כיצד להימנע מפגיעת מכוניות

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

כיצד להימנע מפגיעת מכוניות (באנגלית: How to Not Get Hit by Cars) הוא מדריך המבוסס על מדריך זהירות לאופניים מאת מייקל בלוג'יי (Michael Bluejay). המדריך מתורגם ללשון זכר אך כמובן מופנה לשני המינים.

מאז שנעשיתי ערני יותר לגבי יחסי הגומלין בין האופניים והמכוניות, הגעתי למסקנה שבפני הרוכבים עומדים שני איומים עיקריים: המכוניות והם עצמם"
-- לי ניקולס

מבוא

מדריך זה מציג בפניך תרחישים אמיתיים בהם ניתן להיפגע ופעולות אמיתיות שיש לנקוט כדי להימנע מפגיעות אלו. זה רחוק ממדריכי "רכיבה בטוחה" שגרתיים שבדרך כלל לא אומרים הרבה מעבר לצורך לחבוש קסדה ולשמור על החוק. אבל חשוב על כך לרגע: חבישת קסדה לא תקטין את הסיכוי שלך להיפגע על ידי מכונית. נכון שקסדות עשויות לעזור אם אתה נפגע, וזה רעיון טוב לחבוש קסדה, אבל המטרה הראשונה שלך תהיה לא להיפגע מלכתחילה.

הרבה רוכבי אופניים נהרגו מפגיעת מכוניות למרות שחבשו קסדה. באופן אירוני, אם הרוכבים היו נוסעים ללא קסדות, אך עדיין עוקבים אחר הדגשים הרשומים מטה, ייתכן שהם היו היום בחיים. אל תערבב חבישת קסדה עם רכיבה בטיחותית. מניעה עדיפה על ריפוי. עדיף לא להיפגע.

בנוגע לציות לחוק, רוב האנשים כבר יודעים שזה יהיה טיפשי לחצות צומת באור אדום כשיש תנועה חוצה. כך שהעצה "לשמור על החוק" איננה כל-כך יעילה היות והיא כבר מובנת מאליה. מה שתמצא כאן הוא מספר תרחישים שאולי לא כל כך ברורים ומובנים מאליהם.

הבעיה האחרת עם המסר "לשמור על החוק" היא שאנשים חושבים שזה כל מה שהם צריכים לעשות. אבל לאורך זמן, לא מספיק לשמור על החוק כדי להיות בטוח. הנה דוגמה: תקנות התעבורה אומרות לך לרכב קרוב ככל האפשר לשפתו הימנית של הכביש. [1] אך אם תרכב ימינה מדי, אדם שיוצא מרכב חונה עלול לפתוח את דלת המכונית ישר מולך, לא תהיה מספיק גלוי לעיני נהגים היוצאים מדרכי-גישה וממקומות חנייה, או שנהגים שבאים מאחור יעקפו אותך קרוב מדי מפני שלא אילצת אותם לעבור נתיב. בכל המקרים האלה יכולת לציית לחוק ובכל זאת להיפגע. ציית לחוק, כמובן, אך הבין מדוע אתה עושה זאת. מסמך זה לא מתמקד בחוק. הוא מתמקד בדרכים להימנע מפגיעת מכוניות.

עכשיו בוא נראה כיצד עושים זאת.

10 דרכים להימנע מפגיעה באופניים

התנגשות מסוג 1: חצייה מימין (The Right Cross)

Bike right-cross.gif

זו אחת מצורות ההתנגשות הנפוצות: מכונית יוצאת מרחוב צדדי, חנייה, או דרך גישה מימין לדרך. שים לב שיש למעשה שתי אפשרויות להתנגשות: או שאתה מול הרכב והוא פוגע בך מהצד, או שהרכב יוצא וכשהוא מולך אתה מתנגש בו.

כיצד להימנע מהתנגשות
  1. השתמש בפנס קדמי. אם אתה רוכב בלילה, אתה חייב להשתמש בפנס קדמי. זה דרוש על פי החוק בכל מקרה.[2] אפילו ברכיבה באור יום, אור לבן מהבהב יכול לגרום לך להיראות טוב יותר בעיני הנהגים החדישים שאחרת יחצו אותך משמאל לימין. חפש את פנסי ה-LED -שעובדים על אותו זוג סוללות זמן ממושך פי 10 מאשר הפנסים הרגילים[3].
  2. צפור. השג צופר חזק והשתמש בו בכל פעם שתראה מכונית שמתקרבת (או ממתינה) מקדימה מצד ימין.[4] אם אין לך צופר, צעק "הי!". אולי תרגיש מוזר לצפור או לצעוק אבל עדיף להתבייש מאשר להיפגע. דרך אגב, בישראל החוק מחייב התקנת פעמון על האופניים.[5]
  3. האט. אם אי אפשר ליצור קשר עין עם הנהג (במיוחד בלילה), האט למהירות כזו שתוכל לעצור לגמרי אם תצטרך. נכון, זה לא נוח, אבל עדיף זה מלהיפגע. (רוכבים רבים דיווחו שכך ניצלו חייהם פעמים רבות)
  4. זוז שמאלה. שים לב לשני הקווים הכחולים בציור A ו-B. כנראה שהתרגלת לרכוב לאורך קו A מאוד קרוב לשפת המדרכה כיוון שחששת להיפגע על ידי רכב מאחור. אבל התבונן ברכב שרוצה לצאת. כשהנהג מסתכל לכביש לחפש תנועה, הוא לא מסתכל אל נתיב האופניים או לאזור הקרוב לשפת המדרכה; הוא מביט אל מרכז הנתיב בחיפוש אחר מכוניות מתקרבות. ככל שתהיה יותר שמאלה (B) כמו כך סביר יותר שהנהג יראה אותך.

יש כאן בונוס נוסף: אם הנהג לא מבחין בך ויוצא, על מסלול B אתה יכול להמשיך לרכב עוד קצת שמאלה או לחילופין לרכב קדימה מהר יותר ולהיחלץ מהתוואי שלו לפני שתהיה מכה או במקרה פחות טוב להתגלגל על מכסה המנוע כשהוא לוחץ על הבלמים. בקיצור, זה נותן לך כמה אפשרויות[6]. כי אם תישאר לגמרי בימין והרכב יוצא, "האפשרות" היחידה שלך תהיה להתנגש בדלת שלו.

ברכיבה ברחובות אתה עלול להיתקל בקולטני גשם. זוהי סיבה נוספת להימנע מהיצמדות למדרכה.

כמובן שיש יתרונות וחסרונות. רכיבה לגמרי בימין "מעלימה" אותך מנהגים שנמצאים מולך בצמתים, אבל כשתתמקם יותר שמאלה תהיה פגיע יותר בנוכחות המכוניות שבאות מאחור.

המיקום שלך בנתיב יהיה תלוי ברוחב הרחוב, כמות המכוניות ברחוב, כמה מהר הן נוסעות, כמה קרוב הן עוקפות אותך וכמה אתה רחוק מהצומת הבא. בכבישים מהירים עם מעט צמתים עדיף יותר לרכוב בימין ובכבישים איטיים עם הרבה כבישים חוצים (רחוב שכונתי, רחוב עם מיתון תנועה) עדיף לרכוב יותר בשמאל.

