טיוטה:הבחנה בין נכון ולא נכון

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בבחינה המוסרית, מה שנכון הוא מה שיוביל להפיכת העולם לשמח יותר בטווח הארוך (גם אחרי מותנו) תוך אי פגיעה באחר או מינימום פגיעה באחר. לפעמים צריך לדעת מה לא נכון כדי לגלות מה נכון.

בבחינה הלוגית, מה שנכון ומה שלא נכון תלוי בהנחות יסוד, בפעילות במרחב ובתוצאות או מסקנות בשטח.

בתודעת האדם יש הרבה מאד דברים לא נכונים ומעט מאד דברים נכונים (אלא אם הוא מתמטיקאי, אולי) ולפעמים קשה להבדיל בין טעות או שקר או בין אמת אישית לאמת מוחלטת ← דבר שכולם מסכימים עליו בהקשר מסוים, כגון ההקשר המדעי, למרות שכמעט ואין דברים כאלה במדע וגם במדע בדרך כלל יינתנו הפרכות גם לתאוריות מקובלות מאד ויהיה חוסר הסכמה סביב תאוריות שונות, גם אם חוסר הסכמה זה שולי.

אם אתה חושב שאתה מבין נכון אז עליך להמשיך עם זה כל עוד אתה לא פוגע באף אחד שלא פגע בך או שלא פגע בקרוביך, תוך בחינת הדברים עם מקורות חיצוניים ואף התייעצות במקרי הצורך. חובה להיות שקול, אך גם חובה להיות פרקטי וגם חובה להיות מקיים (וזה אומר גם לקיים חיים וחיים אקולוגיים ושמחים כך שמערכת חברתית לא נפגעת).

הבחנה בין נכון ללא נכון קשורה לעתים במושג הקהילה, שכן הקהילה מנסה להכתיב חוקים לפרטיה ופרטיה מצופים לקבל אותם עם כמה שפחות התנגדות; מצב טבעי זה נוגד את עיקרון הסקפטיות לפיו יש לפקפק בכלל הטענות המופנות אלינו.
חשוב שאדם יהיה רק בכל קהילה שבה הוא מרגיש שמתייחסים אליו בצורה מספיק שוויונית ושהוא יכול להביא את דעתו על החלטות הקהילה בחופשיות (אם יש היגיון בכך); אחרת, שייחפש לו קהילה\קהילות אחר\ות בחיפוש אקטיבי. בקהילה טובה יהיה דגש על חלוקה שוויונית של מידע נכון ולא נכון אך רלוונטי להישרדות ולדיוק.