צ'יקן טרקטור

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

צ'יקן טרקטור או טרקטור תרנגולות (באנגלית: Chicken tractor) הוא לול נייד של תרנגולות. הלול חסר רצפה ובדרך כלל הוא קל ואדם אחד יכול לגרור אותו ברחבי החצר. זו שיטת פרמקלצ'ר שבה הרעיון הבסיסי הוא להשתמש בתרנגולות כדי להיפטר מקרציות שיש בסביבה חקלאית ומציקות לבעלי החיים ולבני האדם.

איך לייצר ביצים מקרציות

מחודשי האביב עד סוף הקיץ היינו סובלים מריבוי קרציות ועוד טפילים, בקרציות יש בעיה יותר משאר הטפילים משום שקיבלנו רקציה וקדחת מערות (מחלות שמשביתים אדם בריא לחודש חודשיים). לכן התחלנו בריסוסים מזהמים לא בריאים לאדם ולא לסביבה ובטח לא לבעלי החיים שהיינו מרססים עליהם.

משנה לשנה היינו צריכים להעלות בכמויות הריסוס שצריך להזריק לצאן וכמובן שסוג הריסוס תמיד היה צריך להשתפר וגם אחרי הכול כמות הקרציות לא ירדה. לכן היה צורך למצוא טיפול טבעי ובר קיימא התחלנו בהתבוננות, בדקנו בגוגל והיו רעיונות נהדרים מלשים קינמון ועד חומץ שכמובן לא כל כך הועילו לפחות לא במימדים של משק.

מחזור החיים של הקרציה

בשביל לפתור את הבעיה צריך להבין את מחזור החיים של הקרציות-

הצמדות לפונדקאי(החי ממנו היא מוצצת דם) יכולה לארוך בין כמה שעות ליומיים ואילו הזמן שבו קרציה נמצאת באדמה יכול להגיע לכמה שנים. כלומר הטיפול על בעל החיים לא מאוד יעיל משום שהיא לא נמצאת עליו הרבה זמן ורובן נמצאות על האדמה.

הפתרון ואיך ליישמו

בפרמקלצ'ר מתמקדים בפתרון ולא בבעיה, אבל יש צורך להבין את הבעיה בשביל הפתרון.

הפתרון היה פשוט להוסיף תרנגולות. כן כן אותם האלה שמצוירות על תבנית הביצים בסופר. התרנגולות יכולות להגיע לאכילת 200 קרציות ביום. הבאנו עשרים תרנגולות שהתחילו בעבודה. ישר הם נברו בכל פינה אפשרית וחיפשו מה לאכול וכמעט מיד הם חיסלו את הקרציות אבל גם את הגינה.

כאן נכנס לתמונה הצ'יקן (=תרנגולות) טרקטור שהוא בעצם לול נייד התרנגולות גרות בו הלשלשת שלהם מדשנת את האדמה הם נוברות באדמה ומתחחות אותה ובעצם מיצרים ערוגה חדשה מעבירים אותו כל תקופה ובמקום שהיה מגדלים ירקות.

לול נייד

אז בנינו צ'יקן טרקטור שאצלנו היה נראה כמו בתמונה. ניתן לבנות אותו בהרבה צורות ומהרבה חומרים אנחנו בנינו מברזל כי מצאתי ברזל מתאים.

שמנו בתוכו את הנקבות עם זכר אחד ושאר הזכרים ועוד נקבה אחת השארנו בחוץ והם נשארו באזור בגלל המשיכה הטבעית של הזכרים לנקבות. את הלול הנייד מיקמנו קצת רחוק מגן הירק. הזכרים נשארו קרוב לנקבות וזה עובד נהדר הם מנקים את העשבים בבוסתן ומנקים את הדיר.

אנחנו ניסינו את זה כבר שנה שנייה. בשנה הראשונה עוד ריססנו קצת על בעלי החיים שסבלו, לא הייתה ברירה השנה לא היינו צריכים וזה כשהמשקים מסביב התלוננו על מכה שהם לא זוכרים כמוה.

אין לנו עניין לברא את הקרציות מהעולם רק להרחיקם מהבית לכן כדאי לשים את הלול קרוב לאיפה שאנחנו חיים. יתכן שבמקומות שעדיין לא הגיעו לאיזון, כלומר שיש יותר מדי חרקים מול קצת מדי תרנגולות צריך בצורה חד פעמית להשתמש בתילוע לבעלי חיים, שעדיף על ריסוס כי כאשר מרססים, כל הקרציות בורחות למקום בו אין ריסוס שזה גם הבית וגם ככה אנחנו לא מפזרים רעלים והקרציות שנתפסות עליהם מתות ולא עוברות מחזור שאז קיבלנו 1,000 קרציות.

ראו גם

קישורים חיצוניים