התנגשות מסוג 2: פרס הדלת (The Door Prize)

Bike door-prize.gif

נהג ברכב החונה בצד ימין פותח את הדלת ישר מולך. אתה מתנגש בה במידה ולא עצרת בזמן. אם יש לך מזל, הנהג יוצא מהרכב לפני שאתה פוגע בדלת וכך יש לך לפחות את העונג להתנגש בו וכך לרכך את המכה.

סוג זה של תאונה נפוץ יותר ממה שאתם עשויים לחשוב, ולמעשה אופניים שמתנגשים ברכב חונה הן הסוג השני בשכיחותו של תאונות בין אופניים לרכב בטורונטו (מקור) והסוג נפוץ ביותר בסנטה ברברה (מקור). למרות המהירות הנמוכה יחסית לתאונות אחרות, תועדו מספר מקרים של רוכבים מארצות הברית שנהרגו כתוצאה מהתנגשות כזו, בעיקר כתוצאה מכך שהם נאלצו לסטות או הועפו שמאלה, ורכב שהגיע מאחור פגע בהם. [7] בישראל בעיה זו קריטית במיוחד בגלל צפיפות התנועה ברחובות, וריבוי רחובות צרים שבהם מכוניות חונות בצד אחד או בשני הצדדים של הרחוב.

כיצד להימנע מהתנגשות
  1. רכב יותר בשמאל. רכב על האופניים מספיק רחוק ממכוניות חונות כך שלא תתנגש בשום דלת שנפתחת בפתאומיות. אולי תטיל ספק ברעיון לרכב בנתיב במיקום כזה שמכוניות לא יוכלו לעקוף אותך בקלות, אבל דע שהרבה יותר סביר שתפגע מדלת של מכונית חונה כשתיסע קרוב מדי לימין מאשר שתפגע מאחור על ידי רכב שרואה אותך טוב.

התנגשות מסוג 3: המכה במעבר החצייה (The Crosswalk Slam)

Bike crosswalk-slam.gif

אתה רוכב במדרכה וחוצה במעבר חצייה ואז מכונית פונה ימינה, ישר אליך. נהגי מכוניות לא מצפים לפגוש רוכבי אופניים במעברי חצייה, וקשה להם להבחין בך בגלל טבע הפנייה מרחוב אחד לשני, כך שקל מאוד להיפגע בצורה זו. למעשה, התנגשות זו כה נפוצה עד שהפסקנו לספור את מספר האנשים שאמרו לנו שהם נפגעו בצורה זו.

מחקר אחד הראה כי רכיבה במדרכה מסוכנת פי 2 יחסית לרכיבה על הכביש. מחקר אחר מצא כי היא מסוכנת אף יותר מכך.

כיצד להימנע מהתנגשות
  1. השתמש בפנס קדמי. אם אתה נוסע בלילה, אתה חייב להשתמש בפנס קדמי. זה דרוש על פי החוק בכל מקרה.[8] עוד רעיון טוב הוא להשתמש בפעמון כדי לוודא שהנהג מבחין בך.
  2. האט. האט למהירות כזו שתוכל לעצור לגמרי, על המדרכה, אם תצטרך.
  3. וודא כי הנהג רואה אותך. גם אם האטת, או עצרת, זה לא יעזור אם הנהג לא יבחין בך ויכנס בך.
  4. אל תרכוב במדרכה מלכתחילה. חצייה בין מדרכות יכולה להיות מסוכנת למדי. אם תעשה זאת בצד שמאל של הכביש אתה מסתכן בפגיעה כפי שמראה הציור. אם תעשה זאת בצד ימין של הכביש אתה מסתכן בפגיעה ממכוניות שיוצאות מחנייה או דרך גישה. קשה למנוע תאונות כאלה כך שזו סיבה מספיק חשובה לא לרכב מלכתחילה על המדרכה.

יש סוגים מסויימים של מדרכות שבטוח לרכוב עליהן. אם המדרכה היא ממש ארוכה (לא צריך לחצות רחובות כל הזמן), היא רחבה מספיק, ואין בה יציאות של חניות ושל הולכי רגל, יש בכך סיכון נמוך לך ולאחרים. אבל עליך לוודא שכאשר אתה כן חוצה כביש או חניה אתה מאט בצורה ניכרת ובודק את התנועה בכל הכיוונים, במיוחד מאחוריך, כאשר אתה רוכב עם זרם התנועה.

סיבה נוספת לא לרכב על המדרכה היא שאתה מהווה איום להולכי רגל. האופניים שלך מהווים איום על הולכי הרגל כפי שהמכונית מהווה איום לגבי האופניים. במדרכה צרה שיש בה יציאות של הולכי רגל עליך לרכוב בזהירות ובאיטיות רבה כדי שלא תפגע בהולכי רגל. זכור - רכיבה על המדרכה איננה חוקית.

התנגשות מסוג 4: פגיעה כתוצאה מרכיבה בצד הלא נכון (Wrong Way Wreck)

Bike wrong-way-wallop.gif

אתה רוכב בצד הלא נכון (נגד התנועה, בצד השמאלי של הכביש). מכונית פונה ימינה מכביש צדדי / דרך גישה / מקום חנייה ישר אליך. הנהג לא ראה אותך כיוון שהוא הסתכל לחפש תנועה בצד השמאלי שלו ולא בצד הימני. לא הייתה לו סיבה לצפות שמישהו יבוא אליו מהכיוון הלא נכון.

גרוע מכך, מכונית שבאה ממול יכולה להתנגש בך חזיתית. לנהג המכונית יהיה פחות זמן להבחין בך ולבצע פעולת התחמקות כי הוא מתקרב אליך מהר יותר מהרגיל (אתה נוסע אליו ולא ממנו). ואם הוא יתנגש בך זו תהיה התנגשות הרבה יותר חזקה מאותה סיבה (המהירויות שלך ושלו מתחברות).*

כיצד להימנע מהתנגשות
  1. אל תיסע נגד התנועה. סע עם התנועה, באותו כיוון. נסיעה נגד כיוון התנועה יכולה להיראות כרעיון טוב היות ואז מתאפשר לך לראות את המכוניות, אבל זה לא כך.

הנה הסיבות:

  1. נהגים של מכוניות שיוצאות מדרכי גישה (או ממקומות חנייה או מכבישים צדדיים) מלפניך בצד שמאל, ופונים ימינה לא מצפים שתגיע אליהם מהכיוון הלא נכון. הם לא יראו אותך וייסעו ישר אליך.
  2. איך בדיוק אתה מתכוון לפנות ימינה?
  3. מכוניות יתקרבו אליך במהירות יחסית הרבה יותר גדולה. אם אתה נוסע במהירות 25 קמ"ש, מכונית שתתקרב אליך מאחור במהירות 55 קמ"ש תעקוף אותך במהירות של 30 קמ"ש (55-25) אבל אם אתה נוסע נגד כיוון התנועה, המכונית מתקרבת אליך במהירות של 80 קמ"ש (55+25) שזה 260% יותר מהר! היות והיא מתקרבת אליך מהר יותר, גם לך וגם לנהג יש פחות מרווח זמן להגיב. ואם תתרחש תאונה היא תהיה חמורה הרבה יותר.[9]
  4. רכיבה נגד כיוון התנועה איננה מותרת על פי החוק ואתה עלול להיקנס.

