התנועה הגדולה

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

התנועה הגדולה היא מושג רעיוני המתאר את השאיפה לרישות וחיבור מקסימליים בין כל ההתארגנויות והיוזמות שמקדמות שינוי בישראל ובעולם. פעילים בארגונים של חברה אזרחית או אזרחים הפועלים בעצמם, אם אלו פעילי סביבה, שיוויון, פמיניזם, זכויות בעלי חיים, פעילים חברתיים שונים וכו' - כולם חלק מהתנועה הגדולה.

את המושג הגה פול הוקן בספרו - Blessed Unrest. הוקן טוען שהחברה האזרחית המורחבת הזו היא תנועת השינוי הגדולה ביותר שראתה האנושות. היא רק לא רואה את עצמה כיישות אחת שכזו. שם אחר לתנועה זו היא "התנועה לצדק סביבתי וחברתי" (Environmental and Social Justice Movement).

השינוי הגדול הוא מונח שגור בקרב פעילי חברה אזרחית ושינוי ברחבי העולם. המושג מתייחס לכך שבעיות רבות שאנו נתקלים בהם בעולמנו (סביבתיות, חברתיות, ערכיות) קשורות זו בזו ומושפעות מהתרבות המערבית (או תרבות הצריכה) ויש שיאמרו גם מהשיטה הכלכלית השלטת. בבסיס ההתייחסות לשינוי הגדול כיום עומדת ההבנה שכל הפעילות האקטיביסטית שלנו חייבת להתייחס למאפייני השינוי הגדול הנדרש כדי להפוך את עולמנו לטוב יותר, אחרת נמשיך להיאבק בקרב האבוד בתחנות הרוח (או בדמותן המודרנית - אסדות הנפט).

תפיסת השינוי

אנשי התנועה חושבים שכדי לקדם את השינוי הגדול אנחנו צרכים לעשות כמה דברים:

דבר ראשון הוא לקדם את תודעתנו כתנועה הגדולה. גם אם בשגרה שלנו כפעילים אנחנו מרגישים שיש הבדל גדול בין מה שאנחנו עושים למה שעושים פעילים אחרים, חשוב שנזכור לראות את המכנה המשותף, ואת הפוטנציאל האדיר בשיתופי פעולה. שיתופי פעולה, ובמיוחד הלא קונבנציונליים ביניהם, מוציאים אותנו מאזור הנוחות שלנו ומאפשרים לנו ליצור דברים חדשים ולהגיע לקהלים חדשים. ישנה גם חשיבות רבה לפעילות כרשת - היא מאפשרת שיתוף בידע ומשאבים, למידה הדדית מהצלחות וכישלונות, ויכולה לטעת תקווה רבה כשנראה שבגזרתנו הצרה כלום לא מצליח.

דבר שני - לראות תמונה רחבה ולהבין את חלקנו בתוכה. לפעילות אזרחית, בין אם במסגרת ארגונים, במסגרת קהילתית, או באופן עצמאי - יש נטייה טבעית להתכנס לתוך עצמה. התכנסות שכזו מקשה עלינו לראות תמונה רחבה של המתחולל סביבנו, ולעיתים לאבד תקווה ביכולתנו לשנות. חיבור עם פעילים אחרים מאפשר להבין מגמות רחבות יותר ולפעול, יחד ולחוד, בהתאם.

דבר שלישי - להכיל את עומקו של השינוי על עצמנו, על הארגונים/מסגרות פעולה שלנו ועל אופי פעולתנו. השינוי הגדול הוא שינוי תודעתי עמוק, וכולנו גדלנו ופועלים במסגרת התרבות הקיימת. כדי שנצליח לשנות את העולם אנחנו צריכים כל הזמן להיות עירניים לאזורים בהם אנחנו, כפרטים וארגונים, צרכים עוד להשתנות בהם. כך נוכל אט אט להיות השינוי לו אנו מייחלים.

התנועה הגדולה בישראל

סמליל התנועה הגדולה בישראל

מספר פעילים חברתיים וסביבתיים לקחו על עצמם ליצור פלטפורמות מקומיות לחיבור ורישות בין יוזמות, פעילים והתארגנויות בכל אזורי השינוי בישראל. כמו-כן ישנה התארגנות להנכחת התנועה הגדולה ברמה הארצית.

