חניית אופניים

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
(הופנה מהדף חניות אופניים)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מתקן חנייה למאות זוגות אופניים ליד התחנה המרכזית באמסטרדם, הולנד. חניות אלה מסייעות לשילוב אופניים ברכבת.

חניית אופניים (באנגלית: Bicycle parking) הוא מתקן שנועד כדי למנוע גניבה של אופניים ולפעמים גם הגנה מפני פגעי מזג האוויר. חניית אופניים היא חלק מהקשר רחב יותר של תשתיות אופניים. תשתיות חנייה לאופניים כוללות לוקרים, מוטות, תחנות מאויישות או לא מאויישות, איזורים מכוסים והסדרים חוקיים לחנייה ברחוב לצד סוגים אחרים של ריהוט רחוב. חניית אופניים מתחלקת לחנייה לטווח קצר (לכמה שעות) מול חנייה לטווח ארוך (ליותר מיום - בדרך כלל במקום מוגן או נעול).

מקום מוגן ונוח לחנייה של אופניים יכול להיות מרכיב מרכזי בהחלטה של אדם האם להשתמש באופניים לצורכי תחבורה או להשתמש באמצעים אחרים. ולכן קידום חנייה כזו הוא חלק מתכניות רבות של קידום תחבורת אופניים.

דגש מיוחד ניתן לחניות אופניים גדולות נוחות ומאובטחות בקרבה או בתוך תחנות רכבת. שכן במדינות בעלות תחבורת אופניים מתקדמת כמו הולנד פחות מקובל להעלות אופניים לרכבת ויותר מקובל להגיע לתחנה באופניים, לנסוע ברכבת ובתחנה המרוחקת להשתמש באופניים ציבוריים או בזוג אופניים נוסף ואחר שיש שם. הסיבה לכך היא שכאשר אחוז גדול מהאוכלוסייה רוכב באופניים, כניסה ויציאה של זוגות אופניים רבים לתוך רכבות מאריכה את זמני העצירה של הרכבת ולכן מאיטה את הרכבת, וכמו כן היא גם מקטינה את כמות הנוסעים שהרכבת יכולה לשאת ולפיכך הופכת אותה לפחות כלכלית. מקומות נוספים שבהם יש מתקני חנייה גדולים כוללים בתי ספר, אוניברסיטאות, מרכזי קניות, ומקומות עבודה גדולים.

חנייה בתוך הבית או המשרד

יש אנשים שמעדיפים להחנות את האופניים בתוך הבית או המשרד שבו הם שוהים.

דבר זה נפוץ יותר לגבי זוגות אופניים יקרים, אופניים מתקפלים או אופניים קלים במיוחד, וכן באיזורים שסובלים מאחוז גבוה של גניבות אופניים.

כיום קיימים פתרונות שונים כדי להקל על אחסון חסכוני של אופניים כאלה באופן שחוסך מקום - בדרך כלל מתקני שתולים את האופניים מהקיר.

המלצות לנעילה נכונה של אופניים

הדגמה של קשירה נכונה במנעול חוליות. במקרה זה גם הגלגל הקדמי פורק ונקשר. אפשרות אחרת היא לא לנעול את הגלגל הקדמי או לנעול אותו באמצעות שרשרת אחרת, דקה יותר.
  • רצוי לקנות מנעול חוליות (מפלדה מגלוונת) או מנעול U ולא מנעולי שרשרת למיניהם. היתרון של מנעולים אלה הוא שיש צורך במסור דיסק כדי לפרוץ אותם. את המנעולים הדקים יותר ניתן לפרוץ על ידי קאטר בתוך מספר שניות.
  • החיסרון של מנעול חוליות הוא המשקל שלו (כ-2 ק"ג). ניתן להקל על בעיה זו על ידי קנייה של שני מנעולים - מנעול אחד נשאר ליד העבודה או תחנת הרכבת, ומנעול אחד בבית.
  • מנעול מסוג אחר הוא מנעול U. זהו מנעול קל יותר במשקל יחסית למנעול חוליות, אבל יש מקרים שבהם קשה יותר לנעול איתו את האופניים.
  • חלק מהרשויות המקומיות דואגות למתקני קשירה לאופניים - כדאי להשתמש במתקנים אלה שאמורים גם למנוע נפילה של האופניים, הפרעה לתנועה וכו'.
  • כדאי להקפיד לקשור את האופניים למתקן חנייה מסודר או לגדר ברזל עבה. בחנייה לא מסודרת - כדאי לוודא שהוא קשר למשהו חזק ועמיד מספיק - לא לגדר שקל לחתוך אותה ולא לעמוד נמוך ממנו ניתן לשלוף את האופניים.
  • כדאי לקשור לפחות גלגל אחד (בדרך כלל האחורי) ואת השילדה. באופן כזה מקטינים את הסיכון לגניבת גלגלים.
  • יש לקשור את האופניים במקום מואר וציבורי. קשירת האופניים במקום נסתר אמנם תקטין את הסיכוי שגנב יבחין בהם, אבל גם תאפשר לו לפעול ללא הפרעה.
  • כדאי לקשור את האופניים בקרבת שומר, או במקום מוסדר. מקומות עבודה רבים דואגים למקום חנייה מסודר לאופניים.
  • בחלק ממקומות העבודה ניתן להכניס את האופניים למקום העבודה - למחסן, מקלט וכו'. זה קל יותר כאשר מדובר באופניים מתקפלים.
  • קיימת המלצה לוודא שחניית האופניים לא מפריעה לתנועת הולכי רגל או האופניים. אין להחנות על שביל אופניים, במקום צר מידי שמפריע למעבר עגלות ילדים, או שחוסם את המדרגה.
  • כדאי לוודא שהאופניים הקשורים לא נמצאים בסכנת נפילה על המדרכה או אל הכביש. דבר זה עלול לסכן את העוברים והשבים, בנוסף אופניים שנפלו עלולים להיפגע על ידי הולכי רגל או מכוניות שיגרמו לפגיעה בגלגלים.

