טיוטה:טרנסג'נדריות וטרנסקסואליות

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

טרנסג'נדריות וטרנסקסואליות הם שני מונחים המתארים בדרך כלל אדם שהחל תהליך שינוי מין הורמונלי לפחות.
קבוצות אזוטריות שונות מבקשות להגדיר טרנסג'נדריות כ"מונח מטריה" המתאר "קשת רחבה של זהויות" בהקשר המגדרי, אך לדעתי המונח טרנסג'נדריות הוא מיותר שכן מספיק רק המונח טרנסקסואליות ואסביר.

מבוא

בני אדם מחולקים לשלושה מינים, זכר, נקבה ואינטרסקס, כאשר ייתכנו מספר תתי-מינים של אינטרסקס.
אינטרסקס פירושו כל אדם שמינו איפה שהוא בין זכר לבין נקבה כי התפתח כך מסיבות ביולוגיות-התפתחותיות בשלב העוברי ומכאן גם נולד כך וייתכן שגם התפתח גופנית בהתאם לכך בשאר חייו.

מכיוון שכל הזכרים היו נקבות עד בערך השבוע השביעי להריון (אז הגנטיקה הזכרית הכתיבה באופן טבעי ייצור הורמונים זכריים שגרמו להמשך התפתחות זכרי) ומכיוון שגם ייתכנו השפעות שונות על התפתחות המוח מרגע היווצרותו ברחם ואולי אף בשנה הראשונה לאחר הלידה, הרי שככלל, אדם אינטרסקס יהיה איפה שהוא בין נקבה לבין זכר במספר צורות גופניות ו\או מוחיות שונות.

סוגי אינטרסקסואליות

קיימים מספר סוגים של מצבי אינטרסקסואליות:

  1. אינטרסקסואליות חלקית: אדם עם איברי מין לא חד משמעיים (בין איברי מין נקביים לאיברי מין זכריים).
  2. אינטרסקסואליות מלאה: אדם שהוא זכר מבחינה גנטית (XY) אך בשל אי ספיגה מוחלטת של הורמונים אנדרוגניים בשלב העוברי הופעתו הכללית תהיה בנתית-נשית לחלוטין אם כי הוא יתפתח עם אשכים במקום שחלות (גנים לא בהכרח משנים מבחינה "מינית" כי הם רק מכתיבים צורה - אין הכרח שהצורה שהם מכתיבים תתקבל; ראו דברי הבוטנאי ד"ר רופרט שלדרייק בהרצאתו The Science Delusion ב Ted-X).
  3. אינטרסקסואלית הרמפרודיטית: אדם עם שני מערכות איברי מין (למשל, גם פות וגם פין)
  4. אינטרסקסואליות מוחית: אדם שלפי כל בדיקה מקובלת יימצא כ"זכר" ואף יגודל בדרך כלל כבן, אך אזור התחושה המגדרית במוחו יתפתח כאצל כלל הנקבות ווהוא יסבול מרמות שונות של דיספוריה מגדרית שתתחיל כבר בילדותו. בבגרותו, אדם כזה איננו מבולבל מגדרית (כגון אוטוגינאפיל); הוא באמת מרגיש אשה או אשה טרנסית ומרגיש צורך לעבור שינוי מין וככלל לא יחזור בו מכך.

נקביות כברירת המחדל של הטבע

לפי החוקר רוברט סטולר (Robert J Stoller) הסיבה לכאורה לתפוצה נרחבת יותר של "גברים נשיים" ונשים טרנסקסואליות בהשוואה ל"נשים גבריות" וגברים טרנסקסואלים היא היותה של הנקביות "ברירת המחדל (הרבייתית) של הטבע" ("Primary Femininity"); לפי גישה זו, מצב בו מתקיימת בחברה אנושית נתונה יותר נשיות מגבריות (או לחלופין יותר נקביות מזכריות) הוא מצב טבעי.