מחקר אחד מצא כי רכיבה בכיוון מנוגד לתנועה מסוכנת פי 3 מאשר רכיבה עם התנועה, ועבור ילדים הסיכון גבוה פי 7. (מקור)

כמעט רבע מתאונות האופניים קשורות ברוכבים שרכבו בניגוד לכיוון התנועה (מקור). יש אנשים שחושבים שדבר זה אומר שנהיגה עם התנועה גורמת ל-75% מהתאונות ולכן היא מסוכנת יותר. חשיבה זו מוטעית. ראשית, רק 8% מהרוכבים מדוושים נגד התנועה ולעומת זאת 25% מהם נפגעים – כך שהסיכון שלהם להיפגע גדול פי שלוש יחסית לאלו המדוושים עם התנועה. שנית, רכיבה נגד התנועה מעודדת תאונות (בגלל אי ציות לתמרורים לדוגמה) בניגוד לרכיבה עם התנועה.

התנגשות מסוג 5: אור אדום למוות (Red light of Death)

Bike red-light.gif

אתה עוצר מימין למכונית שכבר עומדת מול אור אדום או תמרור "עצור". נהגי המכוניות לא יכולים לראות אותך. כשהאור מתחלף לירוק אתה נע קדימה, ואז הם פונים ימינה ישר אליך. אפילו מכוניות קטנות יכולות לפגוע בך בצורה כזאת, אבל התרחיש הזה מסוכן במיוחד כשאתה נעצר בסמוך לאוטובוס או משאית. רוכב מאוסטין, טקסס נהרג ב-1994 לאחר שעצר מימין למשאית, כשהיא פנתה ימינה הוא נמחץ מתחת לגלגלי המשאית.

כיצד להימנע מהתנגשות
  1. אל תעצור ב"שטח המת" של הנהג. פשוט עצור מאחורי המכונית ולא בצד הימני שלה כפי שרואים בציור. כך רואים אותך היטב מכל כיווני התנועה. המכונית שמאחוריך לא יכולה שלא לראות אותך כשאתה עומד בדיוק מולה.
Bike red-light-take-lane.gif

חלופה אחרת היא לעצור או בנקודה A בציור (במקום שבו הנהג הראשון יכול להבחין בך), או בנקודה B, מאחורי המכונית הראשונה כך שהיא לא תוכל לפנות עליך, ורחוק מספיק לפני המכונית השנייה, כך שהנהג השני יוכל להבחין בך בקלות. אין טעם לעצור בימין המכונית השנייה, שכן היא יכולה לפנות עליך באותה מידה.

אם בחרת בנקודה A, סע מהר וחצה את הצומת מיד כאשר האור מתחלף לירוק. אל תסתכל על הנהג כדי לראות אם הוא רוצה לפנות. אם אתה בנקודה A והם רוצים לפנות אתה נמצא בדרך שלהם. מדוע בחרת בנקודה A אם אתה לא דחוף לך לחצות את הצומת כשאתה יכול? כאשר האור מתחלף לירוק, פשוט סע בזריזות (אבל וודא שאין מכוניות ש"גונבות" אור אדום)

אם בחרת בנקודה B אל תעבור את המכונית שלפניך כשהאור מתחלף לירוק - הישאר מאחוריה כיוון שהיא עלולה לפנות ימינה בכל רגע. אם היא לא פונה ימינה מיד, היא עלולה לבצע לפנות בפתאומיות לשם עצירה או לפנות לדרך גישה או לחנייה. אל תסמוך על הנהגים שיאותתו! הם לא. הנח שמכונית יכולה לפנות ימינה בכל רגע נתון.

לעולם אל תעקוף רכב מימין! באותו הזמן נסה להישאר לפני המכונית שמאחוריך עד שאתה כבר בתוך הצומת, כי אחרת היא עלולה לחתוך אותך כשהיא פונה ימינה.בעוד שאין אנו ממליצים לעבור באור אדום, שים לב שלמעשה יותר בטוח לעבור באדום כשאין תנועה חוצה מאשר לחכות כחוק באור אדום מימין לרכב, ולהיפגע ממנו כאשר הוא יפנה ימינה בהתחלף האור ברמזור. מוסר ההשכל פה הוא לא לעבור על החוק, אלא שאתה עלול להיפגע בקלות גם כאשר אתה שומר על החוק.

דרך אגב, היה מאוד זהיר בזמן שאתה עוקף מימין מכוניות שעומדות ברמזור. אתה מסתכן בהתנגשות בדלת של נוסע שיוצא מהצד הימני של הרכב או בהתנגשות ברכב שמחליט באופן פתאומי להיכנס לחנייה בצד הימני של הרחוב.

חלופות נוספות: לעצור לפני המכונית הראשונה בטור במרכז הנתיב על פני מעבר החצייה כדי לוודא שיראו אותך. לפנייה שמאלה יש להתמקם במרכזו של הנתיב הימני ביותר המאפשר פניה שמאלה על פי הסימונים בכביש. פונים שמאלה בתוך תחומי הנתיב ובהדרגה מתקרבים לימין הנתיב/ ימין הכביש.

התנגשות מסוג 6: הוו הימני (The Right Hook)

Right-hook.gif

מכונית עוקפת אותך ואז מנסה לפנות ימינה ישר מולך או מצדך השמאלי. בטעות, הנהגים מעריכים את המהירות שלך כנמוכה היות ואתה על אופניים, ולא עולה על דעתם שלא יספיקו לעקוף אותך בזמן. גם אם תלחץ על הבלמים כדי להימנע מלהתנגש בהם, הם לא ירגישו שעשו טעות כלשהי. קשה להימנע מהתנגשות כזאת כי בד"כ אתה לא רואה את זה אלא ברגע האחרון, וגם בגלל שאין לך לאן להתחמק כשזה קורה.

כיצד להימנע מהתנגשות
  1. אל תיסע על המדרכה. כשאתה יורד מהמדרכה כדי לחצות כביש, הנהגים לא מבחינים בך. אתה פשוט "מחפש" תאונה כשאתה עושה את זה. קית' וויק נהרגה בצורה הזו באוסטין טקסס בדצמבר 2002
  2. רכב יותר בשמאל. כשאתה תופס את כל הנתיב, לנהגים קשה יותר לבצע עקיפה חדה (לחתוך) או פנייה לתוכך. אל תרגיש רע שאתה "תופס" את הנתיב: אם נהגים לא היו מסכנים את החיים שלך בפנייה מולך/ לתוכך או עוקפים אותך קרוב מדי, אז לא היית עושה את זה. אם הנתיב שאתה נמצא בו לא מספיק רחב כדי שיאפשר למכוניות לעקוף אותך בצורה בטוחה, אתה צריך לקחת את כל הנתיב בכל מקרה. פירוט בנושא מיקום בנתיב בהמשך.
  3. הבט במראה לפני ההתקרבות לצומת. (אם אין לך מראה, השג אחת כעת*). וודא שאתה מסתכל במראה מספיק מוקדם לפני הגעה לצומת. כשאתה כבר ממש חוצה את הצומת תצטרך להקדיש תשומת לב מרבית למה שקורה מקדימה.
  • כדאי לבחור מראה קמורה ולא שטוחה כדי לכסות שטח מקסימלי. מטרת המראה להבחין בכלי רכב בזווית רחבה ככל האפשר. אין חשיבות לפרופורציות ולצורה גאומטרית של העצמים.

התנגשות מסוג 7: הוו הימני, חלק 2 (The Right Hook, part 2)

Bike right-hook2.gif

אתה חוצה מימין רכב או אפילו רוכב אופניים אחר (שנוסע באיטיות), כשלפתע הוא פונה ימינה ישר אליך בניסיון להיכנס לחנייה, לדרך גישה או לרחוב צדדי.

