחות ביקורת על מודלים אלה. לדוגמה בפרק 25 של הספר לחשוב מהר לחשוב לאט מתאר דניאל כהנמן את ההיסטוריה של המאמר המפורסם ביותר שלו ושל טברסקי - של הצגת תורת הערך בכתב העת "אקונומטריקה" בסוף שנות ה-70. כהנמן מתאר כיצד נדהם לראות את הנחות היסוד של "האדם הכלכלי" כפי שנוסחו על יד ברונו פריי של ההנחות הפסיכולוגיות של התאוריה הכלכלית - שמניחות שהסוכן בתאוריה הכלכלית הוא רציונלי, אנוכי וטעמיו אינם משתנים" . לפי כהנמן לפסיכולוגים ברור שאנשים הם רציונליים לגמרי וגם לא אנוכיים לגמרי וברור שהטעמים שלהם לא קבועים.

ראו גם