בנייה טבעית

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ספרייה הבנוייה מלבני קש, מבט מבפנים. הקירות החיצוניים של המבנה עבים ומספקים בידוד משמעותי, במקביל הדבר עלול ליצור אווירה אפלולית, ולכן יש לשים לב למתן תאורה מספקת

בניה טבעית (באנגלית: Natural building) כוללת מגוון חומרים ושיטות לבנייה המשתמשות בחומרים טבעיים ומקומיים שאינם מיוצרים על ידי תהליכים סינתטיים או עתירי אנרגיה. בדרך כלל שיטות אלו מאופיינות אף בטכנולוגיות בנייה מסורתיות, פשוטות, עתירות עבודה וחסכון באנרגיה, מתוך כוונה לקדם בנייה מקיימת יותר.

מייקל ג. סמית טוען כי "הבניה הטבעית תלויה באקולוגיה, הגאולוגיה והאקלים המקומיים וכן באופי של אתר בנייה מסויים, כמו גם בצרכים ובאישיות של הבנאים והמשתמשים."

שיטות בניה טבעית כוללות בנייה באדמה, בנייה בחבילות קש, בנייה בעץ וכדומה.

שיטות בנייה

שיטות בניה טבעית כוללות את:

יתרונות וחסרונות

יתרונות הבנייה הטבעית הן שהיא יכולה להשתלב היטב בחזונות קיימות. היא מהווה סוג של עיצוב מקיים ומקובלת בזרמי הפרמקלצ'ר. כמו כן היא יכולה להשתלב כחלק מהמחזור הפתוח בשיטת מעריסה לעריסה.

יתרון חשוב נוסף של הבנייה הטבעית הוא מחירה הזול. חומרי הגלם של הבנייה הטבעית הם לרוב זמינים וזולים וחוסכים בכילוי של משאבים מתכלים כמו חול או מלט. גם שיטות הבנייה הן פשוטות למדי, ולא דורשות ציוד יקר והכשרה מסובכת. תהליך הבנייה עצמו הוא בטוח למדי וניתן לשלב בחלקים שלו (לדוגמה הכנת תערובת בוץ) גם ילדים או נערים. בנייה באדמה ובחבילות קש, בניגוד לבנייה בעץ או בנייה רגילה מהווה סביבת בנייה בטוחה יותר - בכך שברוב שלבי הבנייה אין חשיפה לציוד או לחומרים מסוכנים כמו מסורים (שמהווים סיכון בטיחותי וגורמים לרעש) או נסורת (שהיא חומר מסרטן). באופן זה פרוייקטים רבים של בנייה טבעית משלבים בתוכם היבטים חברתיים כמו כלכלה דמוקרטית, חומרת קוד פתוח, העצמה של קהילות ועוד - שכן בפרוייקטים אלה ניתן לשלב עבודה של מומחים בתחום הבנייה, יחד עם קבוצה גדולה של אנשים שאינם מומחים - מתנדבים, חברים ומשפחה. דבר זה תורם לחיזוק הקהילה כמו גם להענקת ידע. מבחינה זו בנייה טבעית היא דוגמה למוצר סינרגטי שמספק לא רק את התפקוד העיקרי שלו - דיור, אלא עושה זאת תוך הענקה של שירותים נוספים לקהילה.

יתרון של חלק משיטות הבנייה הטבעית הוא הקלות היחסית של תחזוקה ושינויים לאחר שהמבנה קיים. לדוגמה החלפת צנרת בבית הבנוי מחבילות קש. היבט דומה נוסף הוא הקלות היחסית שבה ניתן להרחיב מבנים אלה או שינוי שלהם - דיירי הבית יכולים לבצע דבר זה בלי שהם תלויים בדבר במומחים חיצוניים. בתים רבים בשיטת הבנייה הטבעית בנויים בשיטת עשה זאת בעצמך.

חסרונה של הבנייה הטבעית הוא הקושי שלה לאפשר בנייה תעשייתית וגבוהה המשתלבת בחברה התעשייתית. יש קושי לבנות מבנים טבעיים גבוהים. קיימים מבנים טבעיים גבוהים, דוגמה לכך הם בתי אדמה בגובה 8 קומות בתימן, ופגודות ביפן. עם זאת, לא ידוע מה העמידות והחוזק המבני של בתי תימן להיבטים כמו רעידות אדמה. ובניית פגודה דורשת משאבים רבים. בחברה תעשייתית שבה רק חלק קטן מהאוכלוסייה גר בכפרים, ורובה עובד בתעשייה ובשירותים, וצורך שירותים עירוניים, בנייה נמוכה פירושה פרבור, שיש לו השלכות חברתיות, סביבתיות וכלכליות נרחבות כמו מניעת חלחול מים, ונעילה טכנולוגית ושימוש מוגבר ברכב פרטי שפירושו כילוי דלקים מחצביים, זיהום אוויר, פליטת גזי חממה ועוד. בכך, בנייה טבעית יכולה להתנגש עם החזון של עירוניות מתחדשת. יש לציין כי בניית בתים גבוהים מאוד, מעל 8-10 קומות, הם בעייתיים בכל מקרה, גם בשיטות בנייה מבטון ופלדה, שכן הן דורשות משאבי אנרגיה וחומרי גלם רבים בהקמה ובתחזוקה (לדוגמה מערכות מיזוג, כיבוי אש, הובלת מים, מעליות ועוד שהתחזוקה שלהן מתייקרת מאוד במבנים גבוהים).

חסרון נוסף ברוב השיטות של הבנייה הטבעית הוא הצורך לבצע תחזוקה שנתית מפני נזקים של רטיבות. לדוגמה יש לשמור על שכבות של טיח במבנים של לבני קש. חסרון זה יכול להיתפס גם כיתרון משום שהוא יכול, בנסיבות חברתיות מתאימות, לתחזק קשרי קהילה.

ראו גם

קישורים חיצוניים