כיצד להימנע מהתנגשות
  1. אל תעקוף מימין. קל להימנע מההתנגשות הזאת. פשוט אל תעקוף שום רכב מימין. אם המכונית שמלפניך נוסעת במהירות של 15 קמ"ש, אתה מאט גם כן מאחוריה. בסופו של דבר היא תתחיל לנסוע מהר יותר. אם לא, תעקוף משמאל כשבטוח לעקוף.

    כשעוקפים רוכבי אופניים משמאל, הכרז "משמאלך" לפני שאתה מתחיל בעקיפה כדי שהם לא יפנו פתאום שמאלה לתוכך. )כמובן שהרבה פחות סביר שרוכב אופניים ינוע בפתאומיות שמאלה מבלי להסתכל ולהסתכן בפגיעה מרכב מאשר לנוע בפתאומיות ימינה אל יעדו(. אם הם רוכבים כל כך בשמאל שאי אפשר לעקוף משמאל בצורה בטוחה, הכרז "מימין" לפני שתעקוף מימין.

    במצב שבו כמה מכוניות עומדות ברמזור אתה יכול לנסות לחצות אותם מימין בזהירות. זכור שמישהו יכול לפתוח דלת מכונית בפתאומיות כדי לצאת ממנה מצד ימין. זכור גם שאם אתה עוקף מימין ומכוניות מתחילות פתאום לנסוע, אתה מסתכן בהתנגשות מסוג 5 – אור אדום למוות. שים לב שכשאתה מזדנב אחרי מכונית איטית עליך לרכב מאחוריה ולא ב"שטח המת" שנמצא מיד מימין לרכב. גם אם אתה לא עוקף את הרכב מימין עדיין תהיה עלול להתנגש בו אם הוא פונה ימינה כשאתה רוכב בצמוד אליו. שמור על טווח בטחון לבלימה במקרה והוא פונה.

  2. הבט לאחור לפני ביצוע פנייה ימינה.* זו ההזדמנות שלך להימנע מלפגוע ברוכבים שמתעלמים מהעצה הקודמת ומנסים לעקוף אותך מימין. (זכור גם שהם עלולים לבוא מאחור כשהם על המדרכה ואתה בכביש). בין אם זו אשמתו של הרוכב השני שכשהוא מנסה לעקוף מימין ואתה פונה ימינה הוא מתנגש בך, הכאב יהיה אותו כאב. הסכנה בהתנגשות עם רוכב אחר היא גם מהיפגעות מהתנועה מאחור. זו סיבה נוספת לקנות מראה.

התנגשות מסוג 8: חצייה משמאל (The Left Cross)

Bike left-cross.gif

מכונית שמתקרבת אליך מהנתיב הנגדי מבצעת פנייה שמאלה ישר מולך או לתוכך. ידוע על מספר רוכבים מאוסטין שנהרגו בתאונות כאלה. בישראל נהרג כך רוכב ברחוב עזרא בבני ברק.

כיצד להימנע מהתנגשות כזו
  1. אל תרכוב על המדרכה. כשאתה יורד מהמדרכה לחצות את הכביש, הנהגים שפונים לא מבחינים בך.
  2. השתמש בפנס קדמי. כשאתה רוכב בלילה, אתה חייב להשתמש בפנס קדמי. כך דורש החוק בכל מקרה.
  3. לבש ביגוד בהיר אפילו במשך היום. זה עלול להיראות טיפשי, אבל האופניים הם קטנים וקל "לראות דרכם" אפילו במשך היום (הנהג רואה את הרוכב אבל לא מבחין בו). ווסטים מחזירי אור בצבע צהוב זרחני / כתום זרחני עושים באמת הבדל גדול. (בישראל במשך הקיץ אפשר ללבוש חולצת ריצה- חולצות מנדפות זיעה) ידידה שלי רכבה על האופניים והתרחקה ממני כ-300 מטר. לא הצלחתי לראות אותה ואת האופניים, אבל את הווסט ראיתי טוב מאוד. רצועות מחזיר אור לרגליים נוחות גם כן ולא יקרות.
  4. אל תעקוף מימין. אל תעבור מימין מכוניות שתקועות בפקק או נוסעות לאט בצומת. דבר כזה הופך אותך לבלתי נראה למכוניות שחוצות את נתיב הרכיבה שלך בצומת. עקיפה מימין בצומת פירושה גם שהרכב שעקפת עלול לפנות ימינה עליך.
  5. סע יותר לאט. אם אי אפשר ליצור קשר עין עם הנהג (במיוחד בלילה), סע במהירות כזו שתאפשר לך לעצור לגמרי אם תצטרך. נכון, זה לא נוח אבל זה עדיף מלהיפגע.

התנגשות מסוג 9: הקצה האחורי (The Rear End)

Bike rear-end1.gif
Bike rear-end1a.gif

אתה זז קצת שמאלה כדי לעקוף מכונית חונה או מכשול אחר בכביש ואז אתה נפגע על ידי רכב שמגיע מאחור.

כיצד להימנע מהתנגשות
  1. לעולם, אבל לעולם אל תזוז שמאלה לפני שבדקת במראה או שהסתכלת אחורה. חלק מהנהגים אוהבים לעקוף רוכבי אופניים במרחק של כמה סנטימטרים, כך שאפילו תזוזה פתאומית קטנה לשמאל יכולה להביא אותך לתוך המסלול של המכונית.
  2. אל תסטה החוצה ופנימה מהנתיב הימני כשיש בו מכוניות חונות במרווחים. אתה עלול להשתכנע שכדאי לרכב בנתיב הימני ביותר בקטעים שאין בהם מכוניות חונות "ולקפוץ" שמאלה אל התנועה כשאתה מתקרב למכונית חונה. זה מסכן אותך בהתנגשות מאחור. במקום זה, רכב בצורה עקבית בקו ישר בנתיב התנועה.
  3. השתמש במראה. אם אין לך, גש לחנות אופניים וקנה אחת.
  4. רכב יותר בשמאל סוג תאונה זה קשור לתאונות מסוג 2 – "פרס הדלת" רוב הרוכבים שמתו בגלל דלת מכונית שנפתחה עליהם זזו בפתאומיות שמאלה אל התנועה או שעפו כתוצאה מהתאונה אל הכביש ונפגעו ממכונית שבאה מאחר. בכבישים צרים או שיש בהן מכוניות חונות הדרך למנוע תזוזה פתאומית שמאלה היא פשוט לרכב יותר בשמאל, תוך שאתה מוודא שמכוניות שבאות מאחור רואות אותך.

התנגשות מסוג 10: הקצה האחורי, חלק 2 (The Rear End ,Part 2)

Bike rear-end2.gif

מכונית מתנגשת בך מאחורה. זאת ההתנגשות שרוכבים רבים חוששים ממנה הכי הרבה, אבל זו לא ההתנגשות הנפוצה ביותר, ומהווה רק 3.8% מההתנגשויות (מקור). עם זאת, זו אחת ההתנגשויות שהכי קשה למנוע כי רוב הזמן אתה לא מסתכל אחורה.

הדרך הטובה ביותר למנוע את ההתנגשות הזו היא לרכב בכבישים מאוד רחבים או בנתיבי אופניים, או בכבישים שבהם התנועה נוסעת באיטיות.

הרוכבים טום צ'רצ'יל ואנדריו טרנר וכנראה שגם וויליאם זיגטריגסון מתו בצורה הזו. כל 3 המקרים האלה התרחשו בלילה, ולפחות לשניים מהם לא היו אורות. נדיר להיפגע מאחור באור יום.