מתוך ההבנה כי הפעילות לשינוי המתקיימת היום בישראל ובעולם כולו, היא מרובה ומגוונת, אך אל מול האתגרים הסביבתיים ההולכים ומתגברים - הפעילות כיום איננה מספקת. לאחר ועידת האקלים בפריז בנובמבר-דצמבר 2015 ולאור המחאה האזרחית האדירה נגד מתווה הגז במהלך 2016-2015, הרגישו הפעילים שברצונם לחוות גם בנושאי סביבה את אותו מומנטום וכח תנועתי רחב.

נכון לפברואר 2016 קיימו הפעילים שני מפגשי חשיבה בהם היו שותפים מספר עשרות פעילי סביבה וחברה, במפגשים אלה שאפנו לחקור את השאלות:

  • האם הפעילות שלנו כיום כתנועה מצליחה לייצר את שינוי המציאות באופן אפקטיבי? שינוי פרדיגמה עמוק, הדרוש כדי לייצר מציאות בת קיימא בישראל?
  • כיצד אנחנו יכולים לייצר רישות פעיל בתוך תנועת הקיימות?
  • מה אנחנו יכולים לעשות כבר בטווח הזמן המיידי כדי לשלב כוחות ולהעצים את האפקטיביות של פעילותנו?

החל מינואר 2017 החל צוות ההתנעה של התנועה הגדולה להיפגש בערך כל שבועיים במטרה לגבש את התנועה. מהפגישות עלה שמטרת-העל של התנועה בישראל כיום היא איחוד והרחבת הכוחות הפועלים למען קיימות סביבתית, חברתית וכלכלית במטרה ליצור חברה בריאה, מאוזנת ובת קיימא.

במאי 2017 השתתפה התנועה בצעדת האקלים שנערכה בתל אביב. חברי התנועה, שרובם גם חברים בתנועות אקטיביסטיות שונות, החלו לדבר על האג'נדה של איחוד התנועות השונות ובחרו לשאת שלטים בצורת פאזל בהם נאמר "גם אני/הארגון שלי חלק מהתנועה הגדולה".

בדצמבר 2017 התקיים סמינר קיימות של התנועה הגדולה שהביא לחשיבה על מספר כיווני פעולה, אחד מהם הוא הקמפיין הנוכחי לימים אלו (יולי 2018) לקידום קיימות בבחירות המקומיות. מטרת הקמפיין היא לסייע לחברי התנועה הגדולה ברחבי הארץ, פעילות ופעילים חברתיות וסביבתיות, לקדם קיימות ברמה המקומית מול המועמדים לרשויות המקומיות. לשם כך נוסחה אמנת מקומיות מקיימות, אמנה גנרית לקיימות חברתית-כלכלית-סביבתית, שכוללת את תחומי החיים השונים בראי הקיימות: בריאות שלמה, חינוך מיטיב, תכנון ופיתוח עירוניים כוללים, תרבות מקיימת, כלכלה עירונית מקיימת וערבות הדדית, מעורבות ומשילות. לתקציר האמנה [1]. כמו כן הוכן אתר אינטרנט בר שכפול [2] לשימוש על ידי הפעילות והפעילים המקומיים. תהליך הקמפיין הוא שהפעילים המקומיים פונים למועמדים השונים, נפגשים איתם ומבקשים את תמיכתם באמנה. לאחר מכן התייחסות המועמדים מפורסמת באתר האינטרנט המקומי לתועלת כלל ציבור הבוחרים.

לקידום הקמפיין ורעיון התנועה הגדולה הקימו פעילו הרעיון אתר אינטרנט לתנועה הגדולה [3]. באתר ישנו הסבר נוסף על מהות הרעיון, קיים פירוט של כלל הפרויקטים שבוצעו היום ובפרט הרחבה על קמפיין הבחירות המקומיות, ישנו פורום ליצירת שיתופי פעולה וחיבורים נוספים ולוח שנה לפרסום אירועים של התנועה הגדולה.

ראו גם

קישורים חיצוניים