רופא מנותק

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

רופא מנותק פירושו המצב בו רופא כועס והופך מנותק רגשית מלקוחו באופן בלתי הפיך ממניעים רגשיים או אנוכיים גרידא תוך סיכון בריאותו הנפשית והפיזית של הלקוח.

דוגמה לכך היא כאשר לקוח הרופא מנמק מדוע לדעתו הרופא מציע לו טיפול לא יעיל או אף שגוי (למשל מתוך רפואה מתגוננת או מתוך ידע נרחב של הלקוח בנושא הנידון, למשל מהיותו מדען בתחום אך מבלי הסמכויות הרפואיות של רופא) או כאשר הרופא קובע כי "אין טיפול" לבעיית הפציינט במקום להגיד ש"אינו מכיר" טיפול לבעיית הפציינט בעוד שייתכן שהרופא קובע זאת מחוסר בידע רפואי עדכני (התעדכנות מועטה אם בכלל בספרות רפואית עדכנית מתוך עצלנות, מיאוס חלקי במקצוע שלמד) ועוד. תיתכן גם טענה שקרית ל"אי שיתוף פעולה" מצד הלקוח.

המצב נפוץ לעתים בגלל תפישת האליטיזם של רופאים בעולם המערבי, לוביזם פוליטי ישיר ועקיף של רופאים בקרב ההנהגה המדינית הנותן כוח פוליטי ומשפטי רב לרופאים (לכדי רפואה מתגוננת) ואף הגבלת הרחבת מספר העוסקים ברפואה במכוון מתוך אינטרס כלכלי של רופאים כקבוצת אינטרסנטים מיוחדת לצד התלות הרגשית הרבה בהם, כולל מצד ההנהגה המדינית, להכתיב את הסדר הכלכלי בהקשר מקצועם בקרב ההנהגה המדינית (תלות ההולכת ופחותת מאז מהפכת האינטרנט).

המצב מוקצן מהומור של רופאים (או לחלופין, סרקזם של רופאים) אשר בזילות המקצוע מניחים כי יחסי המרות (דיסטנס) בין הרופא למטופל לא תקפים כל עוד לועגים על מצבו.

רופא מנותק מסכן את עצמו בתביעה על רשלנות רפואית (אם הוכח נזק גופני מטיפול שניתן בפועל, בסיכום רפואי או חוות דעת מדיקו לגאלית) או על טראומה נפשית לפציינט אם אושש בחוות דעת מדיקו לגאלית נזק כזה.

ראו גם