משתמש:Eburcat/ארגז החול

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Gnome-colors-emblem-development-2.svg
הדף נמצא בשלבי עבודה: כדי למנוע התנגשויות עריכה ועבודה כפולה, אתם מתבקשים שלא לערוך את הדף בטרם תוסר ההודעה הזו, אלא אם כן תיאמתם זאת עם מניח התבנית.
אם הדף לא נערך במשך שבוע ניתן להסיר את התבנית ולערוך אותו, אך לפני כן רצוי להזכיר את התבנית למשתמש שהניח אותה, באמצעות הודעה בדף שיחתו.

חוק ההחזרים המואצים

בספר משנת 1999 בשם ״The Age of Spiritual Machines״, הציע ריי קורצווייל את ״חוק ההחזרים המואצים״. לפי חוק זה, קצב השינוי במגוון מערכות אבולוציוניות (לא רק בעולם הטכנולוגיה) - מאיץ עם הזמן באופן מעריכי. כהרחבה של חוק מור, בכל פעם שנראה שמתקרבים לגבול מסויים - חל שינוי פרדיגמה שמאפשר פריצה של אותו הגבול. מספר הולך וגדל של דוגמאות ניתן לשינויי פרדיגמות לאורך ההיסטוריה - אשר מתיישבות עם ״חוק ההחזרים המואצים״. הטענה היא שקצב פריצת הגבולות הולך ומאיץ גם הוא - ויגרום בסביבות שנת 2045 לסינגולריות טכנולוגית - נקודה בזמן שקשה לנו כיום לתפוס כיצד יראו החיים מהצד השני שלה.

לפי קורצווייל, מאז תחילת האבולוציה, צורות חיים מורכבות יותר ויותר מתפתחות בקצב גובר. כך בני האדם, מסוגלים כיום למעשה להנדס צורות חיים מתוך תכנון - בניגוד לביולוגיה שעשתה זאת עד כה בצורה עיוורת באופן יחסי. וכך גם הטכנולוגיה מתפתחת עם בני האדם בקצב גובר - וככל שאנחנו מוצאים דרכים אפקטיביות יותר לעשות דברים, אנחנו גם מוצאים דרכים אפקטיביות יותר ללמוד, ולשתף פעולה: שפה, מספרים, שפה כתובה, פילוסופיה, השיטה המדעית, כלי מדידה, כלי חישוב, מחשבים והאינטרנט - כל אחת מהדרכים האלו לשימוש במידע הולכת ונעשית נפוצה בקרב אוכלוסיית כדור הארץ בקצב יותר ויותר מהיר.

בספרו ״הסינגולריות קרובה״, סוקר קורצווייל 5 פרדיגמות בעולם המיחשוב: פרדיגמה ראשונה - מחשבים אלקטרו-מכניים פרדיגמה שנייה - מחשבים מבוססי ממסרים פרדיגמה שלישי - מחשבים מבוססי שפורפרות וואקום פרדיגמה רביעית - מחשבים מבוססי טרנזיסטורים פרדיגמה חמישית - מעגלים משולבים (חוק מור)

אם כן, חוק מור הוא חלק מעיקרון רחב יותר המתואר על-ידי חוק ההחזרים המואצים של קורצוויל. קורצוויל סובר שפרדיגמה שישית שכוללת חישוב בתלת מימד מתגבשת כעת.

מדוע טכנולוגיה מאיצה?

  • אבולוציה (ביולוגית או טכנולוגית) גורמת לדור חדש של מוצרים. במוצרים אלו נעשה שימוש כדי לייצר את הדור הבא של המוצרים. מתרחשת לולאת משוב חיובית.
  • במילים אחרות, אנחנו משתמשים בכלים מהירים יותר כדי לייצר כלים מהירים עוד יותר.
  • באבולוציה ביולוגית, צורת חיים מתקדמת יותר מסוגלת לאסוף אנרגיה ולהתרבות בצורה אפקטיבית יותר - וכך להתחרות באפקטיביות גדולה יותר, ולהתפתח מהר יותר מצורות חיים אחרות.
  • כתוצאה מכך, קצב ההתקדמות של תהליכים אבולוציוניים מתגברים אקספוננציאלית עם הזמן, וההחזרים - בצורה של מהירות, יעילות, או ״כח״ גם הם מתגברים עם הזמן.
  • כאשר תהליך אבולוציוני ספציפי (למשל - חישוב) נעשה יותר אפקטיבי (למשל - עלות-תועלת גבוהה יותר), משאבים רבים יותר מופנים כדי לקדם את אותו התהליך. הדבר גורם לרמה שנייה של גידול מעריכי (וכך הקצב של הגידול המעריכי גם הוא גדל מעריכית).

חוק ההחזרים המואצים מנסה להסביר גם את התקדמות החיים (הביולוגיה) על כדור הארץ. התפתחות ה DNA שאיפשר שפה דיגיטלית להתפתחות תאים, ייצורים, טכנולוגיה, וכו׳.

כיום ב $1000 ניתן לרכוש מחשב שעוצמת החישוב שלו חזקה יותר מכל כח החישוב שהיה קיים על כדור הארץ לפני פחות מ 100 שנה. חוק מור ממשיך להגדיל את עוצמת החישוב שניתן לרכוש ב $1000. על פי הערכות שונות, ניתן להקביל את כח החישוב של מוחות ביולוגיים של יצורים שונים, לאלו של מחשבים. מה יקרה ביום שבו ב $1000 ניתן יהיה לרכוש מחשב שעוצמת החישוב שלו מקבילה לעוצמת החישוב של מח אנושי? ואם נמתין מספר שנים נוספות - מה יקרה כשעוצמת החישוב שניתן לרכוש ב $1000 מקבילה לזו של כלל המוחות על כדור הארץ?