חניות אופניים בישראל

בתל אביב-יפו קיימות 3,000 חניות אופניים מוסדרות. המתקנים מוצבים בסמוך למרכזי פעילות כגון מבני ציבור (בתי ספר ומרכזים קהילתיים), מוקדי מסחר, מקומות עבודה, תחנות תחבורה ציבורית, גינות ופארקים. המתקנים מאפשרים לקשור אליהם את שילדת האופניים ישירות, דבר המקטין את הסיכון לגניבות. [1] למרות כמות מתקני הקשירה בתל-אביב-יפו ישנם מקומות בהם יש מצוקת חנייה ורוכבים נאלצים לקשור את האופניים במקומות לא מוסדרים כגון עמודים, עצים, גדרות ואף ספסלים. גם בערים אחרות בישראל קיימות חניות מוסדרות לאופניים בהיקף כזה או אחר.

פינוי אופניים שחונים ברחוב

יש עיריות (ובכללן עיריית תל אביב-יפו) אשר מפנות אופניים שחשודות כאופניים שנקשרו לפני זמן רב וננטשו ברחוב, לעיתים ניתנת התראה לרוכב לפני הפינוי. בנוסף לפינוי אופניים שנקשרו לפני זמן רב, מפונים לעיתים אופניים שנקשרו לתמרורים או ריהוט רחוב, או כאלה שמהווים הפרעה לתנועה. על פי חוקי מדינת ישראל יש לקשור את האופניים למתקנים יעודיים ולא לעמודי תמרורים ומתקנים אחרים. [2]

אופניים הקשורים בצורה לא נכונה יוצרים לעיתים מפגע אסתטי ובטיחותי, יכולים לתפוס מקומות חנייה של אופניים אחרים וגם עלולים לחסום מדרכות או שבילי אופניים. בדרך כלל אופניים כאלה מפונים למחסן מרכזי ואלו שלא נתקבלה בקשה להחזרתם נמכרים או נגרטים לאחר זמן מה, בעיקר בתל אביב-יפו. [3] רוכבים שרוצים להימנע מכך מקפידים לא לחנות את האופניים ברחוב למשך זמן ארוך וכן לנקות את האופניים.

ראו גם

קישורים חיצוניים

סרטונים על חניית אופניים ברכבת
אופניים

תחבורת אופניים: תחבורת אופניים - תחבורה פעילה - אופניים חשמליים - תובלה באופניים - תיירות אופניים - כלכלת אופניים - הסעת ילדים באופניים - רכיבה על אופניים בגיל מבוגר

אופניים

תחבורת אופניים ברחבי העולם: אופניים באירופה - הולנד (אמסטרדם) - דנמרק (קופנהגן) - גרמניה - צרפת - בריטניה - שוודיה - ספרד (סיביליה) - ארצות הברית - ישראל (תל אביב-יפו, אופניים חשמליים בישראל)

תשתיות ומדיניות: תשתיות אופניים - שבילי אופניים - רחוב אופניים - צומת ידידותי לאופניים - חניית אופניים - מדרגות אופניים - תחבורת אופניים בעיר הררית - שילוב אופניים ברכבת - תחבורה בת קיימא - עירוניות מתחדשת - עירוב שימושי קרקע - חזון אפס תאונות דרכים - מיתון תנועה - תוכנית אב ארצית לתחבורה בת קיימא - עיר ללא מכוניות - איזור ידידותי להולכי רגל - קסדת אופניים - הגוצנטריות

מדריכים ופעילות: כיצד ללמוד לרכוב על אופניים - טיפים ליוממות אופניים - כיצד להימנע מפגיעת מכוניות - מסה קריטית - מסה קריטית בישראל - עירוניות טקטית - סיקלוביה - יום האופניים העולמי - ישראל בשביל האופניים