מין

באדם אחד ארבעה מינים: מין גנטי, מין גונודאלי (שחלות או אשכים), מין גניטאלי (פות או פין), מין הורמונלי (פרופיל נקבי או פרופיל זכרי). המין הגנטי מכתיב בעיקרו צורה כללית של האדם אך הכתבה זו יכולה להיות מופרעת או להתבטל בשלב העוברי או בבגרות. טרנסקסואלים משנים את המין ההורמונאלי לפחות ולפעמים גם את המין הגונודאלי והגניטלי.

טרנסקסואליות

אנשים עם אינטרסקסואליות מוחית בוחרים להתחיל תהליך טרנסקסואליות ("חציית מין") שמהותו נטילת הורמונים דומיננטיים אצל אנשים מהמין הגנטי ההפוך שנים קדימה.
נטילת ההורמונים אמורה להתבצע לכל החיים או לכל הפחות עד לניוון קבוע של המערכת ההורמונלית שברצונם לנוון; אין חובה ליטול כדורי הורמונים על בסיס יומי שכן ניתן להשתיל שתל ארוך טווח או לקבל זריקות אחת לחודש או פרק זמן דומה. הורמונים משנים את הגוף במגוון הקשרים: שינויים בצמיחת שיער היקפי (שיער שאינו שיער-ראש או שיער-גבות), מניעת התקרחות זכרית בנשים טרנסקסואליות (אם טרם קרתה) או גרימתה בגברים טרנסקסואלים, שינוי חלוקת השומן, שינוי מרקם העור, שינויים במסת שריר, שינויים במראה ופעילות איברי המין, הגדלת חזה טבעית בנשים טרנסקסואליות וכדומה.

יש המוסיפים ניתוחים על כך; בכל הנוגע לניתוח הנוגע להסרת איבר המין הזכרי ובניית פות מלאכותי ("SRS"), לדעתי ניתוחים אלה מסוכנים ולא יעילים מהיותם כוללים כמות עצומה של תופעות לוואי אפשריים (פות מלאכותי צר מדי אפשרי או פגיעה עצבית לכדי שינויים בתחושה אפשרית) וחלק מן הנשים הטרנסקסואליות מתחרטות עליהם; ככלל נטילת הורמונים היא הפיכה אך ניתוח SRS איננו.

פסאודוטרנסקסואליות

אנחנו חיים בעולם שבו לפעמים לתופעה אחת ייתכנו מספר גורמים שונים לחלוטין בתכלית ולפי מיטב הבנתי, זה המקרה גם כאן.

פסאודוטרנסקסואליות היא מצב בו אנשים שאינם עם אינטרסקסואליות מוחית, בוחרים לעבור תהליך טרנסקסואליות ומאוחר יותר גם מתחרטים עליו (שלא מסיבה בריאותית-הורמונלית או ניתוח כושל); מדובר לרוב באנשים שלא היו עם דיספוריה מגדרית בילדות או לפחות לא כזו שהופיע מבלי שום גורם תרבותי-חברתי ברור ושמקורותיה, כך סביר להניח, ביולוגיים בלבד.

מדובר לרוב באנשים שחוו טראומה קשה בילדות (כגון התעללות מינית) או פיתחו אוטוגינאפיליה או שהיו מבולבלים מגדרית ורצו להתנסות. אנשים אלה אכן חוו, חווים או יחוו דיספוריה מגדרית אך סביר להניח שהפיתרון של הדיספוריה המגדרית שלהם איננו טרנסקסואליות אלא טיפול אחר; אם יתחילו תהליך טרנסקסואליות סביר להניח שיפסיקו אותו תוך מספר חודשים או שנים ("הפסקה פרמננטית של טרנסקסואליות" או "חרטה על טרנסקסואליות").

בעולם הפסיכולוגיה קיימות שיטות שונות למנוע מצב של פסאודוטרנסקסואליות (כגון Real Life Experience - RLE) אך נושא זה ראוי לערך בעצמו.

ראו גם

הבהרה: המידע באקו-ויקי נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה ייעוץ רפואי.

הבהרה: המידע באקו-ויקי נועד להעשרה בלבד ואין לראות בו ייעוץ משפטי.