כיצד להימנע מהתנגשות
  1. השתמש בפנס אחורי. אם אתה רוכב בלילה, אתה חייב להשתמש בפנס אחורי אדום מהבהב. ברוס מאקיי (כיום ראש מטה בטיחות האופניים בנבדה) מציין ש-60% מתאונות האופניים בפלורידה 39% ממקרי המוות על אופניים בהיקף ארצי מתרחשות כשרוכבים נוסעים בלילה בלי אורות. ב-1999 <. התרחשו בין השעות 18:00 ל-24:00 חנויות אופניים מחזיקות פנסי לד אחוריים (נצנצים) במחיר של כ-50 ש"ח או פחות. פנסים אלה עובדים שמחזיקות למשך חודשים (משהו כמו 200 שעות). אני לא יכול להפריז בדרך כלל על זוג סוללות AA בדרישה: תשתמש בפנס אחורי!.
  2. בחר לרכב בכבישים רחבים. רכב ברחובות שהנתיב הקיצוני שלהם מספיק רחב להכיל בקלות אופניים ומכונית זה לצד זה. בצורה הזאת מכונית יכולה לחלוף על ידך ולא לפגוע בך, גם אם היא לא מבחינה בך!.
  3. בחר לרכב בכבישים איטיים ככל שהמכונית נוסעת לאט יותר, כך לנהג יש יותר זמן להבחין בך. (אני נוסע בעיר תוך כדי מעבר בשכונות. למד לעשות זאת ).
  4. השתמש ברחובות שקטים בסופי שבוע. הסיכון ברכיבה ביום חמישי/ שישי בערב גדול משמעותית מרכיבה בשאר הערבים היות וכל השיכורים נמצאים בחוץ על הכביש. אם אתה רוכב בלילה בסופי שבוע, תוודא שאתה רוכב בכבישים שכונתיים ולא בכבישים עורקיים.
  5. השתמש במראה. השג מראה ותשתמש בה. אם נדמה לך שמכונית לא רואה אותך, רד מהאופניים אל המדרכה. מראות עולות 30-60 ש"ח. אחרי שתרכוב עם מראה לזמן מה, תתפלא איך הסתדרת בלעדיה. הפרנויה שלי ירדה ב-80% אחרי שהרכבתי מראה. אם לא השתכנעת, הסר את המראה לאחר חודש של שימוש וצא לסיבוב ותראה איך אתה מעיף מבט למטה למקום שבו המראה הייתה ושים לב כמה לא בטוח אתה מרגיש בלעדיה.
  6. אל תיצמד לשפת המדרכה. זה נוגד את האינטואיציה אבל בכל זאת חשוב שתשאיר קצת מקום בינך לבין שפת המדרכה. זה יוצר לך מרווח להיכנס אליו במקרה שאתה רואה במראה רכב גדול שמתקרב ולא זז מספיק הצידה כדי שלא לפגוע בך. בנוסף, כשאתה ניצמד לשפת המדרכה סביר יותר.(שנהג שלא מבחין בך יחתוך אותך ימינה תרחיש מס. 2)

עוד עצות כלליות

הימנע מרחובות עמוסים

אחת מהטעויות הגדולות ביותר שאנשים עושים כשהם מתחילים לרכוב על אופניים היא לרכב לאורך אותם המסלולים שבהם השתמשו בעת שנהגו במכונית. בדרך כלל עדיף לרכב ברחובות פחות עמוסים ויותר איטיים. נכון, לרוכבים נתונה הזכות לרכב על הכביש אבל זו נחמה קטנה כשאתה מת. תחשוב כמה רחוק אתה יכול ללכת עם התוכנית הזאת: אם תלמד את המסלולים שלך היטב, תראה שבהרבה ערים אתה יכול לנסוע דרך שכונות כדי להגיע לרוב המקומות, תוך כדי חציית כבישים ראשיים במקום נסיעה בהם.

הנהיגה ברחובות שקטים נעימה לרוכב הרבה יותר, בנוסף להיותה בטוחה יותר. הבטיחות גדלה במקומות בהן המכוניות נוסעות לאט יותר – גם בגלל שיש לך ולהן יותר זמן תגובה וגם בגלל שבמקרה התנגשות המהירויות נמוכות יותר. רחובות שקטים בטוחים יותר פשוט בגלל שיש בהן פחות מכוניות. יתרון נוסף של רכיבה ברחובות שקטים יותר היא חשיפה מופחתת לזיהום אוויר.

עם זאת, רכיבה ברחובות שקטים עלולה ליצור בטחון עודף. ברחובות אלה עדיין קיימת סכנה של מכוניות בצמתים, מכוניות שיוצאות מחניות ודרכי גישה, מהתנגשות בדלת מכונית, או עקיפת מכונית. סכנה אחרת ברחובות אלה היא נהגים מנומנמים או כאלה שמרגישים בטחון מוגזם בגלל שהם מרגישים "כמו בבית". תאונות דרכים רבות מתרחשות ליד הבית. אל תזלזל בסכנות ברחובות אלה. בשנים האחרונות החלו בישראל לקדם רחובות של עם מיתון תנועה מומלץ להעדיף רחובות אלה. בעולם קיים הסדר טוב יותר המכונה רחוב אופניים. [10]

מה עושים בקרבת אוטובוס או משאית

רכבים כבדים כמו משאיות, אוטובוסים או טרקטורים הם מסוכנים במיוחד. דבר זה נכון הן לגבי הולכי רגל והן לגבי רוכבי אופניים או קורקינט. פגיעה מכלי כזה, גם במהירות נמוכה, עלולה להסתיים בפציעה קשה או מוות. לכלים הכבדים שטחים מתים נרחבים בכל הכיוונים. נהג אוטובוס או משאית עלול לפספס רוכב אופניים כאשר הוא עוקף אותו משמאל או מימין. גם השטח לפני הרכב (מצד ימין קרוב לרכב) ומאחורי הרכב הכבד הוא שטח מת לנהג. הוא לא יודע שאתה שם. לכן נהיגה בקרבת אוטובוס או משאית מחייבת זהירות מיוחדת והקפדה על כמה כללים פשוטים:

