שיווי משקל סטטי

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
(הופנה מהדף שווי משקל סטטי)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בכלכלה שיווי משקל סטטי הוא תיאור של מצב שיווי משקל בלי התייחסות להיבט הזמן. שיווי משקל סטטי הוא שיווי משקל המתואר בספרות של כלכלה נאו-קלאסית ונפוץ באופן כללי בחקר הכלכלה. זו דוגמה בולטת לשימוש בהנחה המובלעת של ניתוח סטטי.

דוגמה מפורסמת לניתוח סטטי הוא תיאור שיווי משקל חלקי (שוק של מוצר יחיד), המוכר כחיתוך העקומות של היצע וביקוש. על פי הנחה זו, המוכרים מתווים עקומת היצע, הקונים מתווים עקומת ביקוש, והמפגש ביניהם יוצר נקודת שיווי משקל הקובעת את המחיר שבו תימכר הסחורה ואת הכמות שתיוצר. בכל התיאור הזה אין משמעות לזמן -אין תהליכים. לקונים לא לוקח זמן לקבל מידע או לקבל החלטות, וכן גם למוכרים, גם תהליך התשלום וקבלת הסחורה הוא מיידי.

דוגמה נוספת לניתוח סטטי היא שיווי משקל מלא (במודל הכרוז של לאון ואלראס) - כל השחקנים בשוק יודעים באופן מיידי את כל המחירים והאיכויות של הסחורות וכל העסקאות בשוק מבוצעות באופן מיידי. דוגמה נוספת היא ניתוח של תזוזות בשיווי משקל חלקי - תזוזה של עקומת הביקוש או ההיצע לדוגמה. עוברים משיווי משקל א' לשיווי משקל ב' בלי להגיד מה היה באמצע.

ניתוח דינמי בכלכלה

ניתוח כלכלי דינמי הוא כזה שלפחות חלק מרכיבים של המערכת משתנים על פני זמן, והם בדרך כלל מסומנים בצורה של פונקציה y(t) כלומר משתנה y בזמן t. אם מניחים כי הכלכלה נעה בין שתי נקודות שיווי משקל הניתוח הדינמי מתאר את ההשתנות של המשתנים השונים במשך תקופה זו, כל המשתנים יכולים להשתנות עם הזמן.

מודלים דינמיים בכלכלה הם מסובכים יותר בגלל שהם מכילים שינויים, סדרות, השהיות ואפילו ציפיות לעתיד. בו בזמן, זה סוג של ניתוח יותר מציאותי היות ומשתנים כלכליים חשובים כמו גודל האוכלוסייה, כמות ההון, שיטות הייצור, הרצונות האנושים, המוסדות העסקיים ועוד הם דינמיים באופניים. כמו כן המחקר הכלכלי הדינמי יכול להימנע מהנחות לא מציאותיות כמו העדפות קבועות או טעמים קבועים. בנוסף בעוד הניתוח הסטטי בכלכלה הוא דדוקטיבי, הניתוח הדינמי הוא אינדוקטיבי. [1]

בניתוח דדוקטיבי, המסקנות בהכרח נובעות מהנחות היסוד של הטיעון. באופן כללי ניתן לומר שבדדוקציה משתמשים בהנחות יסוד ועקרונות כלליים על מנת לגזור מהם מסקנות פרטיות. הסקה דדוקטיבית מגלה את ההשלכות של טענות, חוקים או עקרונות כלליים, אך, על פי טענתם של כמה פילוסופים, אינה מוסיפה דבר לאמת הידועה כבר מתוך הטענות. לעומת זאת ניתוח אינדוקטיבי הוא ניתוח בו מסיקים מסקנה ממקרים פרטיים ועוברים מהם לקביעה כללית.

  • קנת' בולדינג פיתח תחום בשם כלכלה אבולוציונית
  • דינמיקת מערכות אינה סטטית ומאפשרת שיווי משקל דינמי שאינו סטטי.
  • הכלכלן ג'וזף שומפטר פיתח מודל של תחרות שומפטריאנית, שבה הרווחים העודפים של היצרנים מאפשרים להם להשקיע במחקר יישומי. בניתוח נאו-קלאסי מוצגת אוליגופול (תחרות בין מעטים) כדבר דומה למונופול שגורם פגיעה ביעילות פארטו ולאובדן רווחה - אם סוכמים את הרווחה של הצרכנים והיצרנים ביחד, המודל מצביע על רווחה נמוכה יותר לעומת תחרות משוכללת. שומפטר ביקר מודל זה בגלל שאין בו את אלמנט הזמן. במודל של תחרות משוכללת הרווחים של היצרנים הוא אפס והם לא יכולים להשקיע בפיתוחים טכנולוגים ובפיתוח העסק. לעומת זאת בתחרות בין מעטים לפי שומפטר, ליצרנים יש רווח שהם יכולים להשקיע בהתייעלות ובמחקר וכך לשפר את המצב לאורך זמן. זו דוגמה אחת שבה ניתוח דינמי עשוי להגיע למסקנות הפוכות מניתוח סטטי.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים