מרכז השל לקיימות

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
(הופנה מהדף מכון השל לקיימות)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סמליל מרכז השל לקיימות

מרכז השל לקיימות, (על שם אברהם יהושע השל) (בעבר המכון הישראלי לחשיבה ומנהיגות סביבתית), הינו ארגון לקיימות בישראל, המתרכז בפיתוח והפצה חינוכית של עמדות בעלות אוריינטציה סביבתית-חברתית-רוחנית בנוגע לתכנון לטווח ארוך וצריכת משאבים בישראל. הארגון חבר בוועדה לצדק סביבתי בישראל.

במרכז תפיסת העולם של המכון עומד המושג "קיימות", הינה מצב בו פעילותנו כיום אינה פוגעת ביכולתם של הדורות הבאים לספק את צורכיהם ורצונותיהם. עמדה זו מתנגשת לעיתים קרובות עם הגישה הרווחת של צריכת משאבי הסביבה ללא גבול. לעומתה, "פיתוח מקיים” מתיימר להתחשב במגבלות הסביבתיות לטובת החברה כולה. לפי השקפת הקיימות, המין האנושי הוא חלק אחד במערכת מורכבת ולא השליט העליון שלה.

המרכז קרוי על שמו של המשורר והוגה הדעות הרב אברהם יהושע השל, שפעל רבות למען צדק חברתי בארצות הברית של המאה ה-20. יו"ר המרכז כיום (יולי 2016) הוא ערן בן ימיני והמנכ"ל הוא ויקטור וייס.

פעילויות של מרכז השל לקיימות

בניגוד לרוב ארגוני הסביבה האחרים, רוב פעילות המרכז אינה מתבצעת באופן ישיר מול הציבור או בניסיון לעצור מפגעים סביבתיים, אלא בפעילות לקידום התשתית הארגונית והרעיונית של התנועה הסביבתית בישראל. פעילויות המרכז מתמקדות באפיקים של חשיבה, פיתוח מנהיגות, חינוך, וקידום יוזמות בתחום הסביבה:

  • "תוכנית עמיתים" של המרכז מיועדת להעשרה של פעילי סביבה ושל אנשים המתעניינים בתחום ויכולים לקדם אותו במסגרת עיסוקם המקצועי. בנוסף לכך, המרכז מקיים מפגשים מרוכזים של נציגים מטעם משרדי ממשלה ומארגוני סביבה לשם קידום השיח בין ארגוני סביבה ובין משרדי הממשלה.
  • המרכז, בשיתוף מכון ירושלים והוצאת "בבל" מוציא כל שנה לאור סדרה של פרסומים בעברית המבוססים על מודל של מכון וורלד ווטש העולמי. הפרסומים מכילים מידע גולמי ומעובד הנוגע לנושאי סביבה, כלכלה וחברה. כמו כן המרכז מקיים כנסים וימי עיון, ומוציא פרסומים בנושאים שונים כגון טביעת רגל אקולוגית או חינוך סביבתי.
  • תוכנית נוספת של המכון היא הרשת הירוקה - תוכנית של מרכז השל עם קרן קרב ליישום של החזון הסביבתי בתוך בתי ספר על ידי חינוך ועשיה.
  • במרכז קיימת ספריית השאלה לספרים וקלטות בנושא קיימות וסביבה באנגלית ובעברית.
  • מרכז השל לקיימות מקדם יוזמות שונות לקידום האג'נדה הסביבתית: קיימות מקומית ליישום של רעיון הקיימות ברמה המקומית - יישוב או שכונה או קהילה; פרוייקט תקשורת שנועד לקדם את הסיקור של נושאי סביבה בתקשורת הישראלית; קידום של סחר בגזי חממה; ופרויקט בריאות הציבור והסביבה שנועד לקדם את בריאות הציבור על ידי קידום המודעות הציבורית בנושא השפעת הסביבה על הבריאות ועל ידי עבודה עם גורמים מקצועיים.
  • שותף במרכז לקיימות מקומית אשר מהווה כתובת לנושאי פיתוח בר קיימא (Sustainable Development) ברמה המקומית (רשויות, מועצות מקומיות ואזוריות). המרכז מספק כלים והכשרות, ופועל ליצירת רשת של הגורמים השונים העוסקים בקיימות מקומית ובאקולוגיה עירונית.

פרס פראט

Postscript-viewer-shaded.png ערך מורחב – פרס פראט

מרכז השל יחד עם קרן פראט (Pratt) מעניקים את פרס פראט, הניתן לסיקור תקשורתי מצטיין בנושאי חברה ואיכות הסביבה.

ראו גם

קישורים חיצוניים