  • נסה להימנע מרכיבה בכבישים שיש בהם תנועה של משאיות ואוטובוסים. תכנון נתיב רכיבה בטוח יכול למנוע את רוב הסכנה על ידי שימוש בשבילי אופניים או רכיבה ברחובות שקטים או לכל הפחות - רחובות עם מסלול אחד.
  • אם אתה רוכב ברחוב עם רכב כבד, לעולם אל תנסה לעקוף את הרכב הכבד מצד ימין. הנהג פשוט לא רואה אותך ועלול למחוץ אותך למוות על ידי פניה ימינה או סטייה קטנה של ההגה ימינה.
  • אם הרכב הכבד עצר, עצור מאחוריו, עדיף לא לעקוף אותו בכלל. אם אתה מרגיש שאתה חייב לעקוף בגלל פקק נניח - עדיף לעלות על המדרכה.
  • גם עקיפה כחוק, מצד שמאל של המשאית היא מסוכנת למדי, גם באזור זה הנהג עלול לפספס אותך בגלל שטחים מתים. אם אתה רוצה לעקוף משמאל, עבור לנתיב אחר, ושמור על מרחק של לפחות מטר וחצי מהרכב הכבד, כאשר אתה במרכז הנתיב. כאמור - עדיף להימנע כליל מעקיפה כזו.
  • אין לנסות לעקוף רכב כבד, או רכב בכלל, בתוך הצומת מצד ימין. הנהג עלול להיזכר שהוא רוצה לפנות ימינה.
  • אם הרכב הכבד עומד בפקק יש לך כמה אפשרויות. לעלות על המדרכה ולעקוף אותו בהליכה. לעצור מאחור ולחכות שהפקק ישתחרר. אם אתה רוצה לעקוף משאית בצומת פקוק - כדאי לעקוף מכונית שנמצאת בנתיב משמאל למשאית ולא את המשאית עצמה. אם יש רק שני נתיבים בכביש - עדיף להימנע בכלל בגלל סכנה של פגיעה מרכב שמגיע מהצד השני.
  • רכיבה במדרכה - רכיבה במדרכה או אפילו בשביל אופניים, לכאורה מגינה מפני סכנת רכב כבד - אבל היא לא מגינה מפני פגיעת רכב כזה בצומת. מספר רוכבים והולכי רגל נפגעו מרכב כבד כאשר חצו את הכביש במעבר חצייה ורכב כבד פנה עליהם. לנהג רכב כבד יש כאמור שטחים מתים מימין לרכב וגם בצד ימין מקדימה ולכן הוא לא יראה רוכב אופניים שיגיע במהירות למעבר החצייה (בעיה דומה קיימת מול הולכי רגל). יש להאט למהירות הליכה ולוודא שהנהג הבחין בכם ועצר. באופן כללי יש צורך בצומת ידידותי לאופניים מסוג "צומת הולנדית" כדי להפחית סיכונים אלה.

בקיצור - תנאי הבטיחות ליד רכב כבד הם - לצמצם חשיפה על ידי רכיבה ברחובות עם מעט רכבים כאלה, להתרחק בכלל מרכבים אלה, ולעולם לא לעקוף מימין ולא להתקרב למרחק של פחות ממטר וחצי מהם.

תאיר את עצמך

Bike triangle-glow-small.jpg

מובן מאליו? אם כן, איך זה שרוב הרוכבים הליליים נוסעים ללא אורות? חנויות אופניים מחזיקים פנסי לד אחוריים במחיר של כ-50 ₪ או פחות. פנס קדמי חשוב לא פחות מפנס אחורי. חפש את הסוגים החדשים שעובדות עם לדים כיוון שהסוללות שלהם מחזיקות הרבה יותר זמן מסוללות שמורכבות בפנסים מסוג נורת להט.

רכב כאילו אתה בלתי נראה

הנח שנהגים לא יודעים שאתה שם ורכב בצורה כזו שהם לא יתנגשו בך גם אם הם לא יבחינו בך. אתה לא מנסה להיות בלתי נראה, אתה מנסה לרכב בצורה כזו כך שזה לא יהיה רלוונטי האם הם רואים אותך או לא. אם אתה רוכב בצורה כזאת שמכונית צריכה לראות אותך כדי לעשות משהו שימנע ממנה להתנגש בך (לדוגמה, לגרום לה להאט או להחליף נתיבים), אז זה אומר שהיא ללא ספק תתנגש בך אם היא לא תראה אותך! אבל אם אתה נמצא מחוץ לדרך שלה, היא לא תתנגש בך גם אם היא לא הבחינה שאתה שם.

בכבישים מאוד מהירים, לנהגים יהיה פחות זמן להבחין בך הודות למהירות הגבוהה שבה הם מתקרבים. בעיקרון, אתה תמנע ככל האפשר לנסוע בכבישים מהירים, אלא אם יש הרבה מקום למכונית ואופניים זה לצד זה. ואם יש מספיק מקום, אז בכבישים ראשיים אתה יכול ליישם את עיקרון ההיעלמות בזה שתיסע ממש בימין.אם אתה מספיק בימין כך שאתה לא בחלק הנתיב שבו נוסעות מכוניות, הן יעברו לידך ולא יפגעו בך גם אם לא ראו אותך.

(יוצאי דופן לנסיעה בקצה הימני בהמשך). הנה דוגמה נוספת: זה רעיון טוב לסמן עם היד פנייה שמאלה, אבל רעיון יותר טוב יהיה לפנות שמאלה בזמן או במקום שבו אין מאחוריך מכוניות שעלולות לפגוע בך בזמן שאתה עוצר ומחכה לעשות את הפנייה. אתה יכול להיקלע לאמצע הרחוב, עומד במקום עם יד שמאל מושטת, מחכה לפנות, אבל אתה סומך על המכוניות מאחוריך שיראו אותך. אם הם לא רואות אותך, אתה בבעיה. כמובן שאנחנו לא מעודדים לנסוע באור אדום, אבל אם אתה מסוג האנשים שעושים את זה, יישם את עיקרון ההיעלמות כשאתה מחליט האם לעבור באור אדום כלשהו: האם תנועה חוצה כלשהי עלולה לפגוע בי אם הייתי בלתי נראה? אם כן, אז אסור לך לעשות את זה. לעולם אל תאלץ מכונית להאט כדי להימנע מלהתנגש בך (אור אדום או לא). זכור, ככל שתסמוך על המכוניות שיראו אותך כדי להימנע מלהתנגש בך, ככה גדלים הסיכויים שהם יאלצו לעשות כן. זכור, אתה לא מנסה להיות בלתי נראה, אתה רק מנסה לרכב עם ההנחה שמכוניות לא רואות אותך.

כמובן שאתה רוצה שהם יראו אותך, ועליך לעזור להם עם זה. זו הסיבה שאתה תנופף לנהגים שלדעתך מתכוונים לצאת ממש מולך ובלילה אתה תהיה מואר כמו עץ חג המולד.

קיימים יוצאי דופן לרכיבה כאילו אתה בלתי נראה. לדוגמה, לעיתים קרובות אתה צריך להשתלט על כל הנתיב במקום לנסוע ממש בימין, לאור הסיבות המצוינות בפרק הבא.

תפוס את כל הנתיב כשצריך

בעוד שלרוב האנשים חושבים שעדיף לרכב ממש בימין כדי לא להיות בדרך של המכוניות שעוקפות אותך, במציאות יותר בטוח בדרך כלל לתפוס את כל הנתיב, או לפחות לזוז קצת יותר שמאלה. [11] כפי שתראה בציור הראשון, רכיבה יותר בשמאל מאפשרת לנהגים בכבישים החוצים בצמתים לראות אותך טוב יותר.

בנוסף, אתה תתפוס את הנתיב אם מכוניות עוקפות אותך מאחור קרוב מדי. זה דורש מהמכוניות מאחור לראות אותך ואז או להאט למהירות שלך או לעבור נתיב ולעקוף. אבל אז, אם אתה רוכב בכביש שבו מכוניות מתעכבות מאחוריך או מחליפות נתיבים כל הזמן כדי לעקוף אותך, אתה כנראה נמצא בכביש הלא נכון וכדאי שתמצא כבישים שכונתיים שקטים יותר.

