יצירת קבוצה - יוזמת הטרנזישן

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

יצירת קבוצה היא אחד המרכיבים במודל יוזמת הטרנזישן. המודל נוצר כדי לעזור לפעילים להפעיל את יוזמת הטרנזישן בקהילתם. המודל מחולק לחמישה שלבים. יצירת קבוצה היא אחד המרכיבים בשלב הראשון "מתחילים".

מודל יוזמת הטרנזישן - מתחילים

רכיבים:

כלים:

האתגר

מהי הדרך הטובה ביותר לאסוף קבוצה של אנשים יחד ולייצר תשתית לעבודה משותפת מוצלחת?

תיאור

טעות אחת נפוצה כאשר מגבשים קבוצת טרנזישן היא לחשוב שבגלל שאנשים מחויבים לרעיון שמשך אותם להתאחד, הם יעבדו בצורה טובה ביחד ולא יהיו קשיים.

פתרון

כבר מההתחלה, צרו מבנה ברור לתוכנית העבודה והתהליך בכדי לעזור לקבוצה לעבוד בצורה מהנה ואפקטיבית. קחו זמן בכדי להכיר אחד את השני/ה כא/נשים. ותנסו לשלב אלמנט של חגיגה בכל מפגש.

תיאור מלא

תורגם ממאמר של סופי בנקס

"לעולם אל תטיל ספק בכך שקבוצה קטנה, מתחשבת ומחויבת של אזרחים יכולה לשנות את העולם. למעשה זה הדבר היחיד שאי פעם שינה משהו" - מרגרט מיד

טעות אחת נפוצה כאשר מגבשים קבוצת טרנזישן היא לחשוב שבגלל שאנשים מחויבים לרעיון שמשך אותם להתאחד, הם יעבדו בצורה טובה יחד ולא יהיו קשיים. מכל מקום, לכל אחת יש את הראייה שלה בנוגע לאיך קבוצה צריכה להתנהל. ראייה זאת מבוססת על חוויות העבר, האמונות, הכוחות והיכולות שלהם. המרכיב הזה אינו בא להציע דרך אחת "נכונה" למבנה של קבוצה - כל קבוצה צריכה להבין בעצמה איך היא רוצה לעבוד - אבל הוא מציע כמה תובנות ואסטרטגיות שימושיות.

כיצד אנחנו יכולים ליצור כמה שיותר אפקטים חיוביים (הדברים שבגללם אנחנו אוהבים להיות שייכים ליוזמת טרנזישן) ולצמצם את מה שיכול להיות בעייתי (הדברים שהופכים הנאה למעמסה)?

לשם כך מומלץ להשקיע זמן ואנרגיה בשלבים המוקדמים ולחסוך הרבה יותר מהם בהמשך. יכול להיות שתקדישו לכך את רוב הזמן בפגישות הראשונות, ותקדישו להם זמן קבוע בחצי שנה - שנה הראשונות, אך זוהי השקעה נבונה לטווח ארוך.

הדבר הראשון שיש לעשות הוא להגדיר מהי מטרת הקבוצה. זה יכול לכלול הצהרה של המשימה וכמה משפטים שיבהירו איך בכוונתכם ליישמה. בקישור הזהתוכלו לראות את ההצהרה של קבוצת הטרנזישן של Exmouth באנגליה.

הסכמה על מטרת הקבוצה תעזור מאוד ליצירת בהירות בכל השלבים הבאים - מי מצטרף לקבוצה, איך עובדים ביחד, איך להשקיע את הזמן שלכם וכו' חלק מהקבוצות מביאים את רשימת המטרות לכל מפגש כדי להזכיר ולכוון את העשייה. חשוב לכלול במטרות התייחסות לדרך העבודה המשותפת כקבוצה, ולא רק למטרות העשייה המשותפת.

להלן רשימה של מטרות משותפות לכמה קבוצות טרנזישן ברחבי העולם, שאולי ישמשו השראה או מקור להתייחסות:

  • להשלים משימות
  • לשקף ולשפר את אופן הפעולה של הקבוצה ביחד.
  • בניית אמון ותחושת ביטחון בקבוצה, והעמקת ההיכרות ההדדית.
  • לתת ולקבל תמיכה.
  • ללמוד ולחלוק אחד עם השני כלים ומיומנויות.

בנוסף תצטרכו להסכים ביחד על כללים בסיסיים שמגדירים איך הקבוצה תעבוד ביחד. מסגרת כללים כזו, במיוחד אם היא כתובה וזמינה במהלך הפגישות, עוזרת להימנע מאי-הבנות בקבוצה. רוב הקבוצות מעדכנות את הכללים הללו בהתאם לדברים חדשים שצפים לאורך התהליך.

דוגמאות להסכמות בקבוצה:

  • מתי והיכן מתקיימות הפגישות.
  • איך מנהלים את הפגישות (בניית סדר יום, מנהל/מארח לפגישה, ניהול הזמן ראו גם ניהול ישיבות יעילות)
  • איך מתקבלות ההחלטות (קונצנזוס, הצבעת רוב, הסכמה) וכיצד הן מתועדות.
  • איך מתייחסים אחד לשני (הקשבה מכבדת, הגעה בזמן, תמיכה במטרת הקבוצה, להסכים להרגיש מאותגרים לגבי התנהגותנו, העכרת התרומה של כל אחד מחברי הקבוצה, חגיגת ההצלחות, שמירה על פרטיות וחיסיון היכן שנחוץ).
  • למה תפנו זמן בפגישות (תכנון, עשייה, לבחון משימות, למידה, זמן חברתי, שיתוף ברגשות ותחושות, בניית חזון, לבחון מחדש את ההסכמות של הקבוצה, לתת משוב אחד לשני).
  • כל דבר אחר שנראה לחברי הקבוצה חשוב.

הסכמות שאולי תרצו להתייחס אליהן בהמשך התהליך:

  • האם הקבוצה פתוחה או סגורה? איך ומתי אנשים יכולים להצטרף? איך מצרפים אותם לקבוצה? איך ומתי אנשים עוזבים? אם אנשים חדשים ימשיכו להצטרף כל הזמן, תישארו בשלבי ההקמה הראשוניים לזמן ממושך. זה יכול להיות טוב אם המטרה היא לחשוף אנשים לרעיון של יוזמות הטרנזישן, אך יקשה לעשות ולקדם דברים או לבנות רבדים עמוקים יותר של אמון ותמיכה בקרב הקבוצה.
  • איך מתמודדים עם אי הסכמות.
  • איך ומתי לערוך מחדש את ההסכמות של הקבוצה.
  • את מי אנחנו צרכים בקבוצה? אילו כישורים ומיומנויות חסרים? אילו קולות חסרים בקבוצה ואינם נשמעים (ראו גם מגוון והכללה)?

קישורים חיצוניים

מקור הטקסט מאתר רשת הטרנזישן העולמית