היסטוריה עממית של ארצות הברית (ספר)

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

היסטוריה עממית של ארצות הברית (באנגלית: A People's History of The united States) הוא ספר היסטוריה מאת ההיסטוריון וחוקר מדע המדינה הווארד זין (Howard Zinn). הספר יצא לאור לראשונה בשנת 1980, ומאז יצא במהדורות נוספות ומעודכנות. הספר יצא לאור בעברית בשנת 2007 בהוצאת בבל, בתרגומו של מתן קמינר.

עטיפת הספר באנגלית

הספר הוא מסמך היסטורי, המתאר את ההיסטוריה של ארצות הברית מאז שנת 1492 (הגעת קולומבוס לאמריקה הלטינית) ועד ימינו. הספר מאמץ את נקודות המבט שאינן מופיעות לרוב בעבודת ההיסטוריונים המקובלת. הספר בוחר שלא להתמקד במלחמות, במנהיגים ובאליטות, כפי שעושים רוב החיבורים ההיסטוריים; אלא לתאר את ההיסטוריה מנקודת המבט של האוכלוסיות המושתקות, המהוות את רוב האנושות. במקרה של ארצות הברית, הספר מתאר את ההיסטוריה הלאומית מחמש נקודות מבט עיקריות: העמים הילידים של ארצות הברית, שחורים, נשים, עניים והחיילים הפשוטים.

Cquote2.png כך אנחנו מתייחסים לגיבורים (קולומבוס למשל) ולקורבנותיהם (בני הארוואק) - אנו מקבלים את הכיבוש והרצח בשם הקידמה. Cquote1.png
"ההיסטוריה היא זיכרונן של מדינות", כך כותב הנרי קיסינג'ר בספרו הראשון... אני לא מתכונן לספר את ההיסטוריה של ארצות הברית מנקודת המבט של מדינות ... מי שמציג היסטוריה של ארץ כלשהי כסיפורה של משפחה מסתיר קונפליקטים עזים בין כובש לנכבש, בין אדון לעבד, בין בעל הון לפועל, בין שולט לנשלט בתחומי המין והגזע.

מתוך הספר, עמ' 22

פרקים 1-11 עוסקים בתקופה בין הגעת כריסטופר קולמובוס לאיי אמריקה לבין עליית התאגידים ו"הברונים השודדים" ובהתנגדות להם לקראת סוף המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20.

פרקים 12-25 עוסקים במאה ה-20 מאימפריאליזם האמריקאי במהלך מלחמת ספרד-ארצות-הברית, ועד ל"מלחמה בטרור" של הנשיא בוש.

המהדורה העברית של הספר כוללת שני פרקים חדשים. הפרקים עוסקים בתקופתו של הנשיא ביל קלינטון, בחירות 2000 ו"המלחמה בטרור". כן נוספו למהדורה ראיון מיוחד שערך מתרגם הספר, מתן קמינר, עם המחבר הווארד זין.

מתנגדי הספר טענו שזין טועה במספר נקודות שהוא מעלה, לדוגמה בטענה שתושבי הקולוניות בצ'ספיק במאה ה-17 רצו עבדים שחורים. מבקרים אחרים טעונים שהוא מציג את העבר מחוץ להקשרו ההיסטורי, ומציג גרסה מעוותת כאילו כל חייהם של תושבי ארצות הברית היו נתונים למאבק נגד העשירים והאליטה. זין עונה לטענות אלה והוויכוח נמשך.

ראו גם

קישורים חיצוניים