דרך אגב, זה חוקי לגמרי עבורך לתפוס את כל הנתיב.[12] למרות שתקנות התעבורה מציינות שעליך לרכב קרוב ככל האפשר לשפתו הימנית של הכביש, הנה כמה מקרים שבהם המיקום הזה לא מעשי או לא רצוי:

  1. מכוניות עוקפות אותך קרוב מדי. אם הנתיב צר מדי מכדי שמכוניות יעקפו אותך בצורה בטוחה, זוז שמאלה ותפוס את כל הנתיב. מסוכן להיעקף כל כך קרוב.[13]
  2. מכוניות חונות בצד הימני של הכביש. אם תרכוב קרוב מדי למכוניות האלה אתה עלול להתנגש בדלת שנפתחת בפתאומיות. זוז שמאלה.
  3. אתה בתנועה כבדה עם הרבה רחובות צדדיים, מקומות חנייה, או דרכי גישה מקדימה מימין. מכוניות שפונות שמאלה לא יראו אותך כיוון שהן מסתכלות לחפש תנועה במרכז הכביש, לא בקצה הימני של הכביש. זוז שמאלה. ראה הציור הראשון למעלה.
  4. אתה נכנס למעגל תנועה - לפני מעגל התנועה עבור למרכז הנתיב ושמור על מרכז הנתיב לאורך הרכיבה בכיכר - נהגים שמגיעים למעגל תנועה מסיטים את הראש שמאלה ומסתכלים למרכז הנתיב כדי להבחין ברכב מתקרב. אם תהיה בימין הנתיב הם עלולים שלא להבחין בך.
  5. אם שמת לב, הבחנת שיש סיכונים גם לרכיבה לגמרי בימין וגם בתפישת הנתיב כולו. אם רצית כלל קבוע - מצטער זה לא כל כך פשוט. (אבל תפנים את זה, הרבה מהגישות האחרות שהזכרנו ב-10 המקרים הנ"ל עובדים 100% מהזמן.) אם תרכוב לגמרי בימין, אתה תסתכן בהתנגשות בדלת של רכב ואתה מקשה על מכוניות בכבישים חוצים בצמתים להבחין בך. אבל אם תתמקם במרכז הנתיב, אין ספק שתפגע בך מאחורה מכונית במקרה והיא לא מבחינה בך. כדי להגדיל את הסבירות שיראו אותך בזמן שאתה תופס את כל הנתיב, היה מואר בלילה כמו עץ חג המולד, ורכב בכבישים שכונתיים או ברחובות עם מיתון תנועה כשאתה יכול, כיוון שהמכוניות ייסעו לאט יותר וכך יתקרבו אליך לאט יותר מאחור ויהיה להם יותר זמן להבחין בך.

טעויות נפוצות ודומות: רכיבה בצד שמאל כדי "לקצר" פנייה קרובה שמאלה כפי שמראה הציור. כאן מסתכנים גם באפשרות שכשתהיה תנועת מכוניות שמאלה, תיאלץ להישאר בין רצועת אי-תנועה של מרכז הדרך לבין המכוניות (ראו בציור). זה עלול להיראות מפתה להתמקם בצורה הזו לפני הפנייה (ציור ימני) שם המכוניות מאטות, אבל לאחר הפנייה המכוניות מתחילות להאיץ (ציור שמאל).

בשהייה במסלול השמאלי אתה נאלץ להסתכן משמעותית כדי לחצות את כל הנתיבים חזרה לימין. פתרונות אפשריים: בצומת לא מרומזר חכה עד שיעברו כל המכוניות ואז השתלב במרכז הנתיב הימני ביותר שמאפשר פנייה שמאלה. לאחר מכן פנה לפי חוקי התנועה (מתן זכות קדימה). בצומת מרומזר, כדאי שתחכה עד שהאור מתחלף חזרה לאדום והמכוניות נעצרות. אז תשתלב. בזהירות באותו המיקום והמתן עד שיתחלף האור שוב לירוק. ראו בסוף תרחיש ההתנגשות מס. 3.

פעולות ברמת הקהילה העירייה והמדינה

Postscript-viewer-shaded.png ערכים מורחבים – תחבורת אופניים, עירוניות מתחדשת, חזון אפס

הפעולות שמופיעות במדריך יכולות לסייע לרוכבים לרכוב בצורה בטוחה יותר בעיר. אבל כדי לשפר את הבטיחות של כלל הרוכבים יש צעדי מדיניות הכוללים צעדים של תכנון העירוני ואמצעים נוספים.

היבט ראשון במעלה הוא קידום של תשתיות אופניים כולל שבילי אופניים, נתיבי אופניים, שדרות אופניים, צמתים ידידותיים לאופניים ועוד. ברחובות סואנים המטרה של אמצעים אלה היא להפריד בין תנועת האופניים לבין תנועת התנועה המנועית ותנועת הולכי הרגל. ברחובות ואיזורים עם תנועה מנועית דלה, המדיניות היא דווקא לשמור על אחידות של וקטור התנועה ומהירות התנועה ולכן נוטים יותר לכיוון של שדרות אופניים, מיתון תנועה ברחובות מסחריים ואיזורי מיתון תנועה ברחובות השקטים בעיר - שמהווים בעצם את רוב הרחובות של רוב הערים.

אמצעי חשוב נוסף להגדלת הבטיחות של רוכבים הוא הגדלת אחוז הרוכבים בעיר, בשכונה, או ברחוב מסויים. סיבה אחת לכך היא שאם יש יותר רוכבים יש פחות מכוניות. סיבה נוספת היא שבאופן זה נהגים הם גם רוכבים בעצמם או שבני משפחה שלהם הם רוכבים ולכן הם נוהגים בצורה זהירה יותר. סיבה שלישית היא שנהג שמגיע לאיזור רווי-רוכבים, נאלץ להתאים את ההתנהגות שלו גם בגלל התנהגות של נהגים אחרים - אין טעם לצפור ולנסות לעקוף את רוכב האופניים שרוכב לפני, כאשר לפניו יש מכונית, ולפני מכונית זו יש עוד רוכב אופניים. סיבה נוספת היא שככל שיש רוכבים רבים יותר כך יש סיכוי רב יותר שעירייה או הממשלה יקדמו תשתיות אופניים. אמצעי חשוב להגדלת חשוב הרוכבים הוא תשתיות אופניים כמו שבילי אופניים. חשוב להקפיד שאיכות השבילים תהיה מספיק טובה כדי לעודד רכיבה. מלבד זאת אמצעים נוספים כמו חניה לאופניים, מקלחות לאופניים, מדרגות אופניים, עצים בעיר (המספקים צל), ושילוב אופניים ברכבת יכולים לסייע להגדלת אחוז הרוכבים פשוט בגלל שרכיבה הופכת להיות חוויה נעימה יותר.

מלבד תשתיות יעודיות לאופניים יש גם היבטים נוספים של תכנון עירוני - עירוניות מתחדשת שמעודדת שימוש בתחבורה רכה ותחבורה ציבורית, ערים קומפקטיות וערים עם תכנון מוטה תחבורה ציבורית הן ערים שבהן המרחקים בין יעדים עירוניים הם קצרים. לדבר זה עוזרים היבטים כמו קישוריות בין רחובות , העדר חסימה של שכונות על ידי כבישים ראשיים ועוד. דוגמה נוספת לצעד כזה הוא קידום של עירוב שימושי קרקע כך שמקומות של קניות, סידורים ועבודה קרובים למגורים.

היבטים ציבוריים של בטיחות דרכים מתקדם מכונים כיום חזון אפס - חזון שמתמקד בשיפור הבטיחות המערכתית של ערים בהנחה שאנשים תמיד יעשו טעויות אבל אסור שטעויות אלה יובילו למוות או פציעה קשה. דוגמה לצעדים מעשיים במסגרת חזון אפס כוללים מעגלי תנועה ואיזור מיתון תנועה, ניתן לשפר את בטיחות הרוכבים והולכי הרגל באמצעות מעברי חצייה בטוחים יותר (לדוגמה מעברי חצייה מוגבהים, מעברי חצייה בעלי פחות נתיבים, עם אי חצייה מרכזי), יש צעדים רבים נוספים של תכנון ידידותי להולכי רגל שמוריד נסיעות מיותרות בעיר במכונית ומגביר את הבטיחות בעיר. צעדים נוספים כוללים הדרכות לרכיבה בטוחה, הסברה ואכיפה מול נהגים, אירועי רכיבה המונית-עממית (כמו סיקלוביה) ועוד.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ סעיף 128 בתקנות התעבורה בישראל, מגדיר היכן מותר לרוכב אופניים לרכוב [1]
  2. ^ האופניים מוגדרים ככלי רכב בתקנות התעבורה, ולכן כללי הנסיעה לגביהם זהים לאלה של המכוניות
  3. ^ נצנצים פנס קדמי רגיל / נורת להט / LED פנסי משתמש אידאלי רוכב תכוף בכבישים עמוסים ובעיר כשיש תאורת רחוב המאירה את הדרך בלילה רכיבה במקומות לא מוארים היטב כגון כבישים משניים ומושבים יתרונות חיי סוללה, הבהוב מושך תשומת לב אור חזק יותר, אלומה מפוזרת ליותר כיוונים מקלה על זיהוי בצמתים
  4. ^ פעמון רגיל לא עוזר ברעש התנועה. כדאי לחפש "זמבורה" שמעירה מתים
  5. ^ תקנת תעבורה 130 בנוגע לציוד על אופניים
  6. ^ הרעיון הוא להגדיל את יכולת התמרון שלך ושל הנהג. שניכם לא רוצים שתתרחש התנגשות. כשיש לך יותר מרחב תמרון ולנהג יש יותר מרווח זמן להגיב הסיכוי להימנע מהתאונה (או להקטין את הנזק) גדל. זאת בניגוד לחוקי הפיזיקה שמתקיימים תמיד ואין להם עמדה כלשהי בנושא תאונות דרכים.
  7. ^ מקרה נוסף הוא של רוכב קורקינט חשמלי שנסע בתל אביב ללא קסדה ומת עקב התנגשות במראה של מכונית חונה. ראו - רוכב קורקינט חשמלי התנגש במראת רכב ונהרג, ynet, 22.09.09
  8. ^ יותם אביזוהר, רכיבה על אופניים - על פי חוק, ישראל בשביל האופניים, 2014
  9. ^ מהירות משפיעה בצורה דרסטית על הסיכוי להתרחשות התאונה ועל תוצאותיה. לדוגמה, לפי משרד התחבורה הבריטי, הולך רגל שנפגע ממכונית שנוסעת במהירות של 48 קמ"ש הוא בעל סיכוי של 45% למות מהתאונה. במהירות של 64 קמ"ש הסיכוי למוות מטפס ל-85%. מתחת ל-30 קמ"ש הסיכוי למוות יורד לפחות מ-5% מהמקרים. [2]
  10. ^ בגוש דן קיימת מפה ציבורית למציאת שבילים ורחובות שקטים עם מיתון תנועה או עם פחות תנועת מכוניות. ראו המפה הציבורית לשבילי אופניים בתל אביב וגוש דן
  11. ^ במסמך הבא של רשות התחבורה של לונדון יש גם המלצה לרכיבה במרכז הנתיב בכבישים צרים - Driving & cycling safety, Transport for London
  12. ^ האופניים מוגדרים ככלי רכב בתקנות התעבורה, ולכן כללי הנסיעה לגביהם זהים לאלה של המכוניות.
  13. ^ במדינות מערביות רבות, יש חוק שמחייב מכונית שעוקפת אופניים לשמור על מרחק של מטר אחד לפחות בעיר (ומטר וחצי ומחוץ לעיר), בישראל עוד אין חוק כזה. מומלץ לא לתת למכוניות לעקוף אותך אם הן לא מסוגלות לשמור על מרחק כזה
אופניים

תחבורת אופניים: תחבורת אופניים - תחבורה פעילה - אופניים חשמליים - תובלה באופניים - תיירות אופניים - כלכלת אופניים - הסעת ילדים באופניים - רכיבה על אופניים בגיל מבוגר

אופניים

תחבורת אופניים ברחבי העולם: אופניים באירופה - הולנד (אמסטרדם) - דנמרק (קופנהגן) - גרמניה - צרפת - בריטניה - שוודיה - ספרד (סיביליה) - ארצות הברית - ישראל (תל אביב-יפו, אופניים חשמליים בישראל)

תשתיות ומדיניות: תשתיות אופניים - שבילי אופניים - רחוב אופניים - צומת ידידותי לאופניים - חניית אופניים - מדרגות אופניים - תחבורת אופניים בעיר הררית - שילוב אופניים ברכבת - תחבורה בת קיימא - עירוניות מתחדשת - עירוב שימושי קרקע - חזון אפס תאונות דרכים - מיתון תנועה - תוכנית אב ארצית לתחבורה בת קיימא - עיר ללא מכוניות - איזור ידידותי להולכי רגל - קסדת אופניים - הגוצנטריות

מדריכים ופעילות: כיצד ללמוד לרכוב על אופניים - טיפים ליוממות אופניים - כיצד להימנע מפגיעת מכוניות - מסה קריטית - מסה קריטית בישראל - עירוניות טקטית - סיקלוביה - יום האופניים העולמי - ישראל בשביל האופניים

בריאות הציבור, קידום בריאות, ורפואה מונעת
תזונה והרגלי אכילה: מזון מעובד - השמנת יתר - סוכרת - כלכלת השמנה - עיצוב להרזיה - מזון מהיר ותעשייתי - סוכר - משקאות ממותקים - מלח - בשר מעובד - מזון אורגני - דגנים מלאים
הרגלי חיים והתמכרויות: התמכרות - עישון - מניעת עישון - גמילה מעישון - אלכוהול ובריאות - השלכות בריאותיות של טלוויזיה - התמכרות למשחקי מחשב
תנועה ובטיחות בתחבורה: השפעות בריאותיות של מכוניות - זהירות בדרכים - תחבורה פעילה - הליכתיות - מיתון תנועה - תחבורת אופניים - כיצד להימנע מפגיעת מכוניות - אורח חיים יושבני - אורח חיים פעיל - פעילות גופנית
זיהום וסיכונים לשיבוש מערכות: גורמים מסרטנים - זיהום - זיהום אוויר - זיהום מים - זיהום במזון - חומרי הדברה - מתכות כבדות - ניקיון ידידותי לסביבה - משבש אנדוקריני - טרטוגן - עמידות לאנטיביוטיקה
רווחה נפשית וחברתית: פסיכולוגיה חיובית - מתח נפשי - דיכאון - חמש דרכים לרווחה - הון חברתי - גורמים חברתיים המשפיעים על הבריאות
עקרונות ונושאים מערכתיים: הוליזם - גורם סיכון בריאותי - נטל תחלואה - נכות - אזורים כחולים - טכנולוגיה נאותה - חשיבה מערכתית - רפואה משתתפת - חברות התרופות - הכחשת נזקי העישון - עקרון הזהירות המונעת - עירוניות מתחדשת - אי שוויון בריאותי - אי שוויון בריאותי בישראל - סיבות